Esikoisromaani teki historiaa

11.10.2021

Historian ensimmäinen Pohjalainen kirjallisuuspalkinto jaettiin sunnuntaina 10.10. Aleksis Kiven päivänä. Palkinto myönnettiin kirjailija Elina Jokiselle romaanista Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi.

Palkintoraadin mukaan ähtäriläislähtöisen kirjailijan esikoisromaani on rohkea ja puhutteleva kaunokirjallinen debyytti. Valintaperustelussa korostuu kirjan poikkeuksellinen kerronnan tapa ja tyyli.

Päivä, jona Stella Jumala tuli hulluksi on romaani hulluudesta, lestadiolaisuudesta, feminismistä ja perheiden vaietuista salaisuuksista. Jokisen kunnianhimoinen esikoisromaani on fiktiivinen kertomus Stella Jumalasta, joka menettää lapsensa ja mielensä hallinnan. Kirjan tarinassa on myös kohtia Jokisen omasta elämästä.

Elina Jokinen (s. 1978) on kirjallisuuden tohtori ja kirjoittamisen monialainen ammattilainen, joka haluaa omalla esimerkillään rohkaista ihmisiä suhtautumaan kriittisesti heitä muka sitoviin normeihin.

Ehdokkaana palkinnon saajaksi oli Jokisen lisäksi yhdeksän teosta tekijöineen. Pohjalainen kirjallisuuspalkinto jaetaan pohjalaiskirjailijalle, joka asuu Pohjanmaalla tai on lähtöisin sieltä. Palkintoraatiin kuuluvat Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila ja kulttuuritoimittaja Anne Puumala, kirjailija Henna Helmi Heinonen, tietokirjailija-toimittaja Anssi Orrenmaa ja toimittaja Anne Flinkkilä.

Lähteet:
Lapinkangas, P. (10.10.2021). Esikoisromaani teki historiaa: Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon voitto Elina Jokiselle. Ilkka-Pohjalainen.