Paperikartta, navigaattori vai molemmat?

06.02.19
Comments

Paperikartta, navigaattori vai molemmat?

Tunnustan heti alkuun: olen täysverinen karttahullu. Saatan makoilla sohvalla pitkät tovit tutkailemassa eri kaupunkien karttoja ja harmittelen, ettei kodissani ole enempää seinätilaa niin karttajulisteille kuin palapelikartoillekin.

Koukuttavinta viihdettä minulle on koota kolmentuhannen palasen maailmankarttaa pöydän ääressä, selän valitellessa jo lähes ääneen seitsemän tunnin rupeamaa... kun hommaa ei vain pysty lopettamaan! Omistan myös kirjan, jossa on kaikki maailman valtioiden metrokartat, hieno karttakirja sekin.

Niinpä olenkin itsekseni harmitellut myymälässä sitä, että moni matkalle lähtijä ei matkaoppaan lisäksi tule ostaneeksi kohteen karttaa, koska "puhelimessa on kuitenkin navigaattori". Haluankin näin ollen kantaa vastuuni asiassa ja jakaa ympärilleni paperikarttojen ilosanomaa, joten olen koonnut tähän postaukseen kymmenen hyvää syytä ostaa paperikartta navigaattorin rinnalle. Huom! tämä on, kuten todettua, karttoihin hurahtaneen täysin puolueellinen näkökulma, mutta toivon tämän silti toimivan hyvänä inspiraationa kartan ostoon. Tokihan navigaattorit ovat upeita laitteita! Mutta —
 
— Paperikartasta ei lopu akku eikä se hidastele tai mene jumiin. Kuvan kierrekantinen Suomen GT-tiekartasto on hyvä olla jokaisessa autossa apurina mukana.

Paperikartta vai navigaattori— Paperikarttaa on mukava tutkiskella ennen matkaa ja orientoitua reissuun. Siihen voi myös merkitä alustavia reittihahmotelmia.
— Reissun päällä näet paperikartasta laajemman alueen kuin navigaattorista ja pystyt hahmottamaan sijaintisi paremmin.
— Paperikartasta näet sivupolkujen kiinnostavat kohteet, joihin kenties poiketa.

Paperikartta vai navigaattori— Paperikartan käyttöön ei tarvitse satelliitti-/nettiyhteyttä. Ei tarvitse mennä kuin Suomen Lappiin ja jo alkavat yhteydet katkeilla.

Paperikartta vai navigaattori— Kartanluku- ja suunnistustaito pysyy yllä.
— Navigaattori saattaa ohjata väärin esimerkiksi liikenneympyröissä. Siihen ei välttämättä ole myöskään merkitty kaikkia pikkuteitä esimerkiksi maaseudulla.
— Tiet ja reitit oppii paremmin ulkoa paperikarttaa käyttämällä ja alueen rakenne hahmottuu. Etenkin isoissa kaupungeissa tämä on hyödyllinen taito.

Paperikartta vai navigaattori


— Kartoista saa usein tietoa kohteesta ja parhaimmat kartat toimivatkin hädän tullen pieninä matkaoppaina.
— Karttojen pariin voi palata jälkeenpäin tunnelmoimaan matkaa.

Tervetuloa siis karttaostoksille Akateemiseen Kirjakauppaan!

Pia, Turku


Paperikartta vai navigaattori

Liittyvät tuotteet