Harmaat mehiläiset

32,90 €

27,97€

Köp på webshop

Beskrivning

Silmiä avaava romaani Ukrainan sodan alkuvaiheista ja rauhaa etsivästä mehiläishoitajasta.

Itäukrainalaisessa Pikku Starhorodivkan kylässä on jäljellä enää kaksi asukasta: mehiläishoitaja Sergei Sergeit? ja hänen rakas vanha vihamiehensä Pa?ka. Vaille sähköä jo kolme vuotta sitten jäänyt kylä sijaitsee Ukrainan armeijan taisteluhautojen ja Venäjä-mielisten separatistijoukkojen välisellä harmaalla vyöhykkeellä, missä kaukainen tykinjylinä on muuttunut osaksi hiljaisuutta.

Sotatoimien merkitys on jäänyt Sergeit?ille alusta alkaen hämäräksi. Hän sinnittelee karusta päivästä toiseen ja keskittyy murehtimisen sijasta huolehtimaan mehiläisistään. Ihminen kylvää tuhoa, mutta mehiläisten maailmaa hallitsee yhä viisas, tuottelias järjestys.

Kevään tullen Sergeit? päättää lähteä ja viedä mehiläisensä tykkitulen paukkeesta paikkaan, jossa ne voisivat kerätä mettä rauhassa. Matkallaan konfliktin polttopisteestä toiseen hän kohtaa ihmisiä taistelulinjan molemmilta puolilta: lojalisteja, separatisteja, venäläisiä miehittäjiä ja Krimin tataareja.

Tillgänglighet

6+ böcker tillgängliga
1-5 böcker tillgängliga
0 böcker tillgängliga

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789511464815
Bandtyp
Inbunden
Sidor
385
Samling
Otavan kirjasto
Förlag
Otava

Personalen rekommenderar

En ollut valmis luopumaan Sergeitsin lumoavasta ja monisyisestä tarinasta.

Andrei Kurkovin yhä ajankohtainen Harmaat Mehiläiset (suomennos Arja Pikkupeura) teki vaikutuksen. Siinä oli Liksomin Hytti nro 6:n vähäeleisyyttä, mutta Waltarin Sinuhe egyptiläisen seikkailullisuutta.

Ukrainan sodan keskellä hautuu lähes autio, vaihtotaloudessa elävä sähkötön harmaa vyöhyke. Tykin jyskeeseen turtunut, sitkeä, sympaattiseksi osoittautuva mehiläishoitaja haluaa hoidokeilleen vakaamman elämän ja aloittaa tapahtumarikkaan pakomatkan Dombasista kohti Krimin aurinkoa.

Sergeits kohtaa uskomattomalla matkallaan erilaisia ihmisiä ja tilanteita, joista voi päätellä ihmiskunnasta yhtä sun toista.

Matkalla myös pohditaan kutkuttavasti vertauskuvin ihmisen järjettömyyttä ja luonnon ihmeellisyyttä. Vähä ilmenee pikkuhiljaa paljoksi, näennäinen yksinäisyys harhaksi.

“Luonnon viisaus, se juuri oli Sergeitsistä lumoavaa. Kaikkialla missä hän havaitsi luonnon viisautta ja ymmärsi sen, hän vertasi sen ilmentymiä ihmiselämään. Vertasi ja syljeskeli.”

Kirjan nimeenkin päässyt mehiläisten harmaantuminen kuvannee ihmisen aiheuttamaa luonnontuhoa ja maailmantilan vääristymää, mutta kirjan äkillistä loppua työstän vielä. En ollut valmis luopumaan Sergeitsin lumoavasta ja monisyisestä tarinasta.

Taru T, Esbo Hagalund