16:00 Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff: Ateneumin näyttely; Väriä ja valoa – impressionismin perintö
Haastattelijana: Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Savolainen
Impressionismi nauttii nykyään valtavan suurta suosiota yleisön parissa, mutta Suomessa sitä esitteleviä näyttelyitä on nähty suhteellisen harvoin.
Ateneumissa parhaillaan avoinna oleva Väriä & valoa – impressionismin perintö esittelee impressionistista ja uusimpressionistista taidetta vuosilta 1860 – 1916. Näyttely rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet kuten Claude Monet, Auguste Renoir, Camille Pissarro suomalaisen väritaiteen kukoistuskauteen samalla kun se esittelee impressionismin periaatteita taidesuuntana ja sitä miten impressionistit vaikuttivat modernin taiteen ja aiheiden muotoutumiseen.
Ennen kaikkea näyttely on tuonut Helsinkiin, synkkään vuodenaikaan ja kaikille Ateneumin kävijöille tulvahduksen väriä, valoa, iloa ja elämän hyökyä.
17:00 Jake Nyman: Monen vuoden jälkeen (Gummerus)
Haastattelijana: Lotta Sonninen
Palkittu tietokirjailija ja rakastettu radioääni Jake Nyman kertoo kirjastaan Monen vuoden jälkeen – Radiomiehen muistelmat.
Monen vuoden jälkeen on suorapuheinen ja koskettava muistelmateos yli puolen vuosisadan mittaisesta radiourasta ja värikkäistä vaiheista Yleisradion klassikko-ohjelmien taustalla. Kirja johdattaa Ylen kulissien taakse ja suomalaisen populaarimusiikkikulttuurin historiaan. Nyman kuvaa ilmiömäisen muistinsa avulla ja terävän itseironisesti ohjelmien syntyä sekä muistelee kollegoita ja johtajia, jotka ovat jättäneet jälkensä Suomen radiohistoriaan – hyvässä ja pahassa. Rinnalla kulkee perhe-elämä ja muu siviilielämä, josta Nyman kirjoittaa rehellisesti iloineen ja suruineen.
17:30 Oona-Emilia Enkelsaari & Hilda Ivars: Ansa Ikonen – muistoja filmitähdestä (Aviador)
Haastattelijana: Saara Valtonen
Millainen äiti, ystävä, kollega ja kesänaapuri Ansa Ikonen oli? Millaisen muiston hän jätti kohtaamisistaan yleisön kanssa, ja miten Ansa Ikosen kulttuuriperintö näkyy tällä vuosituhannella? Teoksessa ääneen pääsevät lukuisat hänet tunteneet ja tavanneet sekä he, joihin Ansa on näyttelijänä jättänyt lähtemättömän vaikutuksen. Kirjan kirjoittajat Oona-Emilia Enkelsaari ja Hilda Ivars ovat paneutuneet aiheeseensa huolellisesti ja suurella sydämellä.
Suomalaisen elokuvan ja teatterin rakastetuimpiin tähtiin kuuluva Ansa Ikonen (1913-1989) elää yhä hänet tunteneiden ja kohdanneiden muistoissa. Ikonen syntyi Pietarissa ja varttui Helsingissä, josta hänen lähes puoli vuosisataa kestänyt näyttelijänuransa alkoi. Ensimmäiset roolinsa hän teki teatterissa 1930-luvulla, ja pian tämän jälkeen käynnistyi ikimuistoinen yhteistyö Tauno Palon kanssa. Nämä suomalaisille tutut vaiheet saavat Ansa Ikonen – muistoja filmitähdestä -kirjassa arvoisensa käsittelyn uudesta näkökulmasta.