Oliivipuut eivät koskaan kuole

29,90 €

Osta verkkokaupasta

Kuvaus

Upea romaani vie antiikin Kreikkaan - sotaleireihin, filosofien akatemioihin ja Olympian kisoihin.

Ateenalainen Alekos, jonka nimi merkitsee ihmisten puolustajaa, syntyy kun eletään 98. olympiadin kolmatta vuotta. Samana vuonna filosofi Platon perustaa koulunsa Ateenan Akademeian lehtoon.

Alekos ja hänen velipuolensa Dionysios kasvavat kuunnellen tarinoita Hellaan sankareista ja näiden jumalallisista uroteoista Olympian lehdoissa. Muusta maailmanmenosta nuori Alekos ymmärtää yhtä vähän kuin persialaiset syvästä falangista, mutta tähän tulee muutos, kun poika kasvaa ja lähtee etsimään paikkaansa maailmasta.

Vasta äärimmäisen kovassa paikassa urheilija huomaa, mitä todellinen kokemus merkitsee. Mitä kovempi paikka, sitä karkeampi huumori ja kylmäverisemmät teot, sillä yhtä lailla muodoton savimurikka pureutuu kauniiksi ateenalaiseksi ruukuksi tulen polttavassa leimussa. Jos taasen tulipätsi lietsotaan liian kuumaksi, modostuu ruukusta hauras ja se särkyy ennen aikojaan, kuten särkyy myös ihminen, jos rajansa ylittyvät liian usein. Tätä taustaa vasten valmennuksellisen herkkyyden löytäminen on hienointa, vuosisatojen saatossa kehittynyttä taidetta, joka asuu yksin ammattivalmentajien hyppysissä.

Romaani on kertomus nuoren Alekoksen valmistautumisesta Olympian kisoihin. Urheilu on kirjan kantava voima, mutta monessa kohdassa Alekoksen tarinaa sen syrjäyttää Hellaan valtapeli poliitikkoineen ja sodankäynteineen.

Alekos vierailee Persian suurkuninkaan luona ja painii itsensä Platonin kanssa. Antiikin elämä tulee lähelle lukijaa.

Kirjan idea ja pohtiva tyyli lähtivät aikanaan liikkeelle oman urheilu-uran jälkeisestä ahdistuksesta ja ajattelun murroksesta. Oman mausteensa tähän antoi kiinnostus historiaan, uskontoihin, muinaisten sivilisaatioiden uskomuksiin ja tapoihin, tietoihin, taitoihin ja kansainvaelluksiin - eli halu ymmärtää tätä maailmaa, ihmistä ja ihmisyyttä.

Petter Kukkonen (s. 1981 Lieksassa) on Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja, joka valmistautuu romaaninsa päähenkilön tavoin olympialaisiin, Pekingin vuoden 2022 kisoihin.

Saatavuus

6+ kirjaa saatavilla
1-5 kirjaa saatavilla
0 kirjaa saatavilla

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789522918017
Sidosasu
Kovakantinen kirja
Kuvitus
Weiß Kathleen
Sivuja
759
Kustantaja
Docendo

Henkilökunta suosittelee

Upea romaani vie antiikin Kreikkaan

Kirja sijoittuu antiikin Ateenaan ja kertoo Olympian kisoihin valmentautuvan painijan edesottamuksista niin sodassa kuin rauhassa. Mainiot historiaan nojautuvat henkilöhahmot riemastuttavat ja herättelevät letkeän taidokkaalla dialogillaan sekä pohdiskelevalla filosofiallaan ja politikoinnillaan.

Ne jotka seuraavat minua aktiivisemmin urheilumaailmaa, saattavat ehkä erottaa joukosta aavistelujani enemmän kannanottoja urheilumaailman kiemuroihin.

Hatunnosto Kukkoselle, kiitos lukuelämyksestä! Jossain vihjailtiin että tätä olisi tulossa lisää? Toivotaan niin!

Taru T, Espoo Tapiola