Svenska dagen på Akademen – Helsingfors

6.11.23 klo 16:00 – 18:00

Helsinki Kirjatalo

Ruotsiksi

Kom och fira Svenska dagen med oss! / Tule juhlistamaan ruotsalaisuuden päivää kanssamme!

På Träffpunkten / Kohtaamispaikalla:

16:00 Linda Bondestam & Laura Ruohonen: Konkarongen (Förlaget)

Följ med på en äventyrlig läsresa, genom hisnande hål på varje sida! 

Hela konkarongen anländer till ön på äventyr. Guiden hälsar dem välkomna – men hur ska man lyckas hålla samman hela den vilda hopen? Följ med på hejdlösa strapatser upp i luften, ovanför vulkaner, ner i undervattensgrottor, ut på smala klippsprång och rakt in i öknen. Leksaker, strumpor och vänner faller och försvinner in i allehanda hål, men till slut hittas allt – och mycket mer än man kunde ana …

Här vandras det modigt i Tove Janssons fotspår, i en vild och originell hommage till bilderboksklassikern Hur gick det sen? Pa motsvarande vis har boken hål i varje sida och genom dem går den vindlande resan. Ett mästarprov för Linda Bondestams humor, färger och påhittighet. Laura Ruohonens bångstyriga äventyr med rim och sprakande språklekar har fångats på svenska av Annika Sandelin.

16:30 Merete Mazzarella: Nånting på andra sidan (Schildts & Söderströms)

Vad innebär det att tro? Behövs det en särskild talang eller fallenhet, eller är det en nåd som förunnats en del av oss? Kan alla lära sig? Merete Mazzarella har alltid hört till kyrkan. Under hela sitt författarliv har hon närmat sig de stora frågorna. Ändå är det första gången hon utforskar vad hon själv egentligen tror på, och hur. Mazzarella beskriver sina försök att närma sig en hållbar gudstro: hon går i kyrkan, försöker lära sig att be, hon läser Bibeln. Där får hon tillfälle att granska Jesus, en gestalt hon blir mer misstänksam mot än hon varit. Nånting på andra sidan är också en betraktelse av hur livet efter döden ser ut i litteraturen. På vilka vis har helvetet och himlen beskrivits, och vad säger det om vår mänsklighet?

17:00 Karin Collins: Hos dig min längtan är förtöjd (Schildts & Söderströms)

Visa meraÅret är 1940. Finland har tvingats arrendera ut Hangö udd till Sovjetunionen. Hangöborna har på kort varsel flytt från sin kära stad. Hjalmar, Aino och Disa, människorna vi lärde känna i Snart har sommarn blommat ut, befinner sig på olika håll i Nyland, och kämpar med att acceptera sina nya liv och omständigheter. Hjalmar bor på sin svågers gård i Bromarf. Han sörjer och känner sig isolerad från sina närmaste. För stunden är det fred men ett nytt krig verkar mer sannolikt för varje dag. Aino är i Ekenäs. Hon längtar efter sin käraste, Berndt, och sitt förlorade hem. Ilskan över livets orättvisor pyr i henne och hon avskyr allt i sin nya stad. I Helsingfors lever Disa ett märkligt dubbelliv. På dagarna är hon hushållerska hos en krävande professor, på nätterna är hon hos gårdskarlen Bergström. När hon hinner besöker hon en sårad soldat från Hangö som ligger ensam i en sjukhussal och inte vill ta emot hjälp.

17:30 Patrik Berghäll: Slaget om Bengtskär sommaren 1941 (Förlaget)

Tidigt på morgonen den 26 juli 1941 landstiger ett hundratal ryska soldater pa fyrön Bengtskär vid Finlands sydkust. De har order om att kväsa allt motstånd och spränga fyren som utgjort ett ständigt hot mot den sovjetiska marinbasen i Hangö, som Finland efter Vinterkriget tvingats arrendera till Sovjetunionen.  

Vad ryssarna inte vet är att Bengtskär i hemlighet förstärkts med en pluton finska kustjägare under ledning av löjtnant Fred Luther och undersergeant Harry Bjelke.  

Snart rasar en intensiv försvarsstrid. De finska soldaterna försvarar tappert fyren mot en numerärt större fiende. När flottan, flygvapnet, kustartilleriet och kustjägartrupperna mobiliseras lyckas man till sist vända utvecklingen och finländarna vinner slaget om Bengtskär. Civilbefolkningen, som också får plats i denna skildring, kan för en tid återga till ett vanligare liv.  

Slaget om Bengtskär är Patrik Berghälls fjärde bok.