Marjon kirjahylly – Elämäntapalukija ja nautiskelija

24.01.2024

Akateemisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Marjo Tuomikoski lukee vuodessa noin 80 kirjaa. Useimmin matkoilla ja sohvalla, mutta joskus myös puistossa tai meren äärellä. Syvästi koskettavat kirjat jäävät omaan hyllyyn, muut hän kierrättää.

1. Gavriil Trojepolski: Bim Mustakorva.

”Ihmisen ja koiran välinen pyyteetön rakkaus saa minut itkemään vuosikymmentenkin jälkeen. Olen nähnyt siitä myös elokuvan vuonna 1977. Muistan yhä, miten vahtimestari saatteli kovaan ääneen nyyhkyttävän seurueemme salista elokuvan loputtua. Kirja kulkee aina mukanani.”

2. Victoria Hislop: Saari.

”Toiveikas ja kiehtova tarina sijoittuu Spinalóngan saarelle, joka oli vuosina 1903–1957 Kreikan tärkein spitaalisten siirtokunta. Olen myös käynyt saarella.”

3 Olli Jalonen: Taivaanpallo.

”Finlandia-raadissa luin liki 150 ehdokaskirjaa vuonna 2018. Taivaanpallo tarttui heti iholle, ja koin kuin rakastumisen huumaa: huikea seikkailukertomus ja nautittavaa ajatuksenvirtaa. Sisään pääsyssä kestää tovin, mutta ansaitsi Finlandia-voittonsa!”

4. Hanya Yanagihara: Pieni elämä.

”Ylin 900-sivuinen kirja on karu, lohduton ja tummasävyinen ja jää järkyttävällä mutta pakahduttavan kauniilla tekstillä jäytämään sydäntä. Aika ajoin palaan siihen aivan kuin testaisin sietokykyni rajoja ja muistuttaisin itseäni, miten hyvin asiat ovat. Tämän soisin kaikkien lukevan.”

5. Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö.

”Yksi kirja-alan vaikuttavimmista ja valovoimaisimmista henkilöistä on Leena Majander-Reenpää, jonka omaelämäkerta tarjoaa rehellisiä tuokiokuvia ja käsittämättömän hienon kasvutarinan. Se toimii minulle tsemppikirjana ja muistuttaa, ettei kovalla työllä ja tahdonvoimalla mikään ole mahdotonta.”

Artikkeli on julkaistu Kauppalehti Optiossa. Teksti Paula Nikula.