Harmaat mehiläiset

32,90 ‚ā¨

27,97‚ā¨

Buy from webshop

Description

Silmiä avaava romaani Ukrainan sodan alkuvaiheista ja rauhaa etsivästä mehiläishoitajasta.

Itäukrainalaisessa Pikku Starhorodivkan kylässä on jäljellä enää kaksi asukasta: mehiläishoitaja Sergei Sergeit? ja hänen rakas vanha vihamiehensä Pa?ka. Vaille sähköä jo kolme vuotta sitten jäänyt kylä sijaitsee Ukrainan armeijan taisteluhautojen ja Venäjä-mielisten separatistijoukkojen välisellä harmaalla vyöhykkeellä, missä kaukainen tykinjylinä on muuttunut osaksi hiljaisuutta.

Sotatoimien merkitys on jäänyt Sergeit?ille alusta alkaen hämäräksi. Hän sinnittelee karusta päivästä toiseen ja keskittyy murehtimisen sijasta huolehtimaan mehiläisistään. Ihminen kylvää tuhoa, mutta mehiläisten maailmaa hallitsee yhä viisas, tuottelias järjestys.

Kevään tullen Sergeit? päättää lähteä ja viedä mehiläisensä tykkitulen paukkeesta paikkaan, jossa ne voisivat kerätä mettä rauhassa. Matkallaan konfliktin polttopisteestä toiseen hän kohtaa ihmisiä taistelulinjan molemmilta puolilta: lojalisteja, separatisteja, venäläisiä miehittäjiä ja Krimin tataareja.

Store Availability

6+ books available
1-5 books available
0 books available

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789511464815
Binding
Hardback
Pages
385
Collection
Otavan kirjasto
Publisher
Otava

The Staff Recommends

En ollut valmis luopumaan Sergeitsin lumoavasta ja monisyisestä tarinasta.

Andrei Kurkovin yh√§ ajankohtainen Harmaat Mehil√§iset (suomennos Arja Pikkupeura) teki vaikutuksen. Siin√§ oli Liksomin Hytti nro 6:n v√§h√§eleisyytt√§, mutta Waltarin Sinuhe egyptil√§isen seikkailullisuutta.

Ukrainan sodan keskellä hautuu lähes autio, vaihtotaloudessa elävä sähkötön harmaa vyöhyke. Tykin jyskeeseen turtunut, sitkeä, sympaattiseksi osoittautuva mehiläishoitaja haluaa hoidokeilleen vakaamman elämän ja aloittaa tapahtumarikkaan pakomatkan Dombasista kohti Krimin aurinkoa.

Sergeits kohtaa uskomattomalla matkallaan erilaisia ihmisiä ja tilanteita, joista voi päätellä ihmiskunnasta yhtä sun toista.

Matkalla myös pohditaan kutkuttavasti vertauskuvin ihmisen järjettömyyttä ja luonnon ihmeellisyyttä. Vähä ilmenee pikkuhiljaa paljoksi, näennäinen yksinäisyys harhaksi.

‚ÄĚLuonnon viisaus, se juuri oli Sergeitsist√§ lumoavaa. Kaikkialla miss√§ h√§n havaitsi luonnon viisautta ja ymm√§rsi sen, h√§n vertasi sen ilmentymi√§ ihmisel√§m√§√§n. Vertasi ja syljeskeli.‚ÄĚ

Kirjan nimeenkin päässyt mehiläisten harmaantuminen kuvannee ihmisen aiheuttamaa luonnontuhoa ja maailmantilan vääristymää, mutta kirjan äkillistä loppua työstän vielä. En ollut valmis luopumaan Sergeitsin lumoavasta ja monisyisestä tarinasta.

Taru T, Espoo Tapiola