Thomas Sandholm: Syntynyt viittomaan – Turku

19.4.23 klo 16:00 – 17:00

Turku

Suomeksi

Tilaisuus on kaksikielinen –  suomalainen viittomakieli ja suomen kieli.

Thomas Sandholm kertoo kirjan luomisesta ja tarinasta. Kirja on tärkeä osa suomalaisten viittomakielisten historiaa ja se tuo näkökulman maailmaan josta monet eivät tiedä.

Sandholm kasvoi kuurossa perheessä aikana, jolloin Suomen valtio oli kieltänyt kuuroilta lastenteon. Nyt hän työskentelee viittomakielisten uutisten uutisankkurina, jonka televisiossa näkevät päivittäin sadat tuhannet suomalaiset. Toimittaja Sami Kosken laatima elämäkerta Thomas Sandholm – Syntynyt viittomaan kertoo hänen tarinansa.

”Aina oli sanottu, että kuurot eivät saa tehdä näin, että kuurot eivät pysty. Ajattelin, että kokeilen, miten käy, jos teenkin asiat eri tavalla. Ei kuurous ole este tällaiseen. Siitä se lähti ja sillä tiellä ollaan”, Sandholm sanoo.

Sandholmin kokemukset tiivistävät myös monen muun kuuron suvun tarinan: virallisesti kuurot olivat Suomessa 1900-luvulla steriloimislain ulkopuolella, mutta käytäntö oli toinen. Elämäkerta on samalla kirja kuurosta sukupolvesta, joka joutui häpeämään omaa äidinkieltään ja taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Se on tarina sukupolvesta, josta osa ei ole saanut edes syntyä.