Tvåor, kroppar annat att se framemot i den svenskspråkiga bokhösten

Tvåor, kroppar annat att se framemot i den svenskspråkiga bokhösten

Tvåor, kroppar annat att se framemot i den svenskspråkiga bokhösten

För bokälskare är hösten en intensiv tid, laddad till bristningsgränsen på titlar att bli nyfiken på. Samtidigt kan överflödet av intressanta nyheter också ha motsatt effekt, själv kan jag ibland till och med känna matthet inför mängden nya böcker. Då gäller det att minnas att man inte behöver läsa, eller gilla, allt, utan att man med fördel kan fokusera på de böcker man spontant känner pepp inför.

Bland den finlandssvenska utgivningen är en given titel jag ser framemot Monika Fagerholms Vem dödade bambi, författarens första bok sedan 2012. Men nästan ännu mer nyfiken är jag på den yngre generationen svenskspråkiga författare i Finland. Tre uppmärksammade debutanter kommer i höst ut med sin andra bok: Ulla Donners Skiten, en serieroman som millennielgenerationens tillvaro och livsvillkor, Adrian Pereras Mamma, en tätskriven roman om ett barn i kläm mellan vuxenvärldens intriger och Ellen Strömbergs Klåda, där huvudpersonens kropp kliar och hon istället för att sova för monologer om nätterna.

Temat kropp känns aktuellt, inta bara hos Strömberg utan också i Malin Kiveläs Hjärtat, en moders inre monolog om tiden kring förlossningen och upptäckten att hennes nyfödde son har ett hjärtfel och måste opereras för att överleva. Det känns som ett uppgörelseprojekt att låta kvinnokroppen ta plats på det här sättet, men speciellt i Hjärtat, som jag redan hunnit läsa, är det framförallt kroppens skörhet som berör. Samtidigt är spänningen mellan det konkreta som är kroppen och det abstrakta som finns i tankarna intressant.

Liknande spänningar och teman stöter jag på också i den svenska utgivningen, hos två författare vars tidigare utgivning imponerat på mig, Lina Wolff respektive Tove Folkesson. Wolff, som vann Augustpriset 2016 för sin senaste roman De Polyglotta älskarna, är nu aktuell med Köttets tid, där människans behov av andlighet möter det köttsliga. I Folkessons nyhet, Hennes ord, befinner sig huvudpersonen i en brytpunkt mellan generationer, i förlusten av en mormor – och försöket att hålla minnena om henne kvar i livet – och längtan efter barn, som i hennes fall innebär listor med donatorer, info om frysåterföreningar och besök hos kuratorer.

Sist men inte minst: en av de titlarna högst uppe på min, och säkert många andras, läslista är Margaret Atwoods Gileads döttrar. Det är frågan om en fortsättning på 1980-talsklassikern En tjänarinnas berättelse, som ges ut på svenska samtidigt som den utkommer på sitt originalspråk engelska.


Kaneli Johansson

svenskspråkig copywriter på Akademen och andra halvan i litteraturpodcasten Samtal med vänner. Texten är baserad på Samtal med vänners diskussion om bokhösten på Akademen på Bokens natt 15.8.2019.

Liittyvät tuotteet

 • De polyglotta älskarna
  Wolff Lina
  990
 • Skiten
  Donner Ulla
  2290
 • Mamma
  Perera Adrian
  2690