Lukijan höynäytys – ja mitä lahjaksi lukutoukalle?

26.11.19
Akateeminen Kirjakauppa
Comments

Lukijan höynäytys – ja mitä lahjaksi lukutoukalle?

Lukijan höynäytys – ja mitä lahjaksi lukutoukalle?

Vuoden kirjat ovat ilmestyneet, ja nyt on aika miettiä hankintoja. Kirjalahjat ovat vaivattomia, jos tuntee lahjansaajan maun. Itse rakastan sitä, että kirjailija yllättää lukijan jollain tasolla.

Minusta epäluotettavat kertojat ovat upeita. Jos kaikkitietävänä esiintyvä kertoja satuilee psykologisessa trillerissä, sen parempi. Jännitys vain lisääntyy, kun lukijan täytyy olla varuillaan.

Aikoinaan luin pitkään tyytyväisenä Paula HawkinsinNainen junassa” -trilleriä, kunnes säpsähdin, että ”ei hyvänen aika, kertojahan pyörii puolukkana päissään koko ajan!” Kertojaan ei voinut luottaa enää rivinkään vertaa. Hauska hämäys.

Lukija huiputettavana

J.P. Delaney on hyvä hämäämään lukijaa. Hänen ”Edellinen asukas” -trillerinsä oli pelottava futuristinen kertomus älytalosta, joka ohjaili uuden vuokralaisen elämää.

Uudessa ”Usko minua” -romaanissa kertoja on täydellisen epäluotettava työtön näyttelijä Claire. Hän ryhtyy rahapulassaan houkutuslinnuksi. Ensin hänen tehtävänään on paljastaa uskottomia aviomiehiä, myöhemmin mahdollinen murhaajaa. Lukijaa sumutetaan oikein kunnolla, eikä lopulta tiedä edes, kuka jahtaa ja ketä. Siltikään juoni ei ole sekava.

Kirjan nimi pyytää uskomaan. Ei kannata. Mutta kannattaa lukea.

Matemaattinen juonirakennelma

Carin GerhardseninMusta jää” -trilleriin tartuin vailla mitään ennakkotietoja tai -odotuksia ja hämmästyin.

Kirjassa auto syöksyy syrjäiseen rotkoon ja ajaja kuolee, mutta ei ihan heti. Useampikin on ohittanut turmapaikan, mutta kukaan ei ole soittanut apua. Lumi kinostuu auton päälle neljä päivää.

Aina kun lukiessani ajattelin, että ”ahaa, näin se meni”, kirjailija osoitti seuraavassa kappaleessa hahmotelmani vääräksi. Monta kertaa. Aika hyvin.

Gerhardsen on matemaatikko, ja se näkyy mukavasti kirjan rakenteessa. Lukija joutuu käyttämään aivojaan selvitellessään juonen sudokua.

Kirjakauppiaan idylli ja todellisuus

Shaun Bythell puolestaan on kirjakauppias, eikä ketään yllätä se, että hän on kirjoittanut elämästään kirjakauppiaana ja antanut sille nimeksi ”Elämäni kirjakauppiaana”.

Päiväkirjamuotoon kirjoitettu teos on niin mukava ja turvallinen, että voisin muuttaa siihen asumaan. Kaikenlaista pulmaa on, mutta elämässähän on. Asiat ovat mittasuhteissa. Antikvariaatin työntekijät, varsinkin Nicky, uhmaavat työnantajaansa räikeästi ja koko ajan. Asiakkaat uuvuttavat ennalta-arvattavuudellaan ja jatkuvalla tinkimisellään, mutta heidän kanssaan on pakko olla väleissä.

Bisnes ei varsinaisesti kukoista, mutta elanto kuitenkin tulee ja mikä parasta, Bythell viihtyy työssään.

Leppoisa teos saa etsimään netistä lisätietoa. Shaun Bythellin sokkeloisessa kivijalkakaupassa Skotlannissa oli viimeksi laskettaessa satatuhatta kirjaa. Pikkuruisessa Wigtownissa on vain tuhat asukasta, mutta kylällä on oma kirjafestivaali ja kirjakaupungin status. Epäilemättä Bythell lisää kirjallaan kiinnostusta kylää kohtaan entisestään.

Teoksen kruunaa Jaana Kapari-Jattan suomennos.

Helsingin satuarkkitehtuurin vaikutteet luonnosta

Helsinki on Euroopan hienoin jugendkaupunki. Meillä on 600 jugendrakennusta, joille ovat leimallista yllätyksellisyys ja vaihtelevat muodot, suippokattoiset tornit, viehättävät erkkerit, kaari-ikkunat ja monumentaaliset ovisyvennykset.

Jugendin koristeaiheet ovat kansainvälisesti omalaatuisia, hyvin suomalaisia. Tarkkaavainen kulkija ilahtuu löytäessään rakennuksen julkisivusta vaikkapa huuhkajan, oravan, suden, irvistelevän menninkäisen tai jopa Väinämöisen.

Tätä löytöretkeilyä helpottaa merkittävästi ”Arkkitehtuuriopas Helsingin jugend”. Helsingin kaupunginmuseon selkeä teos on upeasti kuvitettu kattava tietopaketti, jonka voi kokonsa puolesta silti helposti pitää mukana tutkimuskävelyillä.

Meille, joilla on jo kaikkea

Baarikulttuurimme on nuorta, mutta Kämpin baari on alan käsite jo Sibeliuksen ajoista. ”Minä menen Kämpiin takaisin. Cocktaileja ja tarinoita Kämpin baarista” -teoksessa ei ole juoruja, vaan kulttuurihistoriaa ja anekdootteja, osa tosin tuttuja Kämpistä kirjoitetuista muista teoksista.

Kirjoittajat Kimmo Aho, Ville Liikanen ja Mika Vitikka ovat kaikki alalla, ja he ovat myös työskennelleet Kämpissä. Ylellisesti kuvitetussa teoksessa on myös baariruokien ja varsinkin drinkkien reseptiikkaa.

Sellainenkin yllättävä tieto löytyy, että Kämpin baarimestari Jalle Ahvenainen voitti kehittämällään Cardicas-cocktaililla maailmanmestaruuden vuonna 1956, vaikka Suomi vielä toipui sotakorvauksista eivätkä useimmat olleet baaritiskeistä kuulleetkaan.

Otso SillanaukeenZero Waste jäähyväiset jätteille” on puolestaan pätevä opas niille, jotka haluavat vähentää jätteitään tai miettivät kuluttamistaan.

Vaikka Sillanaukee itse edustaa nollahukka-elämäntyyliä, jossa omat roskat mahdutetaan pieneen lasipurkkiin, Zero Waste ei syyllistä, vaan kannustaa ja korostaa pienten muutosten merkitystä.

Askel askeleelta.

Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Terhi Hyvärinen


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä Terhin blogi-teksteistä:

Toimittaja kirjailijana – ja muuta proosaa / Kotimaisia uutuuksia ilmestyy nyt joka makuun / Pystytkö valitsemaan luettavasi ennakkoluulottomasti? 
/ Rehvakkaat muistelmat ja muita kirjallisia löytöjä / Jännitystä kesälaitumelle / Miten arkisesta tulee kiinnostavaa? / Rauhoittumista, syventymistä ja pakoa todellisuudesta / Kirjallisuus avaa luukkuja maailmaan / Vahvojen naisten matkassa / Aktivoiva lukeminen / Oodi kirjavuodelle /Juonessa mukana /Kirjallisuutta punnitsemassa / Vihertävää sifonkia ja Beelzebub / Pöytä puhtaaksi uutuustulvan alta / Klassikko on klassikko / Uskollinen lukija / Vaihdetaanko vapaalle? / Elämä kirjoissa ja kansissa / Lukeminen antaa siivet / Lue kirja, jossa on lohikäärme / Kaikkien aikojen kirjakevät 

Liittyvät tuotteet

  • Elämäni kirjakauppiaana
    Bythell Shaun
    2990