Toimittaja kirjailijana – ja muuta proosaa

Toimittaja kirjailijana – ja muuta proosaa

Toimittaja kirjailijana – ja muuta proosaa

Toimittajat ovat maailman sivu kirjoittaneet kirjallisuutta, ja mikäpäs siinä. Ovathan he kirjoittamisen ammattilaisia. Hyviä aiheita ja kiinnostavia ihmiskohtaloita tulee toimittajan eteen joka päivä. Pääseehän toimittaja kurkkimaan kulissien taakse ja haastattelemaan alansa huippuasiantuntijoita ihan työn puolesta.

Hyppääminen lehtitekstistä kaunokirjalliseen ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin voisi luulla. Päinvastoin, päivätyö toimittajana voi kovastikin häiritä vapaa-ajan kirjoittamista. Ensinnäkin journalismi vie paljon aikaa ja toisekseen sen tyylilaji on täysin toinen kuin kaunokirjallisuuden.

Pirullinen esseisti

Päälause, päälause, päälause, sivulause ja rautalangasta väännetty suurelle yleisölle yksinkertaistettu uutinen kuuluvat varsinkin sähköisen viestinnän tyyliin. Päivätyössään toimittajat joutuvat usein pelkistämään tekstiään äärimmilleen. Yllättävän moni toimittaja onnistuu kuitenkin erinomaisesti myös kirjailijana.

Esimerkiksi kolumnisti Jyrki Lehtolalta on jälleen ilmestynyt uusi mainio teos ”Tesla metsässä”, joka on purevan älykäs esseekokoelma nyky-Suomesta. ”Tesla metsässä” pilkkaa varsinkin helsinkiläistrendejä ja on älyttömän hauska, mutta terävyydessään se jakanee lukijoita – kuten Lehtolan edellisetkin teokset, ja kuten varmasti on tarkoituskin.

Kirjan kirjoittaminen ei hoidu tuosta vaan

Sarkastinen essee luontuu harvalta. Useimmat toimittajat kirjoittavat tietokirjallisuutta ja melko monet dekkareita.

Minultakin on usein kyselty, milloin kirjoitan kirjan, koska ”kaikkien toimittajien haave on kirjoittaa kirja”. En ole aikeissa häpäistä itseäni edes yrittämällä. Sen sijaan ihailen kyllä kovasti toimittajia, jotka osaavat ja jaksavat kirjoittaa kirjoja, vieläpä leipätyön rinnalla kuten Jarkko Sipilä ja Matti Rönkä.

Uutisankkuri, toimittaja Matti Röngän Viktor Kärppä -sarjan piti loppua kuusi vuotta sitten ”Levantin kyy” -dekkariin. Sen jälkeen Rönkä kirjoitti kaksi romaania ”Einon” ja ”Yyteet”. Loppukesästä Rönkä kuitenkin jatkoi täysin luontevasti inkeriläisen paluumuuttajan, tappajan näköisen miehen tarinaa kahdeksannella osalla ”Uskottu mies”.

Jatko-osaan sopivasti Viktor Kärppä tuntee itsensä jo ajastaan jälkeenjääneeksi, vaikka täyttää vasta viisikymmentä. Tositoimissa Kärppä on toki entisensä. Rönkä on kirjoittanut ”Uskottuun mieheen” terävää ajankohtaisuutta ja huumoria, mutta niitä turhaan alleviivaamatta. Ilmaisu on selkeää ja tarkkaa.

Minua viehättää myös se, miten ymmärtäväisesti Kärpän vaimo Marja suhtautuu miehensä seikkailuihin. He vaikuttavat hyvältä parilta. Teos viihdyttää.

Toimittajan erikoisala: fakta

Anu Kuistialan tuore ”Johtajanaiset” on tyypillinen toimittajan kirjoittama haastatteluihin perustuva teos. Kuusi johtavassa asemassa olevaa naista kertoo intiimisti tekemistään suurista päätöksistä, uransa käännekohdista, stressinhallinnasta sekä esimerkiksi perheen ja vaativan työn yhdistämisestä.

Tällaisessa kirjoittamisessa toimittajat ovat hyviä ja luotettavia. He saavat haastatteluissa irti henkilökohtaista tietoa, ja osaavat löytää yksityisestä yleisen.

Vuosien varrella toimittajalle myös kertyy paljon sellaista tietoa, joka ei päivittäisessä työssä näy. Siksi onkin mukavaa, että esimerkiksi Helena Petäistö jakaa tietämystään jo kolmannessa matkakirjassa. Tällä kertaa Petäistö kertoo parhaat vinkkinsä EU-kolmiosta kirjassaan ”Bryssel, Strasbourg, Luxemburg”.

Eläköitynyt Petäistö on asunut vuosikymmenet kirjeenvaihtajana Pariisissa. Samalla hän oli EU-kirjeenvaihtaja 25 vuotta. Petäistö tuntee loistavasti keskieurooppalaiset tavat ja kulttuurin. Petäistön leppoisten matkakirjojen parissa on hauskaa ja sivistävää nojatuolimatkailla, vaikka ei juuri nyt olisi reissuun lähdössäkään.

Kriisistä toiseen

Mika Hentunen ei ole kirjoittanut matkaopasta, vaikka hänen teoksensa nimi on ”Miehemme maailmalla. Washington, Soul, Bugara”. Iättömältä näyttävä Hentunen on ehtinyt ulkomaantoimittajana moneen kuumaan paikkaan itäblokin kaatumisesta Balkanin sotaan.

Teoksesta saa kiinnostavaa tietoa paitsi toimittajan työstä, varsinkin siitä, mitä tapahtuu suurten uutistapahtumien kulisseissa. Muutamien vuosien takaisesta radiodokumenttisarjasta päivitetty teos on kiinnostava sikälikin, että Mika Hentunen on edelleen Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja ja ilmestyy olohuoneisiimme harva se ilta.

Hentusen pokerinaama pysyy, mutta on hauskaa kuvitella, mitä on tapahtunut hetkeä ennen satelliittisuoraa, ja siitä kirjasta saa osviittaa.

Kari LumikeronUutismies”-elämäkerrassa on muuten kohtaus, jossa silloiset MTV3:n kirjeenvaihtajat Mika Hentunen ja Kari Lumikero niin sanotusti vaihtavat läpsystä motellin parkkipaikalla lähellä hurrikaanin tuhoamaa New Orleansia.

”Aina siellä missä tapahtuu”

Kari Lumikero jaksoi todellakin aina lähteä heti, kun maailmalla paukahti. Nyt hän on ollut viisi vuotta eläkkeellä MTV3:n kirjeenvaihtajan työstään ja laittanut muistonsa kansien väliin. Voi vain ihmetellä, miten Lumikero on selvinnyt kaikesta, esimerkiksi useista raivostuneista väkijoukoista, ehjin nahoin.

Lumikero on nähnyt aivan liikaa pahuutta, sotia, korruptiota, tauteja ja luonnonmullistuksia, mutta on, uskomatonta kyllä, pysynyt henkisesti kasassa, eikä ole kyynistynyt.

Sisällöstään huolimatta elämäkerta on valoisa ja sydämellinen kuten Kari Lumikero itse. Mitään ilkeyksiä kirjasta on turha etsiä. ”Uutismies” paljastaa myös yksityistä puoltaan. Selväksi tulee, että rankoista keikoista palautumisessa Lumikeroa ovat auttaneet ennen kaikkea rakkaat läheiset ja hyvät ystävät.

Ja mikä sai Lumikeron aina jättämään kaiken ja singahtamaan matkaan? No, kaikki vuosikymmenet säilynyt lapsekas innostus ja uteliaisuus, kiinnostus uutisia ja ihmisiä kohtaan.

Kannattaa lukea.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri, joka työskenteli kulttuuritoimittajana MTV3:n uutis- ja ajankohtaistoimituksessa liki 30 vuotta.

Terhi Hyvärinen


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä Terhin blogi-teksteistä:

Kotimaisia uutuuksia ilmestyy nyt joka makuunPystytkö valitsemaan luettavasi ennakkoluulottomasti?Rehvakkaat muistelmat ja muita kirjallisia löytöjäJännitystä kesälaitumelleMiten arkisesta tulee kiinnostavaa?Rauhoittumista, syventymistä ja pakoa todellisuudestaKirjallisuus avaa luukkuja maailmaan / Vahvojen naisten matkassa / Aktivoiva lukeminen / Oodi kirjavuodelle / Juonessa mukana / Kirjallisuutta punnitsemassaVihertävää sifonkia ja Beelzebub / Pöytä puhtaaksi uutuustulvan altaKlassikko on klassikko / Uskollinen lukija / Vaihdetaanko vapaalle? / Elämä kirjoissa ja kansissa / Lukeminen antaa siivet / Lue kirja, jossa on lohikäärme / Kaikkien aikojen kirjakevät 

Liittyvät tuotteet

  • Bryssel, Strasbourg, Luxemburg
    Petäistö Helena
    1890