Viikon kirjahylly - Matti Rönkä

Viikon kirjahylly - Matti Rönkä

Outokummussa syntynyt Matti Rönkä (s. 1959) on tv:stä tuttu uutisankkuri ja kirjailija. Röngän kirjat ovat saaneet kiitosta kielestä, yhteiskunnallisuudesta ja huumorista, ja niitä on julkaistu parillakymmenellä kielellä, muun muassa japaniksi. Viktor Kärppä -romaanien pohjalta tehty 8-osainen tv-sarja Tappajan näköinen mies keräsi MTV3-kanavalla vuonna 2011 miljoonayleisön. Uusimmassa romaanissaan Yyteet Rönkä sijoittaa Tuntemattoman sotilaan hahmot it-firmaan ja veistää huumoria työelämän taistelusta. Rönkä kertoo lukevansa itse kirjoja laidasta laitaan. Juuri nyt luettavana on Raimo Pesosen Rakentaja (Siltala), ja seuraavana listalla on Kjell Westön Rikinkeltainen taivas (Otava).
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys
 1. Linna VäinöSidottu suomi
  3290
  Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla. Luin nämä kirjat jo lapsena, ja historiakäsitykseni on muodostunut paljolti niiden kautta. Vaikuttavinta teoksissa on kokonaisvaltainen kuvaus: otetaan pieni tarkastelukulma, yksi talo, yksi perhe, yksi suku ja kylä siinä ympärillä, ja peilataan sen kautta iso tarina, yksi historiallinen ajanjakso suomalaisuuden syntyä.

  -Matti Rönkä
 2. Lappalainen MirkkaNidottu suomi
  1690
  Jumalan vihan ruoska kertoo suuresta nälänhädästä vuosina 1695–1697, mutta onpahan kauniisti kirjoitettu kirja! Mirkka Lappalainen on loistava kirjoittaja. Tässä kirjassa tarkastellaan pienten dokumenttien kautta isoa kuvaa hirmuisesta ajasta.

  -Matti Rönkä
 3. Ollikainen AkiNidottu suomi
  890
  Valitsin kirjalistalleni laveiden kertojien oheen myös yhden tiiviin ilmaisun mestarin. Musta satu on 156 sivua todella kiteytynyttä tekstiä. Kirjan pintakertomuksessa selvitellään vanhaa surmatyötä Tattarisuolla. Samalla kirja on kertomus miehestä ja parisuhteesta. Mukana on myös mustaa magiaa ja noituutta.

  -Matti Rönkä
 4. Siikala Anna-LiisaSidottu suomi
  4590
  Tämä kirja on ollut minulle tietyllä tavalla ideoiden lähde. Jos tuntuu, että ei millään synny kehyskertomusta niille teemoille, mistä haluaa itse kirjoittaa, pitää mennä Raamattuun tai muuhun vanhaan mytologiaan. Itämeren suomalaisten mytologia kiinnostaa minunkaltaistani ugriromantikkoa erittäin paljon.

  - Matti Rönkä
 5. 000
  Minua viehättää lavea kerronta. Amerikkalainen Annie Broulx on siinä mielessä salasavolainen. Hän alkaa kertoa yhtä tarinaa, mutta lähteekin sivupolulle ja sieltä vielä sivupolun sivupolulle, josta palataan kuitenkin takaisin – ja syntyy käsittämättömän viehättävää kerrontaa.

  -Matti Rönkä
 6. 000
  Pienistä ihmisistä suuresti kertominen – sen taidon osaa Heikki Turunen. Varsinkin hänen alkupään tuotantonsa on tavattoman hienoa. Ja se huumori! Helpompi on ihmistä itkettää kuin naurattaa. Turusen kirjoissa huumoria on kahdella tasolla – se on sanaleikkiä ja anekdootteja mutta myös lämmintä suhtautumista ihmisiin, hyväksyntää. Myös Turusen Simpauttaja oli hyvin merkittävä teos itäsuomalaiselle ihmiselle.

  -Matti Rönkä
 7. 000
  Omahyväisesti otan listalle myös oman kirjan. Itselle tietysti käänteentekeviä ovat olleet juuri omat kirjat. Tätä japaninkielistä käännöstä en ihan sujuvasti pysty lukemaan, mutta tämä on kaunis pieni esine – ja omalta kannalta tietysti tärkeä.

  -Matti Rönkä
 8. Olen vaatimattomasta kodista. Meillä oli aika vähän kirjoja ja kävimme kirjastossa pari kertaa viikossa. Tämän kirjan lainasi veljeni, mutta minä piirtelin siihen ja jouduimme lunastamaan sen omaksi. Kun opin lukemaan, luin tämän jännittävän tarinan 20 kertaa. Sain siitä innoituksen jopa yhteen omaan kirjaani. Sen työnimi oli ”Seikkaileva tomumaja”.

  -Matti Rönkä
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys