Jää

10,90 €

Köp på webshop

Beskrivning

Jää on tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä - ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat.

Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha. Saarien muodostamalle paikkakunnalle voi saapua vain veneellä, jos onnistuu postinkuljettajan tai merivartijan läheisyydessä harsimaan reittinsä esiin kavalan saariston läpi. Ja sinne papinperhe haluaa asettua asumaan. He ovat täynnä uskoa tulevaan; pappilassa uhkutaan elämää, iloa ja välittämistä.

Kesällä alueen asukkaat rakentavat terveysasemaa, siltaa ja tulevaisuutta. Silakanpyytäjät tulevat Helsingin markkinoilta taskut omaisuutta pullollaan ja saarilla vallitsee kristillinen vieraanvaraisuus. Mutta talvella jää asettuu eri alueiden ja kirkkosaaren väleihin kuin kivilattia.

Pappilan ulkopuolella, kulkuvesillä ja jäällä, vallitsevat iänikuiset voimat. Sen tietää myös postinkuljettaja, joka näkee enemmän kuin muut. Enemmän kuin kohti pappilan ikkunasta kajastavaa valoa kohti kulkeva pappi. Postinkantaja tietää, että jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.

Lundbergin henkeäsalpaavan kaunis romaani ei päästä otteestaan. Se vangitsee lukijan jään tavoin odotuksen, kaipuun ja vapauden murtumiin.

Tillgänglighet

6+ böcker tillgängliga
1-5 böcker tillgängliga
0 böcker tillgängliga

Helsinki

Tapiola

Turku

Tampere

ISBN
9789518516166
Bandtyp
Pocket
Sidor
574
Förlag
Teos

Personalen rekommenderar

Henkeäsalpaava romaani

Ulla-Lena Lundbergin iki-ihana Finlandia-palkittu Jää-romaani syöpyi monien mieleen kymmenen vuotta sitten. Olikin kihisevän jännittävää aloittaa hänen uusi romaaninsa.

Tämä oli niitä romaaneja, jotka kytkeytyvät mielenkiintoisesti Suomen historian havinaan ja kannustavat kertaamaan historian aikajanaa. Liekinkantajat käy yksilön kautta läpi suuria myllerryksiä Vaasan palosta 1920-luvulle.

Kolmen sukupolven pariskunnat elävät läpi idealismin roihujen ja uudistusten, läpi sotien, sisällissotien ja kansanliikkeiden. Edistyksellinen kansanopisto Finns toimintoineen on herkullisena esimerkkinä uusista tuulista, jotka puhaltavat ja vaikuttavat ihmisten asenteisiin.

Kirjan hahmot ovat kovilla, mutta elämä etenee vääjäämättömästi, asiat otetaan usein vastaan lakonisesti kohtaloon tyytyen. ”Jos täällä erotaan niin taivaassa tavataan.” Uuden sukupolven kapinointi tuo aina vettä uudistusmielisten myllyyn, ja asioita saadaan tapahtumaan. ”Kukapa olisi uskonut että naisetkin saavat vielä äänestää.”

Liekinkantajat on eteenpäin soljuva, elämyksellinen ja välillä rajukin lukuelämys.  Tunnetasolla tunsin pääseväni siinä hieman helpommalla kuin intensiivisessä ja järkyttävässä Jäässä. Houkuttaisikin lukea se uudestaan, sitähän saa vielä pokkarina.

Taru T, Esbo Hagalund