Helsinki-päivä Helsingin Akateemisessa

12.6.23 klo 16:00 – 18:00

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

16:00 Symbolien Helsinki
Liisa Väisänen

Jos seinät osaisivat puhua, mitä ne kertoisivat? Helsinki ja sen rakennukset ovat täynnä viestejä Vanhan ylioppilastalon Väinämöisestä Johanneksenkirkon gargoileihin.

Rakennushistoriaan perehtynyt symbolitutkija Liisa Väisänen kiinnittää huomiomme lepakon muotoon rännin päässä ja Melkisedekin sinettimerkkiin talon seinässä. Kaupunki on täynnä kaukaisista kulttuureista vaeltaneita symboleita, joiden tunteminen antaa syvyyttä urbaaniin ympäristöön.

Kirjan kymmenen kävelyreittiä johdattavat Helsingin eri kaupunginosiin. Teos nostaa esiin rakennuksia, joissa on kiinnostava symbolinen sanoma, ja kertoo tarinat niiden taustalta.

16:30 Sovelias liitto
Maria Vainio-Kurtakko. Haastattelija: Päivi Koivisto

Sovelias liitto on runsaasti kuvitettu, eloisa kertomus Euroopan metropoleissa ja helsinkiläisissä seurapiireissä liikkuvan parin elämästä sekä monisyinen kuva 1800-luvun lopun yhteiskunnasta.

Vapaaherratar Ellan de la Chapellen ja taiteilija Albert Edelfeltin avioliitto solmittiin aikana, jolloin uudet aatteet horjuttivat perinteisiä arvoasetelmia. Sukupuoliroolit, säädyllisyys ja naisten oikeus toteuttaa itseään tulivat keskustelun aiheiksi. Avioliitonkin merkitys oli muuttumassa taloudellisesta järjestelystä myös tunteen asiaksi. Ellan ja Albert olivat tietoisia sukuperinnön velvoitteista, mutta myös avoimia uusille ajatuksille. Heidän avioliittonsa vaikutti täyttävän ajan ristiriitaiset vaatimukset, mutta julkisivun takana se natisi liitoksissaan. Yhteiselossa oli iloa ja ystävyyttä, mutta myös ristiriitoja ja huolia. Modernin naisen pyrkimyksiä ja taiteilijan värikästä elämää oli vaikea sovittaa yhteen. Säädynmukaisen elämän ylläpito söi taloudellisia resursseja ja ympäröivä yhteisö asetti omat vaatimuksensa.

17:00 Rakastettu Albert Edelfelt on palannut kotiin
Ateneumin kuraattori Anne-Maria Pennonen. Haastattelija: Johanna Savolainen

Ateneumin taidemuseon kattava Albert Edelfelt -näyttely tarkastelee Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan taiteilijan koko uraa. Edelfelt oli kansainvälinen vaikuttaja, joka toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana suomalaistaiteilijoille erityisesti Pariisissa, jossa asui vuosia.

Pariisin vuosiensa aikana Edelfelt vieraili kuitenkin lähes joka kesä Suomessa – etenkin lapsuutensa Helsingissä, missä hänen äitinsä ja sisarensa edelleen asuivat sekä Porvoon Haikossa, jossa perheen kesähuvila sijaitsi.

Haikkoon taiteilija rakennutti myös kesäateljeensa. Myöhemmin, 1890-luvulla Edelfelt asui jälleen Helsingissä vaimonsa Ellan de la Chapellin ja poikansa Erikin kanssa, mutta palasi myös Pariisiin erinäisiksi ajoiksi.

17:30 Tinarinnat – Kalevalan naisten uudet tarinat
Emmi Itäranta, Anu Holopainen ja Anne Muhonen. Haastattelija: Anni Kuu Nupponenn

Tinarinnat-novellikokoelmassa 11 suomalaista kirjailijaa kertoo oman tulkintansa valitsemastaan Kalevalan naishahmosta. Tyyliltään novellit ovat moninaisia: on historiallisia, fantastisia ja futuristisia, herkkiä, synkkiä ja humoristisia. Yhteistä tarinoille on, että ne ravistelevat pölyyntyneitä mielikuvia.

“Joskus naiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin muuttua suunnattomaksi petolinnuksi.”

Jokaisen hahmon tarinaa täydentää muotokuva eri kuvittajalta. Juhlavaan teokseen tekee mieli palata kerran toisensa jälkeen.

Kirjan ovat toimittaneet J. S. Meresmaa & Anni Kuu Nupponen ja mukana on 22 nais- tai muunsukupuolista kirjailijaa ja kuvittajaa.