Kohtaamispaikalla Seija Paasonen ja Henna Raatikainen – Helsinki

19.4.23 klo 16:00 – 18:00

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

16.30 Kirjanjulkistus – Seija Paasonen: Naiset jotka maalasivat taivaan
Haastattelija: Satu Laatikainen

Meteorologinakin tunnettu Seija Paasonen avaa kirjassaan näkymiä kymmenien taiteilijoiden töihin ja kertoo muun muassa suomalaisen Emelie Wallenskiöldin ikuistamasta meteorista Helsingin taivaalla sekä norjalaisen Betzy Akersloot-Bergin maalaamasta, Englantia pommittamaan matkalla olleesta, saksalaisesta zeppeliinilaivueesta. Kirjassa kerrotaan myös ruotsalaisesta Anna Bobergista, joka maalasi usein yksin Lofooteilla, ja norjalaisesta Catharine Hermine Kollenista, joka kirjoitti ja maalasi talvisin kotonaan Norjan Ulvikissa, vaeltaen kesäisin yksin – jopa Italiaan asti. Naisten kankaille tallentui värikkäitä auringonlaskuja, rauhallisia kuutamoita, vaahtoavia merenselkiä, vyörypilviä, revontulia ja monia muita visuaalisesti vaikuttavia ilmiöitä.

17:30 – Henna Raatikainen: Kuinka baletti nousi jaloista päähän

Kuinka baletti nousi jaloista päähäni on rakkaudentunnustus baletille ja raadollisen toteava kuvaus kauneuden hinnasta.

Henna Raatikainen aloitti baletin nelivuotiaana. Kahdeksanvuotiaana hänet hyväksyttiin Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen – katseilta suojattuun pyhäkköön, jossa ammattiballerinoja muovataan. Baletin ihanteet istutettiin niin syvälle hänen selkärankaansa, ettei hän tullut esittäneeksi kysymystä: “Miksi?” Kunnes hän lopetti.

Raatikainen kokee yhä selittämätöntä mielihyvää katsoessaan balettia. Tässä omakohtaisessa ja älykkäässä teoksessa hän pohtii, mikä baletissa edelleen kiehtoo meitä, vaikka sen suosituimpien teosten muoto ja kieli ovat muuttuneet vain vähän vuosisatojen kuluessa. Mikä tekee äärimmäisestä hallinnasta ja kurinalaisuudesta kaunista?