Lue kirja, jossa on lohikäärme

01.03.18
Comments

Lue kirja, jossa on lohikäärme

Lue kirja, jossa on lohikäärme

Lukeminen vähenee! Kukaan ei enää jaksa syventyä kirjaan! Näitä parahduksia saa kuulla kirja-alalta tuon tuosta. Hätä tuntuu hassulta, kun kirjautuu erilaisten lukuhaasteiden sivuille netissä. Siellä lukijat puhuvat päivästä toiseen lukemisesta, kirjoista ja niiden sisällöstä innostuneessa hurmiossa.

Netti on tuonut näkyviin lukijat, jotka ennen keskustelivat kirjallisuudesta vain ystäviensä kanssa tai suljetussa lukupiirissään. Voi ihme, meitä kirjahulluja onkin paljon eri puolilla maailmaa. Meitä, jotka ryntäämme kirjakauppaan, kun näemme aamutelkkarissa kiinnostavan kirjakeskustelun. Meitä, joilla kirjaston viidenkymmenen kirjan varausmaksimi on aina täynnä. Meitä, jotka punnitsemme jokaisen ostoksemme tarkkaan, paitsi silloin kun olemme – kuin sattuman oikusta – antikvariaatissa tai kirjakaupassa.

Itse osallistun parhaillaan Vuoden 2018 Helmet-haasteeseen, jossa luetaan 50 teosta, joista jokainen täyttää jonkin ehdon. Ehtoja on hyvin erilaisia, kuten: Kirjassa on lemmikkieläin. Hahaa, lapsellisen helppoa. Juuri lukemassani Markku Ropposen veijarimaisessa ”Koirapuistoromaanissa” on vaikka kuinka monta lemmikkiä.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat yhteen tai useampaan maahan
. Hmm… Lupaavan esikoiskirjailijan Rafael Donnerin pohdiskeleva omaelämäkerrallinen essee ”Ihminen on herkkä eläin” sopii tähän. Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilan kirjailijanimellä Markus Falk kirjoittama uskottava trilleri ”Profeetan soturit” samaten, mutta se on myös jännittävä Selviytymistarina.

Vuonna 2018 julkaistu kirja. No, esimerkiksi Anna-Leena Härkösen hauska ja tarkkanäköinen kolumnikokoelma ”Ihan ystävänä sanon”.

Kirja käsittelee vanhemmuutta. Juuri tuli luettua Elina Sanan ”Isän sota”. Se antaa äänen koko suurelle ikäluokalle ja heidän sodasta kärsimään joutuneille vanhemmilleen.

Kirjassa on lohikäärme. Jestas! Tätä täytyy miettiä.

Myös aikaan perustuvat lukumaratonit (Read-A-Thon) ovat suosittuja netissä. Ilmoitettuna ajankohtana kukin lukee tahollaan ja halutessaan raportoi edistymisestään. Haasteessa keskitytään lukemiseen esimerkiksi viisi tuntia jokaisena viitenä peräkkäisenä päivänä, tai 24 tuntia 48 tunnissa, tai 24 tuntia putkeen, teemalla tai ilman. Sumeaa ja hupaisaa.

Lukeminen on silti aina luonteeltaan yksinäinen ja yksityinen harrastus. Siksi lukuhaasteidenkin sääntöihin kuuluu joustavuus. Jokainen voi osallistua ihan miten haluaa tai keksiä vaikka ikioman haasteen itselleen.

Toisinaan on kuitenkin mukavaa vaihtaa ajatuksia muiden lukemiseen hurahtaneiden sarjalukijoiden kanssa. Samalla saattaa tulla murtaneeksi jonkin urautuneen tapansa valita luettavaa.

Niin se Kirja, jossa on lohikäärme. Helmet-haasteeseen osallistuvilla on tietysti vaikka kuinka paljon ehdotuksia. Yöpöydälläni odottavassa Rosa Liksomin ”Everstinna”-romaanissa kuulemma mainitaan lohikäärme ja vieläpä hyvin kauniissa lauseessa. Mutta jospa heitänkin ennakkoluuloni nurkkaan ja perehdyn suositeltuun Ursula K. Le Guinin fantasiaromaaniin ”Maameren velho”? Kohti epämukavuusaluetta!

Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus