Viikon kirjahylly – Ronja Salmi

Viikon kirjahylly – Ronja Salmi

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi ahmii kirjoja aamu- ja iltapalaksi. ”Olen huomannut, että päivä lähtee erilaisella energialla käyntiin, jos lukee aamulla kirjaa. Tunne on keskittyneempi kuin jos lukisi vaikka uutisia puhelimelta. Vain yhden uutisen johdattamana on helposti käynyt 10 eri sivustolla ja olo on sen jälkeen hektinen ja sekava. Kun lukee rauhassa kirjaa ja lähtee sen jälkeen töihin, päässä vallitsee rauha. Kirjan lukeminen tutkitusti laskee myös verenpainetta”, Salmi kuvailee. Työn puolesta Salmelle käy kaikenlainen kirjallisuus, mutta omaksi ilokseen hän lukee lähinnä romaaneja, ja useita samanaikaisesti. ”Olen ollut aina hyvä hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia. Harjaantuneena lukijana muistan kyllä mitä kirjassa on tapahtunut, vaikka välillä lukisin muuta. Mutta totta kai paras kokemus kirjasta on se, kun pääsee ahmaisemaan sen yhdellä kerralla”, Salmi toteaa.
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys
 1. Clement JenniferSidottu suomi
  2990
  Rakkaudesta aseisiin on viime aikojen järisyttäviä kirjoja. Luin sen työn puolesta, mutta se vei ihan täysin mukanaan. Yhdysvaltojen takamaille sijoittuva kirja on raadollinen kuvaus äidistä ja tyttärestä sekä suhteesta, jossa äiti on enemmän lapsi kuin äiti. Se on täynnä todella runollisia kuvia lapsen näkökulmasta. Kirjassa on onnistuttu säilyttämään lapsen tapa katsoa maailmaa ja kertoa siitä. Se antaa kaikkeen maagisen realismin tunnun. Romaani on tosi häikäisevä.

  - Ronja Salmi
 2. Kauranen AnjaNidottu suomi
  1690
  Ihmiset hakevat kirjallisuudesta eri asioita. Joku hakee selitystä itselleen tai elämälleen, joku hakee ikkunaa maailmaan. Minä luen tällä hetkellä ehkä nähdäkseni, että ”tällaistakin on”. Luin Sonja O:n muutama vuosi sitten. Oli ihanaa lukea sellaisesta hahmosta, joka poikkeaa niistä naiskuvista, mitä on aiemmin nähty. Toisaalta oli myös tavallaan surullista huomata, kuinka ajankohtainen Sonja O. on edelleen naisen seksuaalisuuden vapautuneessa kuvauksessa. Se tuntui edelleen radikaalilta, vaikka se on yli 35 vuotta vanha. Kirja on kaiken kaikkiaan todella vetävä, omaääninen kuvaus tavasta olla seksuaalinen ihminen. Kirjan lukeminen oli minulle tosi voimakas kokemus.
  – Ronja Salmi
 3. Lindgren AstridSidottu suomi
  1990
  Ronja Ryövärintytär on listassani luonnollisesti. Minulla on ilo olla nimetty kirjan sankarin mukaan. Ronja Ryövärintytär on oikeudenmukainen ja itsenäinen naishahmo, joka ei ole riippuvainen isänsä tai ystävänsä ajatuksista. Ronja vastustaa auktoriteetteja ja hänellä on vahva oma ääni, jota hän ei pelkää kuunnella ja jonka mukana toimia. Kirja on inspiroiva monella tavoin ja toivon, että pystyn elämään itse kaimani tavoin.

  - Ronja Salmi
 4. 2990
  Väitän, että jotta voi innostua lukemisesta, tarvitaan kokemus hyvästä juonesta. Harry Pottereissa se on kaikessa laajuudessaan. Minä kuulun niihin sukupolviin, joiden lukuhimon Potterit ovat sytyttäneet. Niiden suuret teemat, kuten oikeudenmukaisuus ja suvaitsevaisuus – ovat edelleen relevantteja, tai jopa vielä ajankohtaisempia kuin kirjojen kirjoittamisen aikaan.

  - Ronja Salmi
 5. Kundera MilanNidottu suomi
  990
  Yksi maailman parhaista rakkausromaaneista sijoittuu 1960-luvun neuvosto-Tshekkoslovakiaan. Se on kuvaus myös totalitarismista ja siitä, miten se vaikuttaa ihmisten arvoihin ja moraaliin. Miksi toiset uhrautuvat, toiset taas putoavat aina jaloilleen? Siitäkin Kundera kertoo, miten tärkeitä koirat ihmisille ovat. Ja Leo Tolstoin Sotaan ja rauhaankin taidetaan viitata.

  - Suvi Ahola

  Luin Olemisen sietämättömän keveyden teininä, ja se oli hyvin ravisteleva kokemus. Kirja muutti minun ajatukseni esimerkiksi rakkaudesta. Muistan lukeneeni sitä hyvin hitaasti siksi, että se oli jatkuvasti niin järkyttävä. Sitä ei pystynyt vain juoksemaan läpi.

  - Ronja Salmi
 6. Salinger J. D.Nidottu englanti
  1490
  J.D. Salingerin klassikko Sieppari ruispellossa oli minulle itsenäisen lukemisen startti. Siirryin sen myötä lasten osastolta aikuisten osastolle ja se avasi silmäni näkemään, että tällaistakin kirjallisuus voi olla. Suosikkini on nimenomaan Pentti Saarikosken suomennos. Siinä viehättävät tekstin rytmi ja röyhkeys sekä vanha stadin slangin klangi, kuten ”onks sul hintaa”. Tämä kirja oli sykähdyttävä ja lumoava lukukokemus – tosin myös aika kauhistuttava. Se herätti riittämättömyyden tunnetta ja kauhua sen äärellä, että on olemassa miljoonia erilaisia maailmoja, totuuksia ja näkökulmia, joista en pääse koskaan selvyyteen.

  - Ronja Salmi
 7. 990
  Kaikilla ihmisillä on sellaisia lauluääniä ja sellaisia kirjottavia ääniä, jotka menevät läpi suojauksista, ja minulle Riikka Pulkkinen on sellainen. Tykkään kaikista hänen kirjoistaan ihan valtavasti. Pulkkisen tapa käsitellä kieltä resonoi minussa. Uusin Pulkkisen romaani, jonka sain loppuun, on Paras mahdollinen maailma. Se on tosi taidokas ja kostettava kirja. Siinä on myös mykistävä ja kaunis kuvaus totaalisesta rakkaudesta: On kuin kauhua, mitä kokee, kun tajuaa tulleensa perille ja kun on löytänyt sen ihmisen, joka on kuin koti. ”Nyt me ollaan sitten tässä. Tämä on nyt sitä, mistä kaikki laulut kertovat.” Pulkkisen kuvaus teki minuun suuren vaikutuksen.

  - Ronja Salmi
 8. Yöllisen koiran merkillinen tapaus on kertomus erikoislaatuisesta pojasta, jolla on salaisuus. Kirja tavoittaa herkullisesti erikoislaatuisen pojan mietteet ja haasteet käyttäen apuna piirroksia ja laskukaavoja. Kirjan maailma on vieras mutta kiehtova, ja se auttaa ymmärtämään hyvin erilaisia ihmisiä. - Ronja Salmi
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys
Rajaa
Listausvalinnat
Sidosasu
Kieli