Signe

31,90 €

27,90€

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Nainen, joka ikuisti hetkiä

Pirkko Soinisen Signe on viipyilevän kaunis elämäkertaromaani 1869 syntyneestä valokuvaajasta Signe Branderista, joka tallensi rakastettuihin valokuviinsa Helsingin ja sen asukkaat.

On sodan vuosi 1942. Nälän ja sairauden heikentämä valokuvaaja Signe Brander makaa sängyssä sipoolaisessa sairaalassa, jonne hänet on siirretty turvaan Helsingin pommituksilta. Hoitajat vaihtuvat, kuumehoureissaan Signe tunnistaa heistä vain yhden, sen viileäkätisen.Laudoin peitetyt ikkunat luovat sairaalan sisälle camera obscuran, hämärän huoneen.

Lautojen raoista siivilöityvä valo heijastaa rakeisia kuvia seinälle, ja Signe muistaa omat valokuvansa, ajan virrasta ikuistetut hetket. Helsingin rannat pyykkäreineen, katoavat puutalokorttelit ja työmaat rakentajineen. Painavan kameran, muhkuraiset kadut, kiristävän korsetin ja väsyneet jalat.

Signe Branderin valokuvat herättävät henkiin menneen ajan kaupungin yhtä elävästi kuin Pirkko Soinisen kirjan toisiinsa silmukoidut sanat herättävät henkiin naisen kameran takana, Signen.

Turussa asuva kirjailija ja vapaa toimittaja Pirkko Soininen (s. 1969) tunnetaan taiteilijoista ja kirjailijoista kertovista romaaneistaan. Signe on hänen yhdeksäs kaunokirjallinen teoksensa.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789524032643
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
224
Kustantaja
Bazar

Henkilökunta suosittelee

Upea romaani!

Pirkko Soinisen biofiktio valokuvaaja Signe Branderista on herkkä ja taidokas kuolevan naisen muistelo urastaan vanhan, purettavan Helsingin ikuistamisesta jälkipolville Helsingin muinaismuistolautakunnan toimesta.

Oli mukava saada tutuille valokuville taustaa, joskin osin kuvitteellista sellaista. Signe on siirretty sodalta suojaan sairaalaan jossa hän muistelee lyyrisiä tuokiokuvia uransa varrelta. Valokuvauksen käytäntö ja filosofia huokuvat tekstissä Signen kykynä vangita kaupunki ja sen arkiset asukkaat lumoavasti. Teos on itsessäänkin eräänlainen näyttely, jossa avataan luomistaustaa; tutustutaan tunnettuihin kuviin kuvaajan silmin.

Soininen suo Signelle vielä työhön liittyvän merkityksellisen kohtaamisenkin ennen hiipumista.

Upea romaani!

Taru T, Espoo Tapiola