Kohtaamispaikalla sotavuosien tarinoita: Anneli Kanto ja Kari Häkkinen – Helsinki

8.12.23 klo 16:30 – 17:00

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

Kohtaamispaikalla Anne Kanto Suomen sisällissodasta kertovalla romaanillaan Punaorvot ja Kari Häkkinen kolmesta sotaveteraanista kertovalla kirjallaan Sirpaileita sodasta.

16:30 Anneli Kanto: Punaorvot
Haastattelija: Tiina Kristoffersson

Helsinkiläisen työläisperheen äiti Helmi menettää punaisten joukossa taistelleen miehensä sisällissodassa. Köyhäinapua saavana hänet pakotetaan luopumaan kahdesta tyttärestään, jotka sijoitetaan Pohjanmaalle valkoisiin, isänmaallisiin perheisiin. Tavoitteena on erottaa lapset “myrkyllisistä kodeistaan ja kelvottomista äideistään” ja kasvattaa heistä kunnon kansalaisia. Helmin kanssa kotiin jää punavankeudesta elossa selvinnyt teinipoika Aarre, jolle siirtyy vastuu perheen elannosta.

Punaorvot on romaani Suomen sisällissodassa orvoiksi jääneiden lasten kovasta kohtalosta. Se kertoo vaietun kappaleen Suomen historiaa, jonka selvittämiseksi kirjailija Anneli Kanto on tehnyt kattavan taustatyön. Tarinan ytimessä ovat tuhannet punaperheiden lapset, jotka Suomen valtio leimasi turvallisuusuhaksi ja riisti äideiltään.

Punaorvot-romaani perustuu samannimiseen näytelmään, joka sai kantaesityksensä Helsingin kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Esityskausi jouduttiin keskeyttämään koronapandemian vuoksi.

17:00 Kari Häkkinen: Sirpaleita sodasta
Haastattelija: Niina With

Mukaansatempaaviin haastatteluihin pohjautuva teos kolmesta sotaveteraanistamme, jotka pistivät henkensä likoon jatkosodan aikana. Kirjailijan ei tarvinnut tähän käsikirjoitukseen miettiä lukijoita koukuttavaa juonta, sen tarjosi toinen maailmansota sankareineen.

Saksa aloitti 22. kesäkuuta 1941 yllätyshyökkäyksen Neuvostoliittoon. Sitä kutsuttiin operaatio Barbarossaksi. Natsi-Saksan kanssa liittoutunut Suomi joutui myös uudestaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Päätettiin ottaa revanssi, jonka taustalla oli menetettyjen alueiden takaisin valtaaminen. Rintamalinjojen vakiinnuttua siirryttiin asemasotaan, jota kesti kesään 1944 saakka. Massiivisen suurhyökkäyksen aikana Karjalankannasta pöllytettiin oikein urakalla, eikä ihmishenki paljoa painanut. Suomalaisten sotilaiden sietokyky joutui äärimmilleen, mutta ylivoimalle ei annettu periksi.

Tämän kaiken kokeneena kolme sotiemme veteraania Jaakko Estola, Lars Löflund ja Yrjö Saraste pääsevät teoksessa ääneen. Heidän autenttiset ja yksityiskohtaiset tarinansa paitsi kauhistuttavat myös liikuttavat. Kaikkia kolmea yhdistää etulinjassa taisteleminen ja vakavasti haavoittuminen – ja rivien välistä huokuva elämänilon säilyminen pahoissakin paikoissa.

Veteraanien kertomaa täydentää haastattelijana ja kirjan kirjoittajana toimineen Kari Häkkisen asiantuntijuus sota-ajan tapahtumista ja terveydenhuoltoalalta. Häneltä on aiemmin julkaistu useita kirjoja, muun muassa talvi- ja jatkosodan kynsistä paenneista Karjalan evakoista kertova teos.