36 uurnaa

31,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Kirjailija Sirpa Kähkösen äiti Riitta (s. 1941) kuoli maaliskuussa 2022 pitkään sairastettuaan. Eläessään hänen oli vaikea ottaa rakkautta vastaan. "En sure kuolemaasi, suren elämääsi", Sirpa Kähkönen kirjoittaa tietäen hyvin, että äiti ei pitäisi lauseesta ja toteaisi sen kuultuaan yksikantaan: "Teeskentelet."

Riitta oli atleettinen, kaunis ja lahjakas. Kuusitoistavuotiaana koettu liikenneonnettomuus muutti hänen elämänkulkunsa totaalisesti. Kirjassaan Kähkönen kuvaa 1950-luvun tytön elämää ja onnettomuuden jälkeistä dramaattista murrosta Riitta-äitinsä päiväkirjojen kautta.

36 uurnaa kertoo tanssilavoista, murtuneesta mielestä, liehuvista helmoista, 60-luvun äidistä, amfetamiinia sisältäneistä Mirapront-laihdutuspillereistä, ahdistuksesta, vihasta ja psykoosin hetkistä.

36 uurnaa on vuoden 2023 Finlandia-voittaja sekä Runeberg-palkintoehdokas 2024

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789523881860
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
267
Kustantaja
Siltala

Henkilökunta suosittelee

Kirjan kieli on kaunista ja maagista, ja kirjan nimen merkitys ruokkii fantasiamaista tarinaa.

Halu ymmärtää edesmenneen äidin elämää ja käytöstä sai Sirpa Kähkösen kirjoittamaan hieman erilaisen historiallisen romaanin.

36 uurnaa vie suvun historian, äidin päiväkirjojen, itsetutkiskelun ja fantasian keinoin takaumien ja tajunnanvirtojen matkalle kohti vaikean äitisuhteen tilinpäätöstä.

Vaikka kirja on yhden yön romaani, se on myös sukukronikka. Äitisuhdetta ja ylisukupolvista tapajatkumoa käydään läpi sukuhistorialla ja äidin nuoruudentraumalla selittäen, ja tilinpäätöksessä avittaa lempeästi Tuonen Tytti, Kalevalasta tuttu Tuonelan mustan joen kuolleita kuljettava lautturi.

Kirjan kieli on kaunista ja maagista, ja kirjan nimen merkitys ruokkii fantasiamaista tarinaa. 36 uurnaa viittaa sekä yllättävään faktaan siitä että vanhaan sukuhautaan mahtuu niin monta uurnaa, kuin tarinan runkoon jossa haudan lepoon kerätään pikkuhiljaa 36 muistoesinettä tai merkittävä asiaa.

Romaani kaikkine oivalluksineen sai miettimään oman suvun painolasteja, sanomattomia asioita ja jäljelle jääneitä tunnelukkoja.

Taru T, Espoo Tapiola

Tätä tarkkuutta on vaikea ylittää.

Aloin kaipaamaan äitiä. Halusin heti aloittaa Kuopio-sarjan alusta. Tätä tarkkuutta on vaikea ylittää, itkettää, naurattaa, tunnekirjo tulee iholle kaikki.

Ritu, Helsinki Kirjatalo