Nostalgiamatka lapsuuden kesien lukuelämyksiin

03.06.20
Akateeminen Kirjakauppa
Comments

Nostalgiamatka lapsuuden kesien lukuelämyksiin

Nostalgiamatka lapsuuden kesien lukuelämyksiin

Minun lapsuuden kesämuistoihini kuuluvat uintiretkien, auringonpaisteen ja ahomansikoiden tuoksun ohella olennaisena osana myös lukumuistot ja ennen kaikkea lukupaikat. 

Mummolan vähän salaperäinen vintti, räsymattopinot nurkassa ja kesäkamarin viileydessä vietetyt pitkät lukuhetket. Lomareissujen automatkat ja hupeneva kirjapino takapenkillä. Veneen keinunta, tuulen suhina pihakoivussa, valoisat kesäyöt – kaiken taustalla tasaisesti kääntyvien sivujen kahina.

Kesäloma tuntui kestävän ikuisesti ja uutta lukemista oli rajallisesti – suoratoistopalveluista ei edes unelmoitu niihin aikoihin – joten kuului asiaan, että tietyt suosikit ja ikiklassikot luettiin aina uudestaan ja uudestaan.  Kerta toisensa jälkeen söin eväitä Viisikon seurassa, kuljin Annan kanssa Prinssi Edvardin saarella, kitkin rikkaruohoja Melukylässä ja ratsastin laukaten maastoon milloin Nummelan ponitallilaisten, milloin brittiläisen ratsastuskerhon lasten kanssa. Vaikka lukumakuni oli jo silloinkin laaja ja luin ihan kaikkea, kuuluivat kesänostalgiaan nimenomaan mm. vanhat tyttö- ja poikakirjat. Serkkulan hyllystä bongatut Nuorten toivekirjastot, Alcottit ja Montgomeryt.

Ihan kaikkia vanhoja suosikkeja ei ole uutena saatavilla nykyään, mutta juuri tänä keväänä on monista klassikoista ilmestynyt uusia painoksia, joiden matkassa nuori lukija voi tehdä aikamatkan vaikkapa vanhempiensa tai isovanhempiensa lapsuuteen. Ja oppia samalla koko joukon hyödyllisiä asioita, ainakin, jos käteen sattuu se opus, josta 70-luvun lapset opettelivat Morsen aakkoset ja merkinantoliput, ensiavun alkeet, sääilmiöt ja liikkumaan tunturissa. Kyseessä on tietenkin aito ja alkuperäinen Sudenpentujen käsikirja, josta ihan vastikään ilmestyi näköispainos, tietysti nykyaikaan päivitettynä.

Pitkästä aikaa saatavilla on myös iki-ihana tyttökirjojen klassikko, alkuvuodesta elokuvanakin ihastuttanut Pikku naisia. Myös aiemmin erikseen ilmestynyt Viimevuotiset ystävämme on sidottu samojen kansien väliin. Marchin perheen sisarusten elämää pääsee siis seuraamaan aikuisuuteen saakka. Jos kuitenkin mieluummin viettää aikaansa maaseudulla tuttujen askareiden ja kesäpuuhien parissa, lienee varminta liittyä Lisan, Lassen, Bossen, Brittan, Annan ja Ollen seuraan, sillä Melukylän lapsilla on hauskaa! Kirja on saanut uuden suomennoksen, kuvitus on vanha tuttu – ja sellaisena meille monille nostalgian nälkäisille se ainoa oikea. :)

Vaikka kesämuistoissa pääosin aina paistaakin aurinko, oli niitäkin hetkiä, kun kaatosade yllätti pihalla leikkivät ja juostiin kilpaa sateensuojaan. Kaikkein hauskinta oli pitää sadetta leikkimökissä, olihan sen nurkkakaappiin kasattu läjäpäin sarjakuvalehtiä, joita lukiessa jaksoi odottaa rankemmankin sadekuuron laantumista. Surkeaa säätä voi tänä kesänä paeta vaikkapa Smurffit -kokoelman pariin. Samoihin kansiin on koottu niin Smurffien koko historia kuin kaikki parhaat tarinatkin, lukuvuoroista saatetaan siis jopa joutua kiistelemään perheen aikuisväestön kanssa.

Yksi asia on ja pysyy vuodesta toiseen, nimittäin heppahulluus. Se on se vaihe, kun kuljetaan laukka-askelin ja kahlataan läpi kaikki mahdolliset heppajutut rotuoppaista keppareihin. Ja koska kirjoja tässä vaiheessa usein suorastaan ahmitaan, on onni, että uusia ilmestyy säännöllisesti edelleen. Tänä keväänä on päästy mukaan vanhojen tuttujen, Epun ja Sintun matkaan ja aivan vastikään ilmestyi myös uuden sarjan avausosa: Tähtihevosten kutsu, joka vie lukijansa Jorvikin saarelle, tarun ja todellisuuden rajamaille.

Lukeminen on sopivaa puuhaa jokaiseen säähän ja kaikkiin paikkoihin, ja jos tänä poikkeuksellisena kesänä ei muuten reissuun päästäkään, on aina varmaa, että kirjan kansien välissä odottaa uusi maailma ja sivujen siivillä voi matkata hetkessä ihan mihin vaan.

 

Mitä parhainta lukukesää toivottaa:

Leena, joka aikoo loman alussa linnoittautua kirjapinojensa kanssa parvekkeelle

Kirjoittaja on Akateemisen Kirjakaupan lastenkirjallisuuden ja lasten askartelun ostaja, muistikirja- ja kynähullu sekä YA-kirjallisuuden ahmija. 

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä Leenan blogi-teksteistä:
Kirjoja ahmimisikäisilleKoukussa muistikirjoihinLeena Kero-Taiminen kertoo, millaista on Finlandia-palkintoraadissaJoko teillä on pidetty lukulanit?

Liittyvät tuotteet

 • Anne of Green Gables
  Montgomery L. M.
  1290
 • Smurffit
  Peyo
  2790
 • Sinttu, nyt kilpaillaan!
  Hallberg Lin
  2090
 • Melukylän lapsilla on hauskaa!
  Lindgren Astrid
  2490
 • Pikku naisia
  Alcott Louisa May
  3490
 • Tähtihevosten kutsu
  Dahlgren Helena
  2290