Alvar Aalto -designkeskustelu – Helsinki

12.9.23 klo 15:00 – 16:00

Helsinki Kirjatalo

Suomeksi

MUUTOKSEN DESIGN

Ympäröivä maailma on täynnä uhkia; ilmaston muutos yksi akuutein ongelma. Hukumme tavaroiden liikatuotantoon, samalla tuotteiden, palveluiden ja rakentamisen laatu ja kestävyys ovat kärsineet. Hengitysilma ja vesistöt saastuvat, elin- ja asuinympäristömme eivät anna riittävää suojaa tai viihtyvyyttä muutosten keskellä. Mikä neuvoksi, kun ratkomme ääri-ilmiöitä ja isoja ongelmia mm. kaupunkiympäristössä?

Alvar Aallon (1898-1976) arkkitehtuurin lähtökohtia olivat ihmis- ja luontolähtöinen, kestävän kehityksen suunnittelu, jossa huomioitiin mm. materiaalien tehokas hyödyntäminen. Humaania, ekologista design-ajattelua – jo sata vuotta sitten – 2023 Alvar Aallon syntymästä on kulunut 125 vuotta. Mitä Aallon suunnitteluperiaatteista on opittu, miten Aallon perintö kantaa – ja voisi yhä toimia suunnannäyttäjänä tänään?

Helsinkiläinen Ville Blåfield on viestintäkonsultti, toimittaja ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja. Hän on työskennellyt laaja-alaisesti mediassa, ja tehnyt ennen nykyistä työtään viestintäkonsulttina pitkän uran journalistina. Hän on toiminut Ilta-Sanomien ja Suomen Kuvalehden toimittajana, Seuran toimituspäällikkönä, sekä pisimpään Helsingin Sanomissa kehityspäällikkönä ja esimiehenä. Viimeiset viisi vuotta Blåfield on vastannut viestintätoimisto Milttonilla johtajana ansaitun median asiantuntemuksesta. Blåfield on julkaissut neljä tietokirjaa. Näissä hän on käsitellyt julkisuutta, politiikkaa, suomalaista saunakulttuuria ja sivistystyön historiaa.

Hanna Harris on toiminut Helsingin kaupungin designjohtajana vuodesta 2020 alkaen. Designjohtajana Harris edistää muotoilun ja arkkitehtuurin hyödyntämistä kaupungin toimintojen ja kaupunkitilan kehittämisessä sekä vahvistaa Helsingin tunnettuutta kansainvälisesti arvostettuna muotoilukaupunkina. Ennen Helsingin kaupungille siirtymistä Harris on toiminut muun muassa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon toiminnanjohtajana sekä Helsinki Design Weekin ja Suomen Lontoon instituutin ohjelmajohtajana. Koulutukseltaan Harris on valtiotieteiden lisensiaatti ja kaupunkitutkija.  

Mirkku Kullberg, Paimion parantolan toimitusjohtaja ja Glasshouse Helsingin perustaja, on monialainen liiketoiminnan ja kulttuurin ilmiöiden visionääri. Kokeneena muotoilualan yritysjohtajana hänellä on vahva osaaminen niin strategia- ja brändityöstä kuin kuluttajakäyttäytymisestä ja liiketoiminnan muutosprosesseista. Uransa aikana Kullberg on työskennellyt ikonisen suomalaisen muotoiluyrityksen Artekin toimitusjohtajana, Hotel St. Georgen luovana johtajana, sveitsiläisen Vitran kuluttajaliiketoiminnan johtajana sekä huonekaluliike Poltrona Fraun Amerikan myyntijohtajana. Tätä ennen hän uudisti Nanson ja Grünsteinin kaltaisia suomalaisen vaatesuunnittelun edelläkävijöitä. Hän toimii Alvar Aalto -säätiön hallituksen puheenjohtajana ja on ollut mukana useiden suomalaisten ja kansainvälisten yritysten hallituksessa eri sektoreilla.

Mirkku Kullberg on skandinaavisen muotoilun ajatusjohtaja, joka rakastaa taidetta ja luottaa vastuulliseen kasvuun. Hän uskoo, että taiteilijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien sekä tieteen ja liiketoiminnan osaajien on aika istua saman pöydän ympärille ja ryhtyä aidosti merkittäviin tekoihin.