36 uurnaa

31,90 ‚ā¨

Buy from webshop

Description

Kirjailija Sirpa Kähkösen äiti Riitta (s. 1941) kuoli maaliskuussa 2022 pitkään sairastettuaan. Eläessään hänen oli vaikea ottaa rakkautta vastaan. "En sure kuolemaasi, suren elämääsi", Sirpa Kähkönen kirjoittaa tietäen hyvin, että äiti ei pitäisi lauseesta ja toteaisi sen kuultuaan yksikantaan: "Teeskentelet."

Riitta oli atleettinen, kaunis ja lahjakas. Kuusitoistavuotiaana koettu liikenneonnettomuus muutti hänen elämänkulkunsa totaalisesti. Kirjassaan Kähkönen kuvaa 1950-luvun tytön elämää ja onnettomuuden jälkeistä dramaattista murrosta Riitta-äitinsä päiväkirjojen kautta.

36 uurnaa kertoo tanssilavoista, murtuneesta mielestä, liehuvista helmoista, 60-luvun äidistä, amfetamiinia sisältäneistä Mirapront-laihdutuspillereistä, ahdistuksesta, vihasta ja psykoosin hetkistä.

36 uurnaa on vuoden 2023 Finlandia-voittaja sekä Runeberg-palkintoehdokas 2024

Store Availability

6+ books available
1-5 books available
0 books available

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789523881860
Binding
Hardback
Pages
267
Publisher
Siltala

The Staff Recommends

Kirjan kieli on kaunista ja maagista, ja kirjan nimen merkitys ruokkii fantasiamaista tarinaa.

Halu ymmärtää edesmenneen äidin elämää ja käytöstä sai Sirpa Kähkösen kirjoittamaan hieman erilaisen historiallisen romaanin.

36 uurnaa vie suvun historian, äidin päiväkirjojen, itsetutkiskelun ja fantasian keinoin takaumien ja tajunnanvirtojen matkalle kohti vaikean äitisuhteen tilinpäätöstä.

Vaikka kirja on yhden y√∂n romaani, se on my√∂s sukukronikka. √Ąitisuhdetta ja ylisukupolvista tapajatkumoa k√§yd√§√§n l√§pi sukuhistorialla ja √§idin nuoruudentraumalla selitt√§en, ja tilinp√§√§t√∂ksess√§ avittaa lempe√§sti Tuonen Tytti, Kalevalasta tuttu Tuonelan mustan joen kuolleita kuljettava lautturi.

Kirjan kieli on kaunista ja maagista, ja kirjan nimen merkitys ruokkii fantasiamaista tarinaa. 36 uurnaa viittaa sekä yllättävään faktaan siitä että vanhaan sukuhautaan mahtuu niin monta uurnaa, kuin tarinan runkoon jossa haudan lepoon kerätään pikkuhiljaa 36 muistoesinettä tai merkittävä asiaa.

Romaani kaikkine oivalluksineen sai miettimään oman suvun painolasteja, sanomattomia asioita ja jäljelle jääneitä tunnelukkoja.

Taru T, Espoo Tapiola