Etsitkö täydellistä kesäkirjaa? – Kirjagram suosittelee

28.06.2023

Jos kesän luettavat kirjat on vielä hakusessa, mikä sen parempaa kuin kääntyä todellisten asiantuntijoiden, eli kirjagrammaajien puoleen. Pyysimme yhdeksää kirjagrammaajaa suosittelemaan omat kesäkirjansa.a

Justiina – Instagram @vuosisadantarina, TikTok @vuosisadantarina

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus)

Uusia lukuja ja onnellisia loppuja vie lukijansa kesäiseen Skotlantiin, sen sateisille nummille ja pieneen kyläyhteisöön. Lukija pääsee tutkimaan Skotlantia sinne muuttavan kaupunkilaisen Ninan silmin. Työttömäksi jäänyt Nina avaa kirjakauppa-auton ja tuo tarinoiden ilon kaikkien kyläläisten saataville. Samalla Nina setvii omia rakkaushuoliaan Skotlannin romanttisissa maisemissa, jotka tuovat mieleen niin Ylpeyden ja ennakkoluulon kuin Humisevan harjun. Uusia lukuja ja onnellisia loppuja on takuuvarmaa kesälukemista kaikille romantiikan, lukutoukkien ja Skotlannin uljaiden maisemien rakastajille. Varoituksen sana: kirja saattaa aiheuttaa palavan halun matkustaa Skotlantiin välittömästi.

Isabella – Instagram @kirjajuttuja

Siiri Enoranta: Maailmantyttäret (WSOY)

Maailmantyttäret on täydellinen kesäkirja! Tarina sijoittuu Maailmankotiin, jossa kaikki ovat yhdenvertaisia ja kaikki on hyvin. Kyse on utopiasta, joita kirjoitetaan harmillisen vähän.
Maailmantyttäret käsittelee kauniilla tavalla ystävyyttä, eikä tarinan viiteen päähenkilöön voi olla tykästymättä. Teos yhdistelee hienosti scifiä, matkakertomusta ja tyttökirjojen tematiikkaa, ja voin suositella sitä niin nuorille kuin myös aikuisillekin lukijoille!

Janita – Instagram @tyonaisenvaimo

HEIDI Airaksinen: Vierge Moderne (Arktinen Banaani) ja Maa jota ei ole (Siltala)

Dekkarit kuuluu kesään!
Heidi Airaksisen Laventelimurhat-sarja on täydellistä kesäluettavaa. Vierge Moderne ja Maa jota ei ole vievät lukijan aikamatkalle sateenkaarevaan historiaan.
Tunnelma kirjoissa on aivan omaa luokkaansa; aivan kuin olisi itse lukijana mukana historiassa, savuisissa kuppiloissa, juomassa vahvaa kahvia kirjan henkilöiden kanssa, keskellä rikostutkintoja. Laventelimurhat on raikas tuulahdus perinteisten dekkareiden keskellä!

Anniina N. – Instagram @anniinasbooks, TikTok @anniinasbooks

Emily Henry: Happy Place (Penguin)

Kaikki Emily Henryn kirjat ovat täydellistä kesäluettavaa, koska ne ovat kevyitä ja sijoittuvat kesään, lomaan tai matkalle. Huhtikuussa ilmestynyt Happy Place kiilasi kuitenkin suosikikseni!
Moni Henryn fani on ollut uuteen kirjaan pettynyt, ehkä siksi että se ei ole samanlainen selkeä ja tyypillinen romanssi kuin Henryn aiemmat kirjat. Omasta mielestäni se taas onnistui käsittelemään muistakin kirjoista tuttuja teemoja syvällisemmin ja koskettavammin.
Romaani kertoo Harrietista ja Wynistä, jotka ovat eronneet mutta eivät ole kertoneet sitä kenellekään. He kohtaavat ystäväporukan lomareissulla ja päättävät esittää vielä viikon ajan, että kaikki on hyvin. Toisessa aikatasossa kerrotaan, miten he tutustuivat, rakastuivat ja erosivat.
Happy Place käsittelee koskettavasti monia aikuistumiseen liittyviä kipukohtia ja sitä, miten pitkä parisuhde ne kestää. Romaani käsittelee myös ystävyyttä ja perhesuhteita. Emily Henryltä on suomennettu kolme kirjaa, joista viimeisin Rakkautta rivien välissä ilmestyi juuri!

Emma – Instagram @emman_lukemiset

Eppu Nuotio: Leinikkimekko ja Hopeamedaljonki (Gummerus)

Suosittelen kesälukemiseksi Eppu Nuotion Leinikkimekkoa ja Hopeamedaljonkia. Hyvän mielen rikostarinoita, joissa ratkotaan menneisyyden arvoituksia nykypäivästä käsin. Samaan syssyyn mahtuu ihmissuhdekiemuroita ja mukavaa arkea. Ei siis lainkaan pelottavia, mutta kutkuttavan jännittäviä kirjoja. Jos pidit Nuotion Ellen Lähde-sarjasta, niin näissä on myös jatkoa siihen.

Oonariina – Instagram @olipakerranoonariina

Victoria Hislop: Saari (Bazar)

Ehdoton lempikirjani kesään on Victoria Hislopin historiallinen romaani Saari. Luin kirjan viime kesänä Kreetalla, minne tämän kirjan tapahtumat sopivasti sijoittuvatkin.
Alexis lähtee Kreetalle selvittämään juuriaan ja päästyään perille Plakan pieneen kylään, hän saa suvustaan selville asioita joita hänen äitinsä on pitänyt visusti salassa. Kirjassa oli salaperäinen ja viipyilevä tunnelma ja vaikka tarina onkin surullinen, on se myös täynnä rakkautta, sinnikkyyttä ja toiveikkuutta.
Muistelen vieläkin viime kesää ja tätä upeaa lukukokemusta joten suosittelen tätä kovasti!

Ida – Instagram @readwithidu, TikTok @readwithidu

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä (WSOY)

Kesälomalle kaveriksi kannattaa napata mukaan Suzanne Collinsin Nälkäpeli -trilogian prequel, eli tarina, joka sijoittuu aikaan ennen Katnissia ja hänen koettelemuksiaan Nälkäpeleissä. Balladi laululinnuista ja käärmeistä saa syksyllä elokuvasovituksen, jonka vuoksi nyt onkin hyvä aika lukea tämä nuorille suunnattu dystopia. Kirjasta ei tiivistä tunnelmaa tai jännittäviä juonenkäänteitä puutu! Mukana tarinassa on jo monille tuttuja hahmoja, joten se pitää otteessaan mielenkiintoisilla ja jopa erityislaatuisilla päähenkilöillään. Tähän kirjaan voi tarttua niin nuori kuin aikuinenkin, sillä kirjassa käsitellään tärkeitä ja haastavia aiheita. Itse en pystynyt laskemaan kirjaa käsistäni, ja aion varmasti lukea sen uudestaan ennen kuin tarina hyppää valkokankaalle.

Anniina H. – Instagram @sunnuntailukija

Astrid Lindgren: Saariston lapset (WSOY)

Kesäkirjasuosikkini on Astrid Lindgrenin Saariston lapset. Kesää ei oikein tule, jos ei lue Saariston lapsia. Kirja vie mukanaan saaristolaiskylän kesävieraaksi. Kirjassa on kaikkea kommelluksista rakastumiseen ja jännitykseen. Kirjan hahmot ovat rakastettavia ja Lindgrenin lempeän huumorin ja omaehtoisuuden kyllästämiä.

Aki – Instagram @akiespa

Katja Bargum, Heikki Helanterä: Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva)

Kesällä on kiva lukea luonnosta sellaisia kirjoja, jotka innostaa tutkimaan lähiluontoa. Sellainen kirja on esimerkiksi kahden muurahaistutkijan Katja Bargumin ja Heikki Helanterän Suuri suomalainen muurahaiskirja. Tietokirja esittelee niin monta erilaista puolta muurahaisista, että ainakin itse alan väkisinkin katsella taas näitäkin luontokappaleita uusin silmin.