Passio

31,90 €

Köp på webshop

Beskrivning

On toukokuu, 1500-luku koittamassa, dominikaanimunkki Girolamo Savonarola on hirtetty ja poltettu roviolla Piazza della Signorialla.
Hurmosaskeesin painajainen on päättynyt, Firenze on ylösnoussut, ja
ruhtinatar Vasari voi taas pukeutua säätynsä mukaisesti ja koristautua
miehensä lahjoittamaan ylelliseen koruun. Hän tietää syyn ruhtinaan anteliaaseen lahjaan, mutta pitää kipeän salaisuuden sydämessään.
"Minulla ei ole oikeutta raskauttaa kenenkään elämää tällä korulla, tämä olkoon minun ristini, minun kannettavakseni tarkoitettu", ajattelee ruhtinatar. Ja lopulta koru haudataan hänen mukanaan, mutta haudan rauhaan ja pimeyteen hyvän ja pahan tiedon puu ei jää.

Puoli vuosisataa myöhemmin Venetsian Cannaregion ghetossa kultaseppä Yakob Masri kätkee korun pajansa lattialautojen alle. Väkivaltainen, karkea Pietro Calimani, muranolaisen peilipajan rikastunut omistaja, tekee
kuolemaa ja on lähettänyt poikansa kiristämään vanhaa kultaseppää. Juutalaisperheen on paettava, ja vainottujen pitkä matka päättyy Habsburgien Wieniin. Mutta muodonmuutoksen kokenut koru vaihtaa vuosisatojen kuluessa yhä uudelleen omistajaa ja kulkeutuu ensin Krakovaan ja sitten yhä pohjoisempaan, lopulta Suomeen.

Elämän mielekkyyden, sen merkityksen tavoittelu on Pirkko Saision Passio-romaanin ytimessä. Hengellinen etsintä, usko ja ideologia kantavat kaikkia, mutta toisille elämän selviytymistaistelussa yhteinen veri ja sydämen
syke ovat ainoa pelastus. Passio on suuri näky, tarkovskilaisen
värikylläinen eurooppalainen kronikka. Se on kuin arkaainen legenda, sen kerronnassa on myytin todistusvoima.

Finlandia-finalisti 2021

Tillgänglighet

6+ böcker tillgängliga
1-5 böcker tillgängliga
0 böcker tillgängliga

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789522349286
Bandtyp
Inbunden
Sidor
732
Förlag
Siltala

Personalen rekommenderar

Upea lukukokemus

Pirkko Saision Passio on niin hyvä, että tekisi mieli itkeä.

Hieno tarinakudelma kätkee sisäänsä upeaa tarinankerrontaa, yllätyksiä ja monenlaisia ihmiskohtaloita. Tarinoita yhdistävänä punaisena lankana on koru, joka kulkee mukana muotoansa muuttaen halki vuosisatojen ja joka tuottaa hyvää yhdelle, ja pahaa toiselle. 

Passio onnistuu samaan aikaan olemaan sekä ylentävä että viihdyttävä. Tekstin väljä ladonta antaa aivan omanlaisensa rytmin lukukokemukselle. Suosittelen lämpimästi laadukkaan kaunokirjallisuuden ystäville! Upea lukukokemus.

Pia, Åbo

Älykäs polveileva juoni

Pirkko Saision Passion lukeminenkin on yhtä juhlaa. Se on kuin suuri, upea, yhteenkietoutuva mosaiikkiteos. Kuin lumoava taikamatto, jonka kutomiseen on käytetty monia eri kangaslaatuja, ja joukossa kulkee muotoaan muuttava kultalanka.

Monisyistä juonta on tässä mahdoton avata, mutta jos et ole tätä vielä lukenut, tiedossa on älykäs polveileva juonikuvio, paljon persoonallisia hahmoja, herkullista kieltä, mahtavaa ajankuvaa eri yhteiskuntaluokista vuosisatojen ajalta, ja palapelin loksahtelua kohdalleen koko matkan ajan. Loppuhyvästien pienen ihmisen suurta lausahdusta jää analysoimaan.

Uskallan sanoa että tästä tulee klassikkolukemista Waltarin Sinuhen rinnalle.

Taru T, Esbo Hagalund