Mitä löytyy top-listojen ulkopuolelta? Myymäläpäällikkö Aki Järvinen vinkkaa omat suosikkinsa

12.12.18
Comments

Mitä löytyy top-listojen ulkopuolelta? Myymäläpäällikkö Aki Järvinen vinkkaa omat suosikkinsa

Mitä löytyy top-listojen ulkopuolelta? Myymäläpäällikkö Aki Järvinen vinkkaa omat suosikkinsa

Kirjallista makuaan voi kehittää ja laajentaa ainoastaan lukemalla ennakkoluulottomasti monenlaisia teoksia – myös niitä, joita myydään vain muutamia satoja kappaleita.

Myyn työkseni kirjoja ja suhteeni myyntimenestyksiin on tunteikas: myydyimmät tuotteet käytännössä mahdollistavat kirjakaupan arjen pyörittämisen. 

Olemme tottuneet ajattelemaan, että hyvä kirja myy, mutta siihen sisältyy ansa: suosio kertoo vain yhden totuuden. Kirja kilpailee ihmisten vapaa-ajasta yhä monipuolistuvammassa viihdekentässä. Kirkkaimmat tähdet keräävät isoimmat yleisöt niin kirjapöydissä kuin televisiossa ja YouTubessa. Oli jo etukäteen selvää, että Kimi Räikkösestä kertova tietokirja saa valtavasti julkisuutta ja mediahuomiota, mikä näkyy suoraan myyntiluvuissa.

Kirjakauppojen top-listalle nousevat kirjat ovat toki lähes aina paikkansa ansainneet. Mutta ainoastaan myydyimpien kirjojen lukeminen on mielestäni varman päälle pelaamista ja valtavirran mukana menemistä, sillä markkinoille ilmestyy jatkuvasti laadukkaita kirjoja, jotka eivät koskaan syystä tai toisesta ilmesty myydyimpien listoille.

"Miksi siis tyytyä vain siihen, mitä kaikki muutkin lukevat?"

Kirjan lukeminen vaatii paneutumista ja kestää usein muutaman tunnin – kannattaa siis uhrata hieman aikaa sopivan ja laadukkaan lukemisen etsimiseen. Top-listojen hylkääminen laittaa myös ajatukset liikkeelle: minkä tyyppisestä kirjallisuudesta pidän? Mitkä aiheet kiinnostavat juuri minua ja juuri nyt? Hakeudunko aina samanlaisten kirjojen pariin?

Itse edellytän hyvältä tekstiltä rehellisyyttä ja suoraan asiaan menemistä. Pidän siitä, että mielikuvat syntyvät päässäni vaivattomasti, kirjaa on vaikea laskea käsistään ja kirjailijan tyyli kirjoittaa on helposti tunnistettavissa. Sinänsä mitättömistäkin ulkoisista tapahtumista voi kirjoittaa mielenkiintoisesti ja koukuttavasti. Parhaimmillaan lukukokemus on tajunnanräjäyttävä ja teksti jää kytemään mieleen pitkäksi aikaa.

"Kirjallista makuaan voi kehittää ja laajentaa"

Kirjallista makuaan voi kehittää ja laajentaa ainoastaan lukemalla ennakkoluulottomasti monenlaisia teoksia – myös niitä, joita myydään vain muutamia satoja kappaleita. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä erityisesti fiktiota yöpöydälle valitessa viihtymistakuuta ei ole. Minua on tässä missiossa kannustanut ajatus siitä, että saan jättää kirjan kesken ja siirtyä seuraavaan, jos tekstissä ei ole mielestäni tarvittavaa imua.

Yksi hyvän kirjan tunnusmerkki on ajattomuus. Klassikko kestää aikaa ja sen voi lukea useampaan kertaan vuosien varrella. Kirjan keskimääräinen myyntiaika on lyhentynyt todella nopeasti viime vuosien aikana ja monet hyvät kirjat unohdetaan jo puolessa vuodessa. Muutamat postuumisti ja uudelleen jopa vuosikymmenien jälkeen julkaistut kirjat ovat saavuttaneet kulttimaineen ja näistä hyvinä viime aikaisina esimerkkeinä John Williamsin Stoner ja Lucia Berlinin Siivoojan käsikirjat – hyviä ja aikanaan enemmän tai vähemmän unohdettuja kirjoja molemmat.

Miten Top-listat sitten käytännössä ohitetaan? Kuka voisi suositella minulle luettavaa? Suosittelen lämpimästi kirjakaupan työntekijöitä! Koulutetut libristimme tuntevat koko kentän läpikotaisin ja ovat ammattilaisia arvaamaan, mitä jopa isoäitisi haluaisi lukea seuraavaksi. Astu siis puotiin ja hakeudu henkilökunnan puheille kokeilukulttuurin ja kulttuurikokeilun nimissä - hyvin todennäköisesti yllätyt iloisesti.

Kerro toki kommenttiosiossa omat suosikkisi! Kommentoimaan pääset luomalla tunnukset oikean yläkulmassa sijaitsevan kirjautumisen kautta.


Aki Järvinen

Myymäläpäällikkö, Kirjatalo

Related Posts
 1. Juonessa mukana On jännittävää lukea kirjallisuutta, joka haastaa ymmärryksen, älyn ja kielitajun, mutta toisinaan mikään ei voita kunnon juonivetoista lukuromaania. Kun juoni kulkee hyvin, lukijalla on turvallinen olo.

Liittyvät tuotteet

 • Hylkäämisen päivät
  Ferrante Elena
  2490
 • Solmut
  Starnone Domenico
  3190