Rehvakkaat muistelmat ja muita kirjallisia löytöjä

Rehvakkaat muistelmat ja muita kirjallisia löytöjä

Rehvakkaat muistelmat ja muita kirjallisia löytöjä

Heinäkuu on mainio suvanto kustannusalalla. Kun kirjoja ei juuri julkaista, ehtii lukea myös edellissesongin lukematta jääneitä teoksia.

Tällainen erinomainen löytö viime syksyltä on Annastiina HeikkilänBibistä burkiniin: Totuuksia ranskatar-myytin takaa”.

Tietokirja on jäänyt melko vähälle huomiolle, vaikka se on erittäin asiantunteva ja samalla viihdyttävä päivitys ranskalaiseen yhteiskuntaan ja erityisesti naisen asemaan.


Totuus ranskalaiskorkojen kopinasta

Heikkilä on Yleisradion Pariisissa asuva toimittaja ja hän on tehnyt kirjaansa lukuisia kiinnostavia haastatteluja ja kerännyt ajankohtaisinta tietoa helposti omaksuttavaan muotoon.

Bibistä burkiniin” on vapauttava näyttäessään, että myytit ja kliseet eivät ole koko totuus. Ranskalainen yhteiskunta on räikeän syrjivä, ja ranskattarien tunnettu huoleton ja seksikäs eleganssi on kovan työn takana.

Ja vaikka ranskalaispienokaiset osaavat tervehtiä ja käyttäytyä ruokapöydässä, ranskattaret paljastuvat äiteinä vain keskinkertaisiksi. Eivätkä kaikki ranskalaismiehet ole charmantteja flirttailijoita, vaan on siellä niitä samoja tolloja ahdistelijoita kuin muuallakin.

Niin, se teoksen nimi. Bibi on presidenttiä 25 vuotta vanhemman puolison, Brigitte Macronin, lempinimi ja burkini on musliminaisen peittävä uima-asu (burka-bikini).


Menestyskirja Australiasta

Liane MoriartynYhdeksän hyvää, kymmenen kaunista” keikkuu myydyimpien listalla. Klassinen romaani ihmisjoukosta, joka eristetään muusta yhteiskunnasta, onkin helppo ottaa luettavaksi.

Australialaisen Moriartyn kirjassa yhdeksän elämäänsä muutosta haluavaa ihmistä viettää kymmenen päivää hyvinvointikeskuksessa ilman älylaitteita tai mitään yhteyttä ulkomaailmaan. Osan ajasta he joutuvat olemaan puhumatta kenellekään ja välttämään jopa katsekontakteja. Kiinnostavan vaikea alkuasetelma.

Hotellin karismaattinen naisjohtaja lupaa asiakkaidensa olevan lähtiessään onnellisempia, terveempiä, kevyempiä ja vapaampia. Toiset uskovat siihen, toiset epäilevät. Hiljalleen kaikenlaista yhä oudompaa alkaa sattua.

Teos ei ole tyypillisintä viihdettä, ja onhan se tietenkin suorastaan ahmittava loppuun.


Dekkari kainalossa kaupunkikävelylle?

Nyt kun säät ovat vielä suopeat ja valoakin riittää, kaupunkikävely ei ole hassumpi harrastus. Kaksi uutuusdekkaria oikein innostaa siihen.

Jarkko Sipilän 19. Takamäki-dekkari ”Uhripeli” kuvaa jälleen murharyhmän todellista arkea luotettavasti. Sipilä on lisännyt ”Uhripeliin” yhä enemmän kiinnostavaa paikallistietoutta. Sipilähän vetää rikoskävelyjä ja on kirjoittanut myös ”Helsingin pimeä puoli” -tietokirjan.

Virpi Hämeen-Anttila tekee samalla lailla eläväksi 1920-luvun Helsinkiä kuudennessa Karl Axel Björk -dekkarissa ”Kirkkopuiston rakastavaiset”. Kirjassa on Helsingin vanha kartta inspiroimassa Björkin jälkien tutkimista. Kirkkopuisto on tietysti Ruttopuisto Bulevardin laidalla, ja muutenkin tutkimukset keskittyvät kantakaupungin alueelle.


Rehellinen muistelmateos

Arvostan kovasti Matti Mäkelän kirjallisuuskritiikkejä, mutta en ole hänen kirjojensa erityinen fani. Siksi täytyy sanoa, että Mäkelän muistelmat ”Pitelemätön” yllätti hauskuudellaan. Vaikka muistelija on juuri ennen teoksen julkistamista saanut kuulla sairastavansa parantumatonta syöpää, hän ottaa ajatuksen kuolemasta rohkeasti vastaan.

Rehvakas mies kirjoittaa reippaasti elämästään ja kuolemantuomiostaan, ja näyttää elämänsä aikana oppineen monenlaista. Esimerkiksi itseironiaa.

Kustannustoiminnasta ja kirjailijan työstä Mäkelä kirjoittaa erityisen kiinnostavasti. Mäkelä tuntuu rehelliseltä, silloinkin kun kehuu itseään.

Ja lopuksi, jos haluat kokeilla jotain ihan uutta, lue Hassan BlasiminAllah99”. Siinä on tarinoita sekä arabimaista että Suomesta yhtenä mylläkkänä ilman erityistä juonta.

Teoksessa on päiväkirjamerkintöjä ja haastatteluja meilien ja blogikirjoitusten välissä. Tietoa ja ajateltavaa on paljon, mutta jos et jaksa keskittyä, voit lukea kirjan missä järjestyksessä vain.

Lukijahan voi aina päättää lukeeko, ja miten.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Liittyvät tuotteet

  • Bibistä burkiniin
    Heikkilä Annastiina
    2690