Tuhkimoleikkaus

31,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Oopperan dramaturgiaa noudatteleva tyyli-ilottelu.

"Tuoksuu suklaa, marjaviini, hiki imelien parfyymien alla. Sali on täyttynyt kakuista ja juhlavieraista tälläytyneinä kermakakkuihin. Pöydät notkuvat tyhjistä laseista, puolitäysistä pulloista ja täysistä lautasista. Köynnökset kiertävät pylväitä, joiden keskellä heijaa kattokruunu kuin naisten lantiot."

Kaukaisessa maassa, pikkuisen kylän laidalla sijaitsevassa rapistuvassa kartanossa kokoontuu seurapiiri, jossa riittää juoruilua, juonittelua, naimakauppoja ja hupenevia perintörahoja. Herra G, röyhkeä ja hyljeksitty plastiikkakirurgi, ja rakkaudessa epäonnistunut, hiirenharmaa Magdalena-neito päätyvät sopimukseen, josta kumpikin toivoo hyötyvänsä: jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Magdalenasta tulee maailman kaunein nainen. Jenna Viron taidolla rakennettu, raju ja leikittelevä esikoisromaani kysyy, kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään rakkauden, rahan ja kauneuden tähden.

Jenna Viro (s. 2000) on helsinkiläinen taiteentekijä. Hän opiskelee kirjallisuudentutkimusta ja estetiikkaa Helsingin yliopistossa. Viro on kiinnostunut taiteen etiikasta, sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä ja kielen eri rekistereistä. Tuhkimoleikkaus on hänen esikoisteoksensa.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789523521865
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
230
Kustantaja
Kosmos

Henkilökunta suosittelee

Lukija tempautuu intertekstuaalisten viitteiden, mustan huumorin ja puhuvien kermakakkujen pyörremyrskyyn.

Teatraalinen, shokeeraava ja groteski, mutta ah, niin upea! Tuhkimoleikkaus on oopperakäsikirjoituksen muotoon rakennettu kertomus naisesta, joka haluaa olla maailman kaunein, ja kirurgista, joka haluaa olla maailman paras. Heidän välilleen kehkeytyy faustilainen sopimus, jonka seuraukset laajenevat tarinan edetessä katastrofaalisiksi. Lukija tempautuu intertekstuaalisten viitteiden, mustan huumorin ja puhuvien kermakakkujen pyörremyrskyyn, joka absurdiudessaan iskee ilman pihalle. Sillä parhaalla mahdollisella tavalla.

Helppoa ja kevyttä luettavaa Tuhkimoleikkaus ei ole, mutta oopperan ystäville ja allegoriasalapoliiseille se on sitäkin sopivampi. Jenna Viro on totisesti raikas uusi nimi kotimaisen kirjallisuuden kentällä, ja jään innolla odottamaan, mitä hän seuraavaksi keksii.

Ps. Lukukokemuksen kylkeen kannattaa yhdistää Gounodin Faust-oopperan kuunteleminen tarinan ohjaamassa järjestyksessä!

Sara, Turku