Vihertävää sifonkia ja Beelzebub

30.09.18
Comments

Vihertävää sifonkia ja Beelzebub

Vihertävää sifonkia ja Beelzebub

Syksyn kotimaisia uutuusromaaneja lukiessa mieleeni on pulpahtanut kerta toisensa jälkeen sana ”vahva”. Kirjailijoidemme jälki on henkilökohtaista, vakuuttavaa ja viimeisteltyä.

Jari Järvelä on yksi ilahduttajista. Järvelä on saanut päätökseen trilogian graffitimimmi Metrosta ja matkannut itseensä.

Järvelän ”Kosken kahta puolta” on mielettömän hieno kuvaus 7-vuotiaan pojan maailmasta 70-luvulla. Järvelä todella osaa sanoittaa sen, mitä pikkupojan hassusti asioita yhdistelevässä päässä voi liikkua. Pojan ajatuksille antavat kiinnostavia sytykkeitä erityisesti isoäidit, joiden suvut olivat sisällissodassa jyrkästi eri puolilla.

Romaanissa on lämmintä huumoria, kun poika esimerkiksi lukee itsekseen 6-osaista ”Nykysuomen sanakirjaa. Aah- öylättirasia”, ja kokeilee sanoja arkeensa.

Pirjo Hassinen on kirjoittanut kahden nyky-yhteiskunnan ongelmista kertovan romaanin jälkeen sukutarinan ”Parit”. Upea onnistuminen. Vahvan keskushenkilön, Leenan, kautta Hassinen käsittelee rakkauden eri muotoja ja mahdollisuuksia kolmessa eri ajassa.

Ihailen sitä, miten kaunista ja ilmeikästä kieltä Hassinen käyttää. Kuinka elävästi hän kuvaakaan vaikkapa kevättä: ”...puut olivat näyttäneet siltä kuin niiden päälle olisi ilmavasti viskattu vihertävä sifonkihuivi.” 

Tommi Kinnusen ”Pintti” kuvaa tiivistä elämää lasikylässä 40- ja 50 -lukujen taitteessa. Näkökulma on vuorotellen kolmessa sisaruksessa, jotka kaikki omalla tavallaan erottuvat yhteisöstä. Kinnusella on tarina ja hän saa henkilönsä niin eläviksi, että ne herättävät lukijassa eläytymisen ja myötätunnon. Suositeltavaa luettavaa kenelle tahansa. 

Jari Tervo ei petä ihailijoitaan. ”Aamen” on yksi päivä 2010-luvun Suomesta kaunokirjallisena. Tervon Suomi on koominen, mutta erittäin murheellinen. Lukijan pitää olla tarkkana. Kovin väsyneenä yölampun valossa ei ehkä pysy tykityksen tahdissa.

Peter Sandström käyttää viipyilevämpiä keinoja kirjassaan ”Äiti marraskuu. Kahdeksan pohdintoa”. Hän käsittelee sympaattisesti elämän ohikiitävyyttä sekä ihmissuhteitaan ja kirjoittaa läheisistään rakastavasti ja arvostaen. Miellyttävän levollinen lukukokemus, jonka päähenkilönä on jälleen ”Peter Sandström” -niminen kirjailija.

Tietokirjoissakin on monia houkuttelevia uutuuksia, joista muutaman olen jo ehtinyt lukea.

Jos formulat eivät kiinnosta, kannattaa lukea Kari Hotakaisen ”Tuntematon Kimi Räikkönen”. Ei Hotakaistakaan kiinnostanut, mutta hän avaa erikoista urheilulajia ennakkoluulottomasti ja humoristisesti. Luettuasi ymmärrät, miksi formuloita sanotaan urheiluksi. Hotakainen ei rasita nippelitiedoilla ja Räikkösen luonteesta tulee esiin leppoisa puoli.

Marjatta Levannon ja Julia Vuoren ”Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja” on hauska opas demonien maailmaan lapsille ja aikuisillekin. Se on hyväntuulinen tietokirja kaikenlaisista beelzebubeista ja lucifereista, kuvituksena ainutlaatuista taidehistoriaa ja Vuoren omia hilpeitä piirroksia.

Elisa Tikkasen ”Kirppareiden kuningatar. Näin teet rahaa vaatekaappisi aarteilla” on ensimmäinen pätevä opas laatuvaatteiden, kenkien ja asusteiden ostamiseen ja myymiseen uusilla sovelluksilla. Se alkaa hersyvällä kuvauksella kirjoittajan löydettyä ”aidot” Vera Pelle -kengät. Vera Pelle ei ole huippusuunnittelija, vaan italiaa ja tarkoittaa ”aitoa nahkaa”. Tirsk.

Upea kirjasyksy on alussa. Meillä on voimakas kertojapolvi.

Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Liittyvät tuotteet

  • Aamen
    Tervo Jari
    2690