Torra gator, återvinning och mer ljudböcker i Svenskfinland

01.03.19

Torra gator, återvinning och mer ljudböcker i Svenskfinland

Idag träder vi in i den första vårmånaden mars. Torra gator, återvinning och mer ljudböcker i Svenskfinland. Vilka är vårens mest spännande boksläpp och evenemang?

En hel del läsning sker med fördröjning, själv har jag nyss läst ut Vigdis Hjorths Arv och miljö som nådde de svenska läsarna fram för allt förra hösten. Redan 2017 var boken nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och den norska ursprungsboken publicerades året innan. Det är svårt att ringa in våren 19 eftersom den kanske inte alls cementeras just enligt vårens kataloger.

Arv och miljö tillhör definitivt mina varmaste lästips just nu. Romanen är brutalt ärlig, här kommer man i närkontakt med en berättare som bearbetar sin barndom och beskriver det dramatiska uppbrottet med en familj.

Undrar om det blir en lika varm vår som ifjol? Medan jag grubblar över klimatet bläddrar jag i Julia Degerths Min lilla gröna som handlar om zero waste och även råkar vara Akademens vänklubbsbok i mars. Jag bär också en hög slitna pocketar till butiken eftersom Helsingfors Akademen återvinner litteratur tillsammans med Hope i tio dagar.

I övrigt skär jag ner på mina flygresor och väljer istället tågrälset inom landet. Vart är vi på väg? Till litteraturevenemang så klart. I Åbo blir det Poetry Pub en gång i månaden på Skärgårdsbaren hela våren, i Vasa blir det Littfest med bland annat Johannes Anyuru nu i mars. I Helsingfors är det framför allt Helsinki Lit i maj som pockar på mitt intresse.

Helsinki Lit har precis lanserat sitt program där bland annat Snapchat-generationens Salinger aka Sally Rooney ska samtala med Monika Fagerholm och André Aciman (Call me by your name) hörs tillsammans med Boodi Kabbani. Dessutom är det nu mer relevant än någonsin att ta sig an Rachel Cusks lågmälda romantrilogi som inleds med Konturer. Somliga har älskat och andra har inte orkat ta sig genom texten, som tydligen är tät och väldigt sparsmakad på handling. Det återstår att se, jag har ännu inte läst.

De finlandssvenska förlagen har tagit sig till nästa nivå och bandar nu in ljudböcker i raskt tempo. Bombträdgården, Inlandet och Pärlfiskaren är några av titlarna som blir ljud. Jag undrar om ljudböcker är mer miljövänliga än tryckta titlar. Ljudböcker kräver teknologisk utrustning som tär på naturen men när filen väl är klar går den att distribuera i oändligt många exemplar.

Både ungvuxen-författaren Amanda Svensson och dunderförfattaren Karolina Ramqvist kommer med varsin efterlängtad bok på Norstedts förlag nu i vår. Svenssons Ett system så magnifikt att det bländar låter mer anspråksfull än någonsin tidigare: "en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra". Jag bokar ett recensionsexemplar.

Försmaken på Ramqvists Björnkvinnan, som vänder sig till år 1542 då en föräldralös ung kvinna följer sin förmyndare på en kolonialexpedition till Nordamerika, påminner om den hyllade Expeditionen av Bea Uusma. På samma sätt som Uusma verkar Ramqvist blanda skrivandet med efterforskningar. På tal om att blicka bakåt istället för framåt läser jag Karolina Ramqvists Flickvännen. En skildring om att vara isolerad som bara flickvännen till en modern maffiaboss kan vara. Nu känner jag mig redo för Ramqvists nyaste.

Vintern avslutades med tredje säsongen av True detective (skapad av författaren Nic Pizzolatto) medan Mumindalen kommer att bli mitt sällskap varje måndag på Arenan. Hittills är det rösterna och musiken som tilltalar mig. När jag dricker första kaffet i solen en dag då temperaturen klättrat upp till hela 7 grader celsius känns det som om våren faktiskt redan är här.

Hanna Ylöstalo
copywriter på Akademiska Bokhandeln