Tammi 80 vuotta -juhlaviikko Akateemisessa – Helsinki

16.5.23 – 20.5.23

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

Tervetuloa juhlimaan edelleen vetreän ja valppaan kustantamon kahdeksankymppisiä Helsingin Akateemiseen! Tammi 80 vuotta -juhlaviikon aikana joukko Tammen kirjailijoita saapuu keskustelemaan kirjoista ja kirjallisuudesta Akateemisen Kohtaamispaikka-lavalle. Lauantaina on luvassa ohjelmaa myös perheen pienimmille.

Toukokuussa tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta siitä, kun kirjakustantamo Tammi perustettiin. Tammi tunnetaan muun muassa Keltaisen kirjaston ja lukuisien kotimaisten romaani- ja dekkaritähtien kustantajana sekä uraauurtavasta työstään kotimaisen lastenkirjallisuuden parissa.

Löydät tapahtuman myös Facebookista.

Tutustu tapahtuman koko ohjelmaan tästä:

Tiistai 16.5.

17:30 Pohjoinen luonto, katoavat lajit ja ilmastonmuutos
30 minuuttia

Miten pohjoinen luonto ja ilmastonmuutos näkyvät tietokirjailijan ja romaanikirjailijan tekstissä? Keskustelijoina suurpetoihin, luontokatoon, ilmastonmuutokseen ja pohjoiseen luontoon erikoistunut tietokirjailija ja valokuvaaja Antti Haataja sekä metsien monimuotoisuus- ja ilmastokysymyksiin erikoistunut biologi ja dekkarikirjailija Saija Kuusela. Haastattelijana tiedetoimittaja ja tietokirjailija Mikko Pelttari.

18:00 Urheilukirjaklubi
30 minuuttia

Miten syntyy hyvä urheilukirja ja miten rakkaus lajiin näkyy esimerkiksi jalkapalloa tai koripalloa käsittelevässä kirjallisuudessa? Urheilukirjallisuudesta ja omista kirjoistaan keskustelemassa ovat toimittaja ja urheilukirjailija Saku-Pekka Sundelin (Suomifutis, Brittifutis) sekä Hippo Taatila (muun muassa Susijengi ja Petteri Koponen – Jääräpään kotiinpaluu). Keskustelun vetää Tammen Brand Manager Jaakko Mikkola.

Perjantai 19.5.

17:00 Historialliset romaanit
30 minuuttia

Suomessa luetaan ja kuunnellaan paljon historiallisia romaaneja. Mistä kirjailijat löytävät aiheensa ja herättävät tarinat eloon? Miten kirjailija tarkistaa historialliset faktat ja missä asioissa on vain käytettävä mielikuvitusta? Historiallisesta romaanista keskustelemassa ovat genren pitkäaikainen taituri Kristiina Vuori sekä käsikirjoittaja ja entinen poliisi Silja-Elisa Laitonen, jonka kiitetty esikoisteos Valinta ilmestyi 2022.  Haastattelijana Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Petra Maisonen.

17:30 Maria Kallio 30 vuotta
30 minuuttia

Suomalaisten suosikkipoliisi Maria Kallio on selvittänyt rikoksia jo 30 vuoden ajan. Miten Suomi, rikokset ja Maria Kallio ovat tänä aikana muuttuneet? Entä minkälainen suhde kirjailijalla itsellään eli Leena Lehtolaisella on luomaansa päähenkilöön? Toimittaja ja kirjailija Juha Roiha haastattelee kirjailija Leena Lehtolaista hänen suosikkisarjastaan.

18:00 Elämäni kirja
60 minuuttia

Tärkeimmät kirjat jättävät elämän mittaisen jäljen. Mutta arvaatko, mitkä kirjat Tammen 80-vuotisen taipaleen varrelta ovat olleet erityisen merkityksellisiä kirjailijoille itselleen? Mitkä kirjat ovat jääneet pysyvästi muistuttamaan elämän suurimmista hetkistä? Perjantai-illan ohjelmanumerossa joukko Tammen kirjailijoita arvuuttelee leikkimielisesti toisilleen tärkeitä kirjoja suositun Elämäni biisi -tv-formaatin hengessä. Mukana lavalla arvailemassa sekä kertomassa oman Elämänsä kirjan tarinan ovat kirjailijat Leena Lehtolainen, Saara Turunen, Matti Remes ja Lotta-Sofia Saahko. Tapahtuman juontaa toimittaja ja kirjailija Juha Roiha.

Lauantai 20.5.

Ohjelmaa aikuisille

14:00 Kirjallisuuden voima
30 minuuttia

Kirjallisuudella on voima muuttaa maailmaa, mutta ennen kaikkea kirjat muuttavat sen, joka niitä lukee. Miksi kirjoja luetaan ja mitä ne saavat meissä aikaan? Kirjoista ja lukemisen tärkeydestä keskustelevat kirjailijat Salla Simukka, Satu Vasantola ja Rasmus Arikka. Keskustelun vetää Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Petra Maisonen.

14:30 Suurteoksia
30 minuuttia

Mikä on sinun suurteoksesi? Kirja joka mullisti elämäsi ja jonka haluaisit muidenkin löytävän? Kirjailija Saara Turusen ja Tammen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Petra Maisosen toimittamat Suurteoksia ja Suurteoksia II -antologiat ovat syntyneet vastakirjoituksena perinteisille klassikkolistoille. Kirjailija Saara Turunen ja E. L. Karhu keskustelevat lavalla erilaisista suurteoksista ja maailmasta niiden takana. Keskustelua vetää kustantaja Petra Maisonen.

Ohjelmaa lapsille

14:00 Lotta-Sofia Saahkon lukuhetki lapsille
30 minuuttia

Kirjailija Lotta-Sofia Saahko lukee lapsille J. K. Rowlingin Harry Potteria ja kertoo kirjailijan työstä. Nuorille velhoille ja Harry Potter -faneille luvassa on myös tupatestejä ja kermakaljatarjoilu! Ohjelmanumero tapahtuu Akateemisen lastenkirjaosastolla.

14:30 Leikki leikkinä -työpaja lapsille
60 minuuttia

Suositusta Leikki leikkinä -blogista ja -kirjoista tuttu kaksikko Iisa Juva ja Emma Rapala inspiroivat perheitä luovaan leikkiin sekä sisällä että ulkona. Tule askartelemaan kirjanmerkkejä koko perheen voimin Iisan ja Emman vetämään työpajaan! Työpaja on suunnattu noin 3–10-vuotiaille lapsille perheineen ja se tapahtuu Akateemisen lastenkirjaosastolla.

15:00 Paula Noronen ja Supermarsu
40 minuuttia

Kirjailija ja tv-persoona Paula Noronen on tuttu lapsille muun muassa Supermarsun, Yökoulu-sarjan ja hillittömän hauskojen Hulluja satuja -kirjojen kirjoittajana. Tule kuuntelemaan Paula Norosen lyhyttä haastattelua Kohtaamispaikka-lavalle sekä moikkaamaan Supermarsu-hahmoa haastattelun jälkeen! Supermarsu-hahmo on tavattavissa ja halittavissa klo 15.15 alkaen. Paula Norosta haastattelee kustannustoimittaja Anna Warras.