Esikoiskirjailijoiden ilta – Helsinki

10.10.23 klo 17:00 – 18:30

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

Esikoiskirjojen iltana tutustutaan kolmeen uuteen romaaniin. Illan aloittaa Aija Salovaara hilpeän haikealla kirjallaan Ihan pieniä lintuja. Seuraavaksi lavalle astelee Stella Harasek vuosituhannen vaihteeseen sijoittuvalla Pimeä aine -kirjallaan. Ilta päättyy Rasmus Arikan kaunistelemattomalla kirjalla Homoromaani.

17:00 Aija Salovaara: Ihan pieniä lintuja (WSOY)
Haastattelija: Irina Björkman

Ihan pieniä lintuja on romaani isästä, isähäpeästä, mutta myös paljosta muusta. Se on kipeää kasvamista aikuiseksi vielä silloinkin, kun sellainen pitäisi jo olla. Se on tuulihatun keveää kerrontaa raskaista teemoista: eriarvoisuudesta ja itsensä hyväksymisestä, monien mutkien kautta. Se on kuoppainen tarina ihmissuhteista, rakkaudesta, masennuksesta ja välimatkoista, jotka voivat venyä välillä jopa loputtoman pitkiksi. Ja silti romaanin poreileva tapa keriä tarinaa lapsesta nuoruuden kautta keski-ikään on samaan aikaan kumman lohduttava, naurattava ja helliä tunteita herättävä; olemme kaikki lopulta aika pieniä lintuja.

17:30 Stella Harasek: Pimeä aine (Tammi)
Haastattelija: Irina Björkman

“Miksi hän ajattelee tätä nyt? Sen täytyy johtua krapulasta, se tekee hänestä huokoisen. Läpi pääsee kaikenlaista. Ajelehtivia kuvia. Paikkoja, joissa hän on ollut ja joihin ei ole tarkoitus palata. Avaruudessa kieppuvaa romua.”

Vuosituhannen vaihteeseen sijoittuva Pimeä aine on Stella Harasekin esikoisromaani muistamisen ja unohtamisen vaikeudesta, analogisen ajan musiikista ja valokuvauksesta sekä taideopiskelijan ja hänen opettajansa suhteesta, joka pakottaa molemmat kohtaamaan juuri ne asiat, joita he olisivat mieluiten ajattelematta.

18:00 Rasmus Arikka: Homoromaani (Tammi)
Haastattelija: Petra Maisonen

“Selaan kuvia paidattomista pojista jotka tuijottavat minua vakavin silmin ja pää kallellaan, suu varovaisesti raollaan. Vaikka pojat poseeraavat, he ovat aitoja, oikeita ihmisiä, lihaksia ja pulleita verisuonia, ja minä haluan heistä jokaista.”

Homoromaani on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väkivallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle.