Kirjatalossa juhlittiin 50-vuotissyntymäpäiviä – ”Uusi Akateeminen oli jo ensikokemuksesta vaikuttava elämys”

01.11.2019

Helsingin Akateemisessa vietettiin 31. lokakuuta 2019 Kirjatalon 50-vuotissyntymäpäivää juhlavissa mutta iloisissa tunnelmissa. Kunniavieraana oli kirjailija Jörn Donner, joka on esiintynyt Kirjatalon Kohtaamispaikalla vuosien varrella useammin kuin kukaan muu.

Akateemisen Kirjakaupan lippulaivamyymälä Kirjatalo avattiin yleisölle 13. lokakuuta 1969. Siihen asti Akateeminen oli toiminut Stockmannin tavaratalossa omalla osastollaan.

Jorma Kaimio toi Akateemiseen Kirjojen yöt

Kirjatalon 50-vuotissyntymäpäivien itseoikeutettu vieras, Akateemisen johtajana vuosina 1980–1998 työskennellyt Jorma Kaimio kertoo, että hänen ensimmäinen kokemuksensa Kirjatalosta oli Stockmannin Akateemisen ”erinomainen loppuunmyynti”.

–Haalin sieltä valtavan määrän oman opiskelualani, eli antiikintutkimuksen, kirjoja, Kaimio naurahtaa.

–Itse Kirjatalo oli jo ensikokemuksesta vaikuttava elämys.

Kaimion aloitteesta Kirjatalossa alettiin viettää Kirjojen yö -tapahtumia vuonna 1989. Nyt jo 30 vuotta jatkunut perinne lähti liikkeelle eräästä Akateemisen Kohtaamispaikasta.

–Tapasin Kohtaamispaikalla elokuvaohjaaja Tuija-Maija Niskasen, joka kertoi juuri tulleensa Pariisista ja totesi, että ihana kirjakauppa tämä Akateeminen, mutta Pariisissa on kirjakauppoja, jotka ovat auki puoli kolmeen yöllä. Minä vakuutin hänelle, että sitä ei tule tapahtumaan Suomessa. Mutta jo seuraavan vuoden elokuussa Akateeminen oli auki yhtä pitkään. Minulla oli alun perin sellainen ajatus, että kirjakauppa olisi Kirjojen yönä syvän rauhan ja hiljaisuuden tyyssija, mutta idea muuttui hyvin nopeasti ihan joksikin muuksi ja koko kaupunki oli ihan hulluna. Ja loppu on historiaa.

Kohtaamispaikka on Akateemisen isoimpia brändejä

Kohtaamispaikka-tilaisuudet, joista on vuosien varrella tullut yksi Akateemisen tärkeimmistä brändeistä, alkoivat vuonna 1970 nimellä “Kohtaamispaikkana Akateeminen”.

Vuosien varrella Kohtaamispaikalla on vieraillut niin maailmankuuluja kirjailijoita kuin myös muun muassa kuninkaallisia eri puolilta maailmaa. Epävirallisten tilastojen mukaan eniten yleisöä Kohtaamispaikalle on vetänyt Ruotsin kruununprinsessa Victoria vuonna 2003.

Helsinkiläiskirjailija Jörn Donner on puolestaan noussut kohtaamispaikkalavalle kaikista useimmin. 86-vuotias Donner, joka on kirjoittanut ja toiminut yhteiskunnallisesti aktiivisesti näihin päiviin asti, on nähty lavalla niin kirjailijana kuin haastattelijanakin. Kirjatalon 50-vuotisjuhlissa Donneria haastatteli Akateemisen entinen johtaja Stig-Björn Nyberg.

Café Aalto on osa Kirjatalon tarinaa

Café Aalto avattiin Kirjatalon 2. kerrokseen 16. marraskuuta 1986. Tilassa oli siihen asti toiminut Akateemisen puhelinkeskus.

–Mahtava Cafe Aalto on edelleen melkein viikoittaisessa ohjelmassani, Kirjatalon 50-vuotisjuhlissa vieraillut WSOY:n toimitusjohtajana Timo Julkunen kertoi.

–Kirjatalo on minulle kokonaisuudessaan rakas paikka. Täällä on vietetty paljon aikaa lehti- ja kirjahyllyjä koluten – ja aina on löytynyt jotain.

Musiikkia kirjakaupassa

Kirjatalossa on kuultu 50 vuoden varrella usein myös musiikkia. Yksi upeimmista esityksistä kuultiin 50-vuotistilaisuudessa, kun Suomen Kansallisoopperan kuoron oopperalaulajia esitti O Fortunan Carl Orffin Carmina Buranasta, Giuseppe Verdin ”Vedi! le fosche notturne spoglien” oopperasta Trubaduuri sekä Carmenista tutun Georges Bizet’n ”Les voici, les voicin”. Katso kuvia juhlista Instagramissa.Katso Jorma Kaimion haastattelu siitä, miten Kirjojen yö sai alkunsa.