Palavan kaupungin lapset

23,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Pelastustehtävä palavassa kaupungissa

Palkitun Viikinkisolmu-sarjan tekijältä historiallinen lastenromaani Turun palosta. Liekkien edetessä puutalokaupungin kaduilla lapset joutuvat vaarallisiin seikkailuihin.

Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta. Pelastusretkestä muodostuu hurja seikkailu, jonka vaaroista ja täpäristä tilanteista selvitään vain lasten neuvokkuudella ja rohkeudella.

Palavan kaupungin lapset on jännittävän seikkailun lisäksi kiehtova kuvaus eri taustoista tulevien lasten elämästä 1800-luvun alun Turussa. Teoksen jatko-osa Rauniokaupungin lapset ilmestyy 2023.

Roope Lipasti (s. 1970) on lietolainen kirjailija, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille. Hän sai edellisestä historiallisesta lastenkirjasarjastaan Viikinkisolmusta Anni Polva -, LukuVarkaus- ja Kirjava Kettu -palkinnot.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789510486092
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Sivuja
135
Kokoelma
Turun palo
Numero sarjassa
1
Kustantaja
WSOY

Henkilökunta suosittelee

Oli mielenkiintoista lukea ajan elämänmenosta lasten näkökulmasta.

Kouluaikana teimme kaverin kanssa esitelmän Turun palosta. Muistan eläytyneemme ajan tapahtumiin esimerkiksi hälyttämällä palosta lehmänkellolla.

Nyt palasin syventäviin tunnelmiin kahden kirjan voimin. Ensin luin Roope Lipastin historiallisen lastenromaanin Turun palosta. Sankarit ovat Palavan kaupungin lapsissa fiktiivisiä, mutta luettuani Tieto-Finladia -ehdokkaanakin olleen ja lukijoiden suosikiksi nousseen Hannu Salmen Tunteiden palon, totesin Lipastinkin tehneen kotiläksynsä. Koukuttava seikkailu täynnä vauhtia ja vaaratilanteita noudatteli hienosti historian tapahtumia, ja veikeät hahmot toivat tarinaan jopa huumoria.

Kirjoissa oli paljon yhtymäkohtia palon kulusta, sammutusvaikeuksista, ihmisten hädästä ja lieveilmiöistä. Lipasti on onnistunut kuitenkin kirjoittamaan traagisista asioista lapsille sopivin annoksin. Lisäksi oli mielenkiintoista lukea sen ajan elämänmenosta lasten näkökulmasta. Seuraavassa osassa seikkailevatkin sitten rauniokaupungin lapset.

Salmen kiehtovasti koottu tietokirja on tehty osin vetävän tarinanomaisesti, niin paljon kuin arkiston aarteet sen mahdollistavat. Tarina kerrotaan muutaman avainhenkilön silmin; eri luvuissa eri vaiheista ja näkökulmista.

Johtoajatuksena ovat ihmisten tunteet ja kokemukset. Epätoivo, viha, ahneus, syyllisten etsiminen, luovuttaminen ja lamaannus menetysten myötä ovat karua luettavaa. Kyseessä olivat niin yksilön kuin yhteiskunnallisetkin menetykset. Ja niin kuin tultakin, oli vaikea hallita ja pysäyttää huhuja, jotka sitkeästi levisivät palon syistä – jopa Agricolan muistiinpanoista oppikirjoihin asti.

Tilanteesta poiki tunnetasolla jotain hyvääkin. Auttamishalua löytyi niin lähimmäisten kuin hallitsija taholta. Päällimmäisenä velloivat kuitenkin pitkään negatiiviset tuntemukset, palotarinoista syntyneitä perinnelauluja myöten. Vaikuttava teos!

Taru T, Espoo Tapiola