Kohtaamispaikalla Kevin Chen, Nathan Hill, Camila Sosa Villada ja Eleanor Catton – Helsinki

24.5. klo 16:30 – 18:00

Helsinki Kirjatalo

Kohtaamispaikka

Suomeksi, Englanniksi

Tervetuloa Helsingin Kirjatalon Kohtaamispaikalle seuraamaan Kevin Chen, Nathan Hillin, Camila Sosa Villadan ja Eleanor Catton haastatteluja.

Löydät tapahtuman myös Facebookista.

16:30 Kevin Chen: Aavekaupunki

Kevin Chen on taiwanilainen kirjailija, joka asuu nykyisin Saksassa. Hänet on palkittu kahdesti Taiwanin kirjallisuuspalkinnolla.

Aavekaupunki (käänt. Rauno Sainio) on elävien ja kuolleiden äänten mosaiikista muodostuva yllättävä ja koskettava kertomus särkyneistä perhesuhteista, perinteisten normien kahleista ja oman identiteetin etsinnästä ympäröivän yhteisön puristuksessa.

T’ien-hung on seitsenlapsisen perheen nuorin lapsi, jolta perinteisten arvojen nimeen vannova perhe odottaa paljon. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei hänestä välttämättä ole kantamaan suvun kunniaa. Pojan orastava homoseksuaalisuus on liikaa pikkukaupungin yhteisölle ja ahdasmieliselle perheelle, joka ajaa hänet tiehensä. Nuori mies päätyy ensin Taipeihin ja sieltä Berliiniin.

17:00 Nathan Hill: Wellness

John Irvingiin ja Charles Dickensiin rinnastettu virtuoosimainen Nathan Hill kirjoitti esikoisromaania Nixiä kymmenen vuotta. Hill asuu Floridassa, ja hänen äitinsä suku on kotoisin Norjasta.

Keväällä suomeksi ilmestynyt romaani Wellness (käänt. Antero Tiittula) nousi ilmestyessään New York Timesin bestsellerlistalle, ja se valittiin useille vuoden parhaiden kirjojen listoille. Wellness on vaikuttava panoraama avioliitosta, länsimaisesta elämästä ja hyvinvointibisneksestä.

Jack ja Elizabeth rakastuivat viattomalla 1990-luvulla. Pari vuosikymmentä myöhemmin avioliiton ja vanhemmuuden haasteiden lisäksi heitä hämmentävät mindfullness-tukiryhmät, polyamoristien orgiat, Facebook-sodat, terveysapplikaatiot sekä salaperäinen Lemmenlääke nro 9. Yhtäkkiä vaakalaudalla onparas asia elämässä: rakkaus.

17:30 Camila Sosa Villada: Yöeläimiä

Camila Sosa Villada on argentiinalainen transsukupuolinen kirjailija ja näyttelijä. Hänen esikoisromaaninsa Las malasin käännösoikeudet on myyty 20 maahan ja se on saanut lukuisia palkintoja.

Yöeläimiä (käänt. Emmi Ketonen) on argentiinalainen kirjallinen sensaatio, joka on valloittanut koko espanjankielisen maailman. Maagisen realismin perinteeseen liittyvä melankolinen romaani on tummanpuhuva, surrealistinen ja hellä tarina väkivallasta, rakkaudesta ja valitusta perheestä.

78-vuotiaan täti Encarnan vaaleanpunainen talo Córdobassa on ehkä maailman homoin majatalo. Camilalle se on turvapaikka, ja sen asukkaat, travestit, ovat perhe. Öisin he lähtevät ansaitsemaan elantoaan Sarmienton puiston varjoihin. He seisoskelevat kylmässä, tarinoivat, puhelevat suruistaan, toiveistaan ja haaveistaan, jakavat ryypyn, odottavat kohdalle hidastavaa autoa. Kunnes eräänä iltana täti Encarna kuulee puskasta itkua. Hän löytää pensaan juurelta hylätyn poikavauvan, eikä hänen päätään ole kääntäminen: hän tuo pojan kotiin ja alkaa huolehtia tästä. Camilan ja muiden majatalon asukkaiden elämä ei koskaan palaa ennalleen.

18:00 Eleanor Catton: Birnamin metsä

Booker-palkitun kirjailijan veitsenterävä poliittinen trilleri. Eleanor Catton on kirjoittanut mestarillisen shakespearelaisen draaman, jossa näennäisen hyvät aikeet ja oikeamieliset pyrkimykset kätkevät alleen julman, jopa nihilistisen todellisuuden.

Birnamin metsä (käänt. Tero Valkonen) on sekä koukuttava trilleri että armoton tutkielma ihmisluonnosta ilmastokatastrofin ja kyynisen globaalikapitalismin ajassa.

Mira Bunting johtaa Birnamin metsä -nimistä ympäristöaktivistien kollektiivia Uudessa-Seelannissa. Kollektiivi viljelee laittomasti yksityisiä joutomaita, tienpenkereitä ja syrjäisiä puistoja. Kun maanvyörymä katkaisee tieyhteydet läheiseen Korowain kansallispuistoon ja sen reunalla toimivaan maatilaan, Mira näkee tilaisuuden siirtyä sissiviljelystä laajempaan luomutuotantoon.

Tilan hankkii kuitenkin droneilla rikastunut miljardööri Robert Lemoine, joka ryhtyy rakentamaan paikalle maailmanlopun bunkkeriaan. Yllättäen Lemoine kiinnostuu Mirasta ja tarjoaa kollektiiville rahakasta sopimusta, joka avaa Birnamin metsälle mahdollisuuden taloudelliseen riippumattomuuteen.

Alkuinnostuksen jälkeen kollektiivissa herää kysymyksiä. Kuka Lemoine oikeastaan on? Voiko häneen luottaa? Salaako Mira heiltä jotain? Luottamus rakoilee ja riitoja repeää. Käynnistyvässä tapahtumaketjussa ihanteet ja ideologiat punnitaan ja kukin joutuu valintojensa järkyttävien seurausten eteen.