Punaorvot

29,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Helsinkiläisen työläisperheen äiti Helmi menettää punaisten joukossa taistelleen miehensä sisällissodassa. Köyhäinapua saavana hänet pakotetaan luopumaan kahdesta tyttärestään, jotka sijoitetaan Pohjanmaalle valkoisiin, isänmaallisiin perheisiin. Tavoitteena on erottaa lapset "myrkyllisistä kodeistaan ja kelvottomista äideistään" ja kasvattaa heistä kunnon kansalaisia. Helmin kanssa kotiin jää punavankeudesta elossa selvinnyt teinipoika Aarre, jolle siirtyy vastuu perheen elannosta.

Punaorvot on romaani Suomen sisällissodassa orvoiksi jääneiden lasten kovasta kohtalosta. Se kertoo vaietun kappaleen Suomen historiaa, jonka selvittämiseksi kirjailija Anneli Kanto on tehnyt kattavan taustatyön. Tarinan ytimessä ovat tuhannet punaperheiden lapset, jotka Suomen valtio leimasi turvallisuusuhaksi ja riisti äideiltään.

Punaorvot-romaani perustuu samannimiseen näytelmään, joka sai kantaesityksensä Helsingin kaupunginteatterissa syksyllä 2020. Esityskausi jouduttiin keskeyttämään koronapandemian vuoksi.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789180512923
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
275
Kustantaja
Lind & Co

Henkilökunta suosittelee

Vahva lukusuositus!

Anneli Kanto teki valtavan taustatyön sisällissodassa hävinneiden punaperheiden kohtalosta kertovaan romaaniinsa Punaorvot. Se näkyy muun muassa hienoina ja monipuolisina näkökulmavaihteluina.

Sisällissodan jälkeen valkoisten ideologiana oli sijoittaa punaisten lapset valkoisiin perheisiin ”saastuneiden” ajatusten jatkumon estämiseksi, tietenkin hyvinvoinnin verhoon puettuna. Joidenkin olot paranivat, joidenkin muuttuivat helvetillisiksi, riippuen sijoituspaikkojen motiiveista.

Oli raastavaa lukea lasten ristiriitaisista tunteista kun tuli aika palata takaisin oikeaan kotiin. Halu jäädä parempaan elämään aiheutti tietenkin syyllisyyden tunteita. Toisaalla tunsin vahingoniloa orjuuttajaperheiden menettäessä ilmaistyövoimansa.

Tämän asetelman ympärille rakennettu monivivahteinen ja jännitteinen tarina vaietusta aiheesta on itse asiassa kirjoitettu ensin näytelmäksi. Punaorpojen romaanimuodossa Kanto tavoittaa saman ilmaisuvoiman kuin upeassa Rottien pyhimyksessä, niin erilaisia kuin kirjat ovatkin.

Teos myös osoittaa, miten kauaskantoisia seurauksia sotien ideologiat voivat aiheuttaa. Vahva lukusuositus!

Taru T, Espoo Tapiola