Pirkko Saisio - Sopimaton

31,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio.

Pirkko Saisio - Sopimaton on karismaattisen ja omaehtoisen kirjailijan intiimi elämäkerta.

Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Saisio on kirjoittanut autofiktiivisen trilogian ja ammentanut muutenkin tuotantoonsa omasta elämästään. Nyt Saisio luopuu kirjailijan kontrollista ja antaa elämänsä ja arkistonsa entisen oppilaansa Heini Junkkaalan käsiin. Poikkeuksellisen intiimi elämäkerta avaa kirjailijan julkisen työn lisäksi myös kaikkein yksityisimpiä hetkiä ja ajatuksia. Pirkko Saisio - Sopimaton paljastaa vimmaisen ja verbaalisesti ylivoimaisen Saision toisen puolen, haavoittuvuuden.

Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista.

Pirkko Saisio (s. 1949) on maamme arvostetuimpia kirjailijoita, jonka teokset ovat saaneet lukuisia palkintoja. Punainen erokirja (2003) voitti Finlandia-palkinnon. Sen lisäksi Saision romaaneista kuusi on ollut Finlandia-palkintoehdokkaana.

Heini Junkkaala (s. 1975) on palkittu näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja.

Saisio ja Junkkaala tutustuivat Teatterikorkeakoulussa, jossa Saisio oli Junkkaalan professori. Myöhemmin heistä on tullut läheiset kollegat ja ystävät.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789510454756
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
959
Kustantaja
WSOY

Henkilökunta suosittelee

950-sivuinen mammutti on paljon muutakin kuin elämäkerta.

Heini Junkkaalan Pirkko Saisiosta kirjoittama 950-sivuinen mammutti on paljon muutakin kuin elämäkerta.

Saision, hänen sukunsa ja lähipiirinsä kautta nähdään historiaa ja ajankuvaa 1900–luvun puolesta välistä tähän päivään ja eletään kommunismin, taistolaisuuden, työväenliikkeen, puolue- ja seksuaalisuuntauksen, uran ja äitiyden kautta läpi asiat jotka muokkasivat Saisiosta sellaisen kulttuurin monitaitajan ja vaikuttajan kuin hän on. Jos kirjattoman kodin lapsi osaa 14-vuotiaana kuvata vertauskuvin koko elämän kaaren, ei liene epäselvää mihin suuntaan ura on urkenemassa.

Mahdollisimman rehellisesti (osin muistinvaraiseen aineistoon nojaten) Junkkaala, Saision oppilas ja työtoveri, selvittää itsensäkin likoon laittaen myös arat ja negatiiviset asiat ystävänsä elämän varrelta. Kirja on kirjoitettu sinä-muotoon, mikä tuntui ensin erikoiselta, mutta kun siihen tottui, se kuulosti toimivalta. Tarina polveili eri ajoissa poimien mukaan tiedonmurusen sieltä, toisen täältä. Saision urahan on ollut yhtä taiteen tilkkutäkkiä, niin monessa hän on ehtinyt olla mukana. Aineisto oli niin runsasta, että kirjaa oli suorastaan vaikea lopettaa. Ymmärrän kyllä, kaikki herkut mukaan. Olihan se mielenkiintoista olla lukemattomien tuttujen taiteilijoiden menossa mukana. Kirjan keskellä on loistavia kuvia matkan varrelta.

Itseäni on miellyttänyt eniten Saision muusta tuotannosta eroava Passio, joka yltää Waltarimaistakin massiivisempiin klassikkomittoihin. Onnittelut vielä Saisiolle uusimmasta kansainvälisestä saavutuksesta, pääsystä Penguin Classiceihin omaelämäkerrallisella trilogiallaan!

Taru T, Espoo Tapiola