Akateemisen Me jouduimme sotaan -näyttelyssä on esillä harvinaisia tarinoita

11.11.2019

Miten sota vaikutti etulinjassa taistelleiden nuorten miesten ja kotirintamalla lottina työskennelleiden naisten elämään vuosina 1939–1945? Helsingin Akateemisessa on parhaillaan esillä kahdeksan sotaveteraanin ja lotan muotokuvat, joiden kautta avautuu näkymä siihen, miten sota mullisti suomalaisten arjen.

Toimittaja Simo Holopainen kertoo Me jouduimme sotaan -kirjassaan (Iltasanomat) kaikkiaan 20 sotaveteraanin ja lotan sotatarinat tuoreiden haastattelujen pohjalta. Mukana on ennen kuulemattomia kertomuksia talvi- ja jatkosodasta sekä Lapin sodasta, ja haastateltavien joukossa on harvinaisia kertojia: yksi viimeisistä kaukopartiomiehistä, viimeinen sukellusvenemies, panssarivaunun kuljettajia, lentäjiä, rintamalottia ja tavallisia rivimiehiä.

Haastattelusarjan ytimessä on kysymys: Mitä sota oikeasti on? Vastauksista nousee esille voimakas viesti siitä, että sota on järkyttävä asia, jota kukaan ei halua.

”Sota on totisesti kova paikka. Ei sitä saa ihannoida, ei toivoa”, veteraani Jouko Eräkorpi toteaa Holopaisen haastattelussa.

Akateemisessa esillä olevat sotaveteraanien ja lottien muotokuvat on ottanut valokuvaaja Pekka Elomaa. Uusien kuvien rinnalla ovat tarinansa kertoneiden lapsenkasvoiset nuoruudenkuvat. Kaikki näyttelyn kuvatut ovat nyt yli 90-vuotiaita. Vanhin heistä, Olli Vuorio, on 100-vuotias.

Yksi tarinansa kertoneista miehistä, Risto Kiiskilä, jäi sodan aikana neuvostoliittolaisten vangiksi. Pikkulottana sotien aikana toiminut Aira Suvio-Samulin puolestaan kertoo, miten hänen perheensä pääsi sodan jaloista evakkoon vasta viime tingassa. Kaikkien näyttelyyn kuvattujen veteraanien kokemuksista kerrotaan kuvateksteissä. Laajemmat haastattelut löytyvät Holopaisen kirjasta.

Me jouduimme sotaan -näyttely on esillä Kirjatalon 2. kerroksessa Akateemisen aukioloaikoina 30. marraskuuta 2019 asti. Samana päivänä tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan syttymisestä.

Simo Holopainen kertoo teoksestaan Kirjatalon Kohtaamispaikalla perjantaina 22. marraskuuta kello 17.30.Tutustu kirjaan verkkokaupassamme.