Pystytkö valitsemaan luettavasi ennakkoluulottomasti?

27.08.19
Akateeminen Kirjakauppa
Comments

Pystytkö valitsemaan luettavasi ennakkoluulottomasti?

Pystytkö valitsemaan luettavasi ennakkoluulottomasti?

Usein kirjan henki tiivistyy kanteen. Tai jo ensimmäisestä virkkeestä tietää rakastuvansa kirjan maailmaan niin, että ikävä tulee, kun kääntää viimeisiä sivuja. Toisinaan käy päinvastoin. Ulkoasu ei paljasta mitään, ja kirjan saattaa jättää lukemattakin.

He olivat päässeet herra Stylesin talolle asti, ennen kuin Anna tajusi, että isä oli hermostunut”, alkaa Jennifer EganinManhattan Beach”. Se on kertomus Brooklynin satamasta toisen maailmansodan aikaan ja Annasta, josta tulee aikanaan telakan ensimmäinen naissukeltaja. Anna on hieno, aktiivinen päähenkilö, joka oppii jo varhain selviytymään gangstereiden, merimiesten ja köyhien maailmassa pulan ja sodan aikaan.

Manhattan Beach” on juuri sellainen romaani, jonka maailmasta on sivulla 559 hyvin vaikea erota.

Egan on taustatutkinut aikakautensa ja New York Cityn ranta-alueen historian perin pohjin. Kirjailija on sisäistänyt ja suodattanut materiaalinsa niin, että lukijan ei tarvitse kuin uppoutua tarinaan ja nauttia.


Kirjan ulkoasu voi pettää

Kevin KwaninÖkyrikkaat aasialaiset” -romaanin viihteellistä kantta sen sijaan katsoin epäluuloisesti. Koska kirjan nimikin, ”Crazy Rich Asians”, on suomeksi käännetty Seiska-lehden kielelle, en arvannut odottaa, että sisältö olisi niin mukaansatempaava.

Okei, teos on toki viihdettä, ja sen keskipiste on raha. Rahan tekeminen ja tuhlaaminen, rikkauden kätkeminen tai sillä kerskailu. Teema voi kuulostaa karkottavalta, mutta Kwan läväyttää lukijan eteen niin pursuilevan yltäkylläisen maailman, että se on hullussa erilaisuudessaan jännittävä.

Kehystarina on tavanomaista romantiikkaa. Newyorkilainen Rachel lähtee kesäksi miesystävänsä lapsuudenmaisemiin Singaporeen ja joutuu keskelle etuoikeutettuja tuhlailijoita, joista osa on myös suuruudenhulluja juonittelijoita.

Romaanin teho on yksityiskohdissa. Järjettömän rikkaiden ylelliset asunnot, vaatteet ja elämäntapa nousevat Kwanin tekstistä silmien eteen. Erityisesti aasialainen ruokakulttuuri tulee tutuksi malajilaista rojak-salaattia myöten.

Viihdyttävää viikonloppulukemista, jonka luettuani olen tuijottanut tahtomattani vähän pitempään kiinalaisturisteja, jotka kävelevät Pohjoisesplanadilla sahraminkeltaisten paperikassien kanssa.


Sumea kansi, mainio dekkari

Michael Hjorthin ja Hans RosenfeldtinKorkeampi oikeus” -dekkaria en missään nimessä valitsisi luettavaksi kannen perusteella. Sekava suomalaisen painoksen kansi on aivan sama kuin alkuperäisessäkin. Jollain perusteella sen on katsottu olevan sisältöä hyvin kuvaava ja myyvä.

Onneksi kansi ei haittaa, sillä kirja on jo kuudes osa hyväksi havaittua oikeuspsykologi Sebastian Bergman -sarjaa.

Tässä teoksessa sarjaraiskaajasta tulee tappaja, joka huumaa uhrinsa lääkeruiskun avulla. Kiinnostavampia kuin kulloinkin tutkittavat tapaukset ovat murharyhmän keskinäiset välit ja varsin erehtyväiset henkilöt. Erityisesti Billy jäi nyt mietityttämään. Taitaa miesparka olla seuraavassa osassa jo, tai no, enpä sanokaan.

Vaikka selvitettävät tapaukset ovat itsenäisiä, sarja täytyy lukea aikajärjestyksessä. Muuten lukija ei tajua murharyhmän jäsenten siviilielämän kehityksestä mitään.


Anna mahdollisuus tuntemattomillekin

Uransa alussa olevien kirjailijoiden teoksiin on aina vaikeampi tarttua, mutta ainakin Soili Pohjalaiselle kannattaa antaa mahdollisuus, vaikka hänen tuoreen ”Valuvika”-teoksensa kansi valju onkin.

Pohjalaisen toinen romaani on sympaattinen kirja aikuistumisesta. Arttu-ukki ja hänen luokseen Pohjois-Karjalaan pakeneva tyttärentytär Maria ovat eri sukupolvea ja lähtöisin täysin eri oloista, mutta silti toistensa kaltaisia. Särmikkäitä. ”Valuvika” on mukavan nostalgista luettavaa.

Pohjalaisen esikoisromaani ”Käyttövehkeitä” (2016) kannattaa lukea samalla. Pohjalainen kirjoittaa helppolukuista tekstiä tunnistettavasta maailmasta. Jään odottamaan kolmatta.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Terhi Hyvärinen