Alvar Aalto ja Kirjatalo

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Kirjatalo sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa samassa korttelissa Rautatalon kanssa. Myös Rautatalo on Aallon suunnittelema rakennus. Akateeminen Kirjakauppa muutti Kirjataloon lokakuussa 1969.

Rakennuksen keskeinen sisätila vastaa idealtaan Rautatalon marmoripihaa. Aalto suunnitteli kirjakauppaan poikkeuksellisen sisätilan valkoisesta marmorista. Kirjatalon sisätiloihin on tehty muutoksia vuosien saatossa. Helsingin Akateemisessa on kaksi myymäläkerrosta. Osa Kirjatalon muista kerroksista on otettu toimistokäyttöön.

Alvar Aallon piirtämän Kirjatalon kahvila on keidas kaupungin sydämessä. Legendaarinen Café Aalto avattiin vuonna 1986 ja se sijaitsee Kirjatalon toisessa kerroksessa.

Kirjatalossa on myös toinen suosittu kahvila Starbucks, joka avasi ovensa marraskuussa 2013. Starbucks sijaitsee Akateemisen katutasossa vanhan lehtiosaston paikalla, Esplanadin puiston ja Keskuskadun kulmassa.


Lähteet:
Leena Makkonen: Alvar Aallon kädenjälki Helsingissä (Helsingfors stadsplaneringskontor 2009), Alvar Aalto-stiftelsen.

My Helsinki. (12.10.2021). Café Aalto. Haettu osoitteesta https://www.myhelsinki.fi/fi/sy%C3%B6-ja-juo/kahvilat/caf%C3%A9-aalto

Visit Alvar Aalto. (12.10.2021). Kirjatalo. Haettu osoitteesta https://visit.alvaraalto.fi/fi/kohteet/akateeminen-kirjakauppa/