Tietokirjaviikko: Sotahistorian uutuuksia -paneelikeskustelu Akateemisessa – Helsinki

29.8.23 klo 17:00 – 18:00

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

Tietokirjaviikon tiistaina kuullaan sotahistoriaa käsittelevistä tietokirjoista Akateemisessa Kirjakaupassa. Sotahistorian uutuuksia -paneelikeskustelu pidetään tiistaina 29.8.2023 klo klo 17–18 Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalla, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki. Keskustelemassa ovat tietokirjailijat Tuomas HoppuTarja Lappalainen ja Ville Vänskä. Tilaisuuden juontaa Unto Hämäläinen. Tervetuloa! 

Tuomas Hoppu on historiantutkija ja filosofian tohtori. Teos Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta (Vastapaino, 2023) on toinen osa Hopun sisällissotatrilogiassaan. Teoksesa Hoppu kuvaa, miten saartorengas Tampereen ympärillä sulkeutui, kun valkoiset valtasivat Kangasalan ja Lempäälän. Teos päättyy saartorenkaan läpi päässeen punaisten pakojoukon vaiheiden ja Tampereen antautumisen kuvaukseen. Trilogian ensimmäinen osa, Vilppulasta Tampereen porteille, ilmestyi vuonna 2022. 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Tarja Lappalainen on tietokirjailija ja toimittaja, jonka osaamisaluetta ovat mm. talvi- ja jatkosota. Lappalaisen teos “Ottakaa ryssiltä aseet” – Kenraali Uno Fagernäsin sodat (Docendo, 2023) on henkilökuva kenraali Uno Fagernäsistä, joka talvisodan Suomussalmen Hulkonniemen taisteluissa mursi sotilaineen venäläisdivisioona 163. selkärangan. Aiemmin Lappalainen on julkaissut mm. teokset Se oli yhtä tulihelvettiä (Docendo 2016) ja Stalinin tappamat (Docendo 2019, Martti Turtolan kanssa).   ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ville Vänskä on intohimoinen merihistorian harrastaja. Hänen teoksensa Tehtävä Laatokalla. Italian, Saksan ja Suomen laivasto-osasto 1942 (Atena, 2023) kertoo vähän tunnetusta sotahistoriasta: suomalais-saksalais-italialaisesta yhteistoiminnasta Laatokalla kesällä 1942, iskuista Neuvostoliiton saattueita vastaan ja Suhon majakkasaaren valtausyrityksestä. Aiemmin hän on julkaissut teoksia merisodankäynnin historiasta ja nykyajasta.