Vainajaiset

29,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Vainajaiset on tarina lapsettomuudesta ja sen seurauksista, sukupolvien ketjusta ja selittämättömistä voimista. Lasta odotettaessa jokin osaton on alati läsnä ja sen sormet kurottelevat kohti äitiä, isää, isoäitiä, naapurintyttöä, veljeä. Ihmiskohtalot kietoutuvat elliptisesti yhteen, tyhjän ympärille, ja tuota autiutta kukin heistä kokee parhaansa mukaan täyttää - kuka tihutöillä, kuka satuja sepitellen, kuka etsien syntymätöntä sisarustaan.

Marja Kyllösen odotetussa romaanissa erilaiset äänet ja väkevät voimat kohtaavat. Kansanrunouden kaiut kuuluvat maalaiselämän roisissa kuvauksessa vaihtuakseen Kallaksen Sudenmorsiamen sukuiseen jylhään mystiikkaan, kunnes tarina kääntyy kohti nykyaikaa, paranoidista perheyhteyttä Shriverin Poikani Kevinin tapaan. Kerrontaan soluttautuu poissaolevan pahantahtoinen kuiskaus, kun osaton mielii kaapata tarinan itselleen. Lyijyuuman taidokkuudesta muistuttava omaperäinen kieli leimuaa vahvana ja muodostaa omalakisen maailmansa.

Marja Kyllönen on julkaissut kaksi romaania, Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnolla palkitun Lyijyuuman (WSOY, 1997) ja Rikot (WSOY, 2001). Hänen kuunnelmansa Äänetön osakas (2010) valittiin Suomen edustajaksi Prix Italiaan.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789523632929
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
349
Kustantaja
Teos

Henkilökunta suosittelee

Kotimaista parhaimmistoa!

Aijai mikä herkku!

Olin lukenut Marja Kyllösen Vainajaisia jo hyvän matkaa kunnes tajusin lumoutuneeni herkullisen kurmottavasta kielestä niin, että unohdin seurata kunnolla itse kirjan teemaa ja tapahtumia. Niinpä aloitin alusta pakottaen itseni keskittymään kokonaisuuteen. Tämän kirjan lukemisesta ja sen annista voisi kirjoittaa pienen romaanin, mutta yritän ilmaista sen ytimen siltä osin kuin sen tavoitin.

Kirja on nerokas, ja olen varma etten ole edes vielä löytänyt sen kaikkia ulottuvuuksia, joten se loitsii lukemaan itseään uudestaan, Kainuun murteella ja kansanrunouden kiemuroilla. Alkuun hätkähdin sitä että ollaan niin lähellä nykyaikaa, vaikka kielenlaulanta viittaa kauemmas, mutta se lienee tehokeino kuvata arkista mutta vaikeaa aihetta.

Kyseessä on lapsettomuus ja sen aiheuttamat traumat. Hyvyys ja pahuus taistelevat fantasiaa hipovassa vertauskuvallisessa tarinassa, ja syntymättömällä lapsella ja mielikuvituksella on omat puheenvuoronsa. Tarina on ällistyttävä, yllättävä, koukuttava ja oudon miellyttävä, tapahtui siinä sitten hyvää tai pahaa. Suosittelen kokemaan.

Kotimaista parhaimmistoa!

Taru T, Espoo Tapiola