Viikon kirjahylly - Liisa Riekki

Viikon kirjahylly - Liisa Riekki

Kirjat ovat Suomen kansallisoopperan ja -baletin viestintäjohtajan Liisa Riekin suuri rakkaus ja ilo. Ennen oopperaan siirtymistä Riekki työskenteli kustannusyhtiö Otavan viestintäjohtajana, ja hän on yhä Helsingin kirjamessujen ohjelmatyöryhmässä. Myös nykyisessä työssään hän joutuu lukemaan – tai saa lukea – paljon. Kirjat kuuluvat kuitenkin ennen kaikkea Riekin vapaa-aikaan. Riekki kertoo lukevansa joka päivä ja sitkeästi, vaikka aluksi kirja ei lainkaan vetäisi puoleensa. Riekin kirjahyllystä löytyvät muun muassa maaginen tarina Intiasta, erilainen sotatarina Burmasta ja ihan omaan luokkaansa noussut seitsemänosainen ”kesäklassikko”.

Kuva: Suomen kansallisooppera ja -baletti
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys
 1. Roy ArundhatiNidottu suomi
  990
  Joutavuuksien jumala on yksi parhaita lukemiani kirjoja. Se on maaginen tarina Intiasta, sen kastijärjestelmästä ja yhteiskunnallisista ongelmista. Kirjaa ei voi alistaa juonikuvaukseksi, kuten ei näitä muitakaan. Se on kuin triffidi, ihmissyöjäkasvi, joka imee lukijan sisäänsä. Viimeisen sivun jälkeen on vaikea toipua. Arundathi Royn uutuutta Äärimmäisen onnen ministeriötä en ole vielä lukenut, mutta toinen aivan mahtava Intia-kirja on Aravind Adigan Valkoinen tiikeri. Suosittelen, jos haluaa ymmärtää Intiaa, edes vähän ja pinnallisesti.

  -Liisa Riekki
 2. Chimamanda Ngozi Adichie suomi
  990
  Yhtä eksoottinen kuin Intia minulle on Afrikka. En ole käynyt kummassakaan kuin kirjojen välityksellä. Afrikasta tuntuu tulevan tällä hetkellä vain huippukirjallisuutta, vai johtuuko se siitä, että vain parhaat käännetään. Aivan omaa luokkaansa on Chimamanda Ngozi Adichien Puolikas keltaista aurinkoa. Mutta erinomaisia ovat myös Yaa Gyasin Matkalla kotiin ja Chigozie Obioman Kalamiehet. Puolikas keltaista aurinkoa kertoo Biafran sodasta. Muistan uutiset itsekin mutta kirjaa lukiessa tajusin, että en tiennyt asiasta yhtään mitään. Historia avautui. Adichien tuotantoa kannattaa seurata. Hän on nuori nainen ja saa nähdä, mihin hän vielä yltää.

  -Liisa Riekki
 3. Mantel HilaryNidottu suomi
  1190
  Olen ollut tähän saakka salaa ja nyt julkisesti ylpeä siitä, että olen lukenut toistatuhatta sivua eli 2 osaa Hillary Mantellin sarjaa Henrik VIII avustajaksi nousseesta Thomas Cromwellista. Henkilöluettelossa on 20 sivua ja siihen piti palata vielä lopussakin. Niin hurjasti teoksessa on porukkaa. Kiinnostuin teoksen myötä Englannin historiasta ja odotan kovasti ensi vuodelle luvattua sarjan päätösosaa. Nyt on siis ilmestynyt Susipalatsi ja Syytettyjen Sali. Myös tv-sarja oli poikkeuksellisen onnistunut, ja Cromwelliä esittänyt Mark Rylance huippu. Moni moitti sarjaa hitaaksi mutta hitaus on koko jutun pointti.

  -Liisa Riekki
 4. Mantel HilaryNidottu suomi
  1190
  Olen ollut tähän saakka salaa ja nyt julkisesti ylpeä siitä, että olen lukenut toistatuhatta sivua eli 2 osaa Hillary Mantellin sarjaa Henrik VIII avustajaksi nousseesta Thomas Cromwellista. Henkilöluettelossa on 20 sivua ja siihen piti palata vielä lopussakin. Niin hurjasti teoksessa on porukkaa. Kiinnostuin teoksen myötä Englannin historiasta ja odotan kovasti ensi vuodelle luvattua sarjan päätösosaa. Nyt on siis ilmestynyt Susipalatsi ja Syytettyjen Sali. Myös tv-sarja oli poikkeuksellisen onnistunut, ja Cromwelliä esittänyt Mark Rylance huippu. Moni moitti sarjaa hitaaksi mutta hitaus on koko jutun pointti.

  -Liisa Riekki
 5. Lundberg Ulla-LenaNidottu suomi
  1190
  Superlatiivia pitäisi välttää, mutta tämän voin sanoa: Ulla-Lena Lundbergin Jää on minulle Finlandia-voittajista tärkein ja merkittävin. Ulkosaaristoseurakuntaan tulee mantereelta pappi perheineen. Asettuminen ei ole aivan helppoa mutta onnistuu lopulta kuitenkin. Samalla lukija tulee tutuksi saaristolaisten kanssa ja saa osansa merituulesta ja suolan pärskeistä. En tunne saaristoa, ja se on minulle hyvinkin eksoottinen. Jää on täysiverinen tragedia, jopa siinä määrin, että kirjan loppua ei voi unohtaa. Koko Lundbergin tuotanto on suositeltavaa. Viime kesänä luin Kuninkaan Annan, hyvä sekin.

  Toinen tärkeä syy siihen, miksi Jää on listalla, on 25.1. ensi-iltansa saava kotimainen Jää-ooppera. Lundbergin romaanin pohjalta libreton on tehnyt Juhani Koivisto. Kantaesityksen on säveltänyt Jaakko Kuusisto, joka on itsekin asunut saaristossa. Jo harjoitusten perusteella voi sanoa, että teoksesta tulee upea.

  -Liisa Riekki
 6. Westö KjellNidottu ruotsi
  890
  Först och främst är Kjell Westös Den svavelgula himlen den första boken som jag hållit en bokcirkel om. Det var en upplyftande upplevelse. Samtalet öppnade upp för synvinklar som jag aldrig själv hade kommit att tänka på.
  Westö är en viktig författare för mig. Vi känner varandra personligen från tiden på förlaget Otava och jag vet vilken enorm process en stor bok är, i mina ögon som en naturkraft. Jag har tyckt om varenda verk och jag kan och vill inte ordna dem enligt favorit, men det lönar sig att försäkra sig om att Vådan av att vara Skrake har blivit läst. Om inte, rekommenderar jag varmt att lägga till boken på listan över sommarklassiker.

  - Liisa Riekki
 7. Roy ArundhatiNidottu ruotsi
  890
  De små tingens gud är en av de bästa böcker jag läst. Det är en magisk historia om Indien, kastsystemet och samhällets problem. Man kan inte beskriva boken genom att beskriva dess handling, vilket gäller även för de andra böckerna jag valt. Boken är som en triffid, en köttätande växt, som suger upp sin läsare. Efter den sista sidan är det svårt att återhämta sig. Arundathi Roys nyaste bok Den yttersta lyckans ministerium har jag ännu inte läst, men en annan ytterst bra bok från Indien är Aravind Adigas Den vita tigern. Jag rekommenderar den om du vill förstå Indien ens lite grann.

  -Liisa Riekki
 8. Moberg VilhelmNidottu ruotsi
  890
  Vilhem Mobergs Utvandrarna är Sveriges svar på Här under polstjärnan, men den är också finländarnas historia. Jag har något jag kallar sommarklassiker. Varje sommar läser jag en bok som jag länge har planerat att läsa. Utvandrarna stod på min lista i 30 år innan jag förra sommaren läste alla 7 delar – sunkiga bokklubbsexemplar hittade i förrådet i biblioteket i sommarstugekommunen. Och det var dynamit. Början var långsam, rentav tröttsam, men någonstans mellan bok 2 och 3 fanns ingen annan verklighet längre – jag hade förflyttats till Minnesota på medlet av 1800-talet. Jag saknade Utvandrarnas värld länge efter den sista delen, och jag saknar den världen fortfarande.

  Bonus: Gör er själv en tjänst och lyssna på Här under polstjärnan (Täällä Pohjantähden alla) som ljudbok, inläst på finska av Veikko Sinisalo. Svindlande och i år särskilt relevant då det är 100 år sedan inbördeskriget.

  -Liisa Riekki
 9. 2590
  Ensinnäkin Kjell Westön Rikinkeltainen taivas on ensimmäinen kirja, josta olen pitänyt lukupiirin, ja sehän oli riemastuttava kokemus. Kirjaan syntyi keskustelussa näkökulmia, joita en olisi ikinä keksinyt omin nokkineni.
  Westö on minulle tärkeä kirjailija. Tunnemme henkilökohtaisesti Otavan ajoilta ja tiedän kuinka valtava prosessi suuri kirja on, minun silmissäni kuin luonnonvoima. Olen pitänyt joka ikisestä teoksesta, en osaa enkä halua laittaa niitä paremmuusjärjestykseen mutta kannattaa varmistaa, että Isän nimeen, Vådan att vara Skrake on aikoinaan tullut luetuksi. Jos ei, ehdottomasti suosittelen laittamaan Kesäklassikko-listalle.

  -Liisa Riekki
 10. 000
  Järkälemäinen Sinne missä maa päättyy olisi hyvinkin voinut jäädä kesken vaikka yleensä luen kaiken loppuun, jos olen kerran aloittanut. Grossman oli kuitenkin tulossa Suomeen kertomaan kirjastaan, joten puskin sitä väkisin eteenpäin yhden kesäloman aikana – kunnes yhtäkkiä tajusin lukevani yhtä vaikuttavimmista kirjoista ikinä. Äiti pelkää menettävänsä sotilaspoikansa jälleen yhdessä käynnissä olevassa Israelin ja Palestiinan välisessä sodassa. Hän ei kestä odottaa huonoja uutisia vaan lähtee vuorille vaeltamaan vailla tietoliikenneyhteyksiä. Grossmanin oma poika on kuollut sodassa ja tämä kirja pitäisi lukea jokaisen, joka on vähääkään maailmanpolitiikasta kiinnostunut. Toisaalta kirjan tärkein anti on rakkaus ja humanismi.

  -Liisa Riekki
 11. Steve Sem-Sandberg
  000
  Holokaustiteoksista valitsin ruotsalaisen Steve Sem-Sandbergin dokumenttiromaanin Łódźin kurjat. Łódźin ghetossa Puolassa käytiin kauppaa ihmisillä. Natseille piti säännöllisin väliajoin luovuttaa väkeä, jotta loput olisivat pysyneet hengissä ainakin hieman pidempään. Kirja kertoo siitä, miten silmukka kiristyy, kiristyy… Łódźin kurjat tulee joka kerta mieleen, kun heitän keitettyjä perunoita biojätteeseen.

  -Liisa Riekki
 12. 000
  Kevennetäänkö välillä? Hauskoja kirjoja listalla ei ole mutta jotain absurdia monissa lempikirjoissani on. Yö nielee päivät kuvaa kielitaidotonta ruotsinsuomalaista yhteisöä 70-luvun alun Göteborgissa. Päähenkilö Jaksobsson yrittää ja yrittää ja kuitenkin kaikki menee päin helvettiä pieniä suvantovaiheita lukuun ottamatta. Minulla on sosiologin koulutus ja erityisen kiinnostavaa on yhteisön ja yhteiskuntaluokan kuvaus, mutta onhan tämä merkittävä osa suomalaisten historiaa; niin moni Volvon tehtaille lähti ja on sillä reissulla vieläkin. Toivoisin Sahlbergin nousevan nykyistä laajemman yleisön tietoisuuteen.

  -Liisa Riekki
 13. Vilhem Moberg
  000
  Vilhem Mobergin Maastamuuttajat on ruotsalaisten Täällä Pohjantähden alla, mutta on sekin suomalaisten historiaa. Minulla on niin sanottu kesäklassikko. Luen joka kesä kirjan, jonka lukemista olen suunnitellut vuosia. Maastamuuttajat on ollut listallani 30 vuotta ja viime kesänä luin sen kaikki 7 osaa – kesämökkikunnan kirjaston varastosta löytyneinä nuhjuisina kirjakerhopainoksina. Ja aivan dynamiittia. Alku oli hidas, jopa uuvuttava mutta jossain 2. ja 3. osan välissä olin siirtynyt 1800-l puolivälin Minnesotaan niin, ettei muuta todellisuutta juuri ollutkaan. Kaipasin Maastamuuttajien maailmaa pitkään viimeisen osan jälkeen – ja vieläkin. Bonus: Tehkää itsellenne palvelus ja kuunnelkaa Täällä Pohjantähden alla äänikirjana Veikko Sinisalon lukemana – aivan huikea ja nyt tänä vuonna erityinen syy, kun sisällissodasta on 100 vuotta.

  -Liisa Riekki
View as Ruudukko Luettelo
per sivu
Aseta nouseva järjestys
Rajaa
Listausvalinnat
Sidosasu
Kieli