Kotimaisia uutuuksia ilmestyy nyt joka makuun

Kotimaisia uutuuksia ilmestyy nyt joka makuun

Kotimaisia uutuuksia ilmestyy nyt joka makuun

Ei ole kauaakaan siitä, kun myydyimpien kirjojen listan kärjessä oli aina kolmikko Laila Hietamies, Arto Paasilinna ja Kalle Päätalo. Sitten kärkeen kiilasi myös Ilkka Remes. Remes on bestselleristi edelleen, mutta kärki on muuten kovasti laventunut. Kotimaista kirjallisuutta ei todellakaan voi laittaa yhteen muottiin.

Kirjasyksy ei ole aivan niin ylitsevuotavainen kuin viime vuonna, mutta laadukasta luettavaa riittää toki pinoiksi asti. Olen lukenut jo monta todella hyvää kotimaisia uutuusromaania.

Pajtim Statovci on lyönyt lopullisesti läpi

Yksi tuoreista suosikeista on Pajtim Statovci. Hän jaksaa hämmästyttää minua vielä kolmannellakin romaanillaan. Kuinka näin kypsästi näkevä kirjailija voi olla vieläkin alle 30-vuotias?

Statovcilla on poikkeuksellinen kielentaju ja hän on äärimmäisen taitava kirjoittaja. Mahtavaa, että Statovci on nyt menestynyt myös maailmalla. ”Tiranan sydänhän” on jopa ehdolla arvostettuun National Book Awardiin.

Uutuusromaani ”Bolla” on paitsi herkkä, myös ruma ja raaka. Se kertoo kahden miehen rakastumisesta Kosovon sodan alla Pristinassa. Toinen on serbi ja toinen on albaani. Toinen on naimisissakin ja tulossa isäksi. Kaikki katastrofin ainekset leijuvat ilmassa ja tunnelma muuttuukin tummaksi hyvin nopeasti.

Köngäs jatkaa Sandran perheen kuvaamista

Heidi Köngäs osaa kuvata todella koskettavasti eri-ikäisten naisten tunteita ja elämää. Hänen henkilöihinsä kiintyy. Niin myös ”Mirjami”-romaanissa, joka kerrotaan edellisen romaanin päähenkilön, Sandran, tyttärien kautta. Todenmakuista sodanaikaista siviilielämää Mäntässä.

Köngäksen teksti ei sodasta ja sairauksista huolimatta ole missään nimessä masentavaa. Mirjami tanssii ja nauraa, aina kun sellaiseen mahdollisuus tulee. Naiset jaksavat, eikä muuta mahdollisuutta olekaan.

Jalosen kuolleet enot ja Tammisen isän vyö

Riitta JalosenTanssikaa!” on lapsen näkökulmasta kirjoitettuja tunnelmia lapsuudenkodista, jossa muistellaan paljon nuorena kuolleita enoja. Heistä osa on kaatunut rintamalla. Puhutaan sodan varjosta ja edesmenneiden painosta. Taakasta, joka siirretään seuraavallekin sukupolvelle. Romaanissa on paljon tunnelmia ja tunteita, juonta vähemmän.

Petri TammisenMusta vyö” kertoo sekin kuolemasta, enimmäkseen kuolemanpelosta. Silti kirja ei ole lainkaan ahdistava, vaan armelias ja sen huumorikin on lempeää.

Kirjoittajan ylivertainen isä kuolee ja saa miehen pohtimaan elämäänsä. Minä-kertoja, kirjailija nimeltä Petri, osaa olla todella ärsyttävän itsekeskeinen, mutta on silti pohdiskeluissaan sympaattinen. Avioparin yhteiselokin on etupäässä sävyisää.

Petri Tamminen on tuotantonsa alusta asti osannut herättää myötätuntoa meitä ihmisiä kohtaan.

En Saab vain En saab?

Riikka Ala-HarjanEn Saab” on minusta riemastuttava, vaikka kyse on petetyksi tulleesta Olgasta, joka miettii koko teoksen ajan, voiko kehenkään tai mihinkään luottaa, paitsi vanhaan Saabiin.

Olga ajaa 300 kilometriä saadakseen varaosan autoonsa. Katsastus on seuraavana päivänä. Homma hoituu ja Olga, joka on lesbo, ottaa mukaansa paluumatkalle korjaamon naismekaanikon.

Romaanissa aukeaa mukavasti uusia tasoja koko ajan. Elämä on loppujen lopuksi aika älytöntä ja aika hauskaa kaikesta vaikeasta huolimatta.

Muista nämäkin herkkupalat

Mia Kankimäen ihastuttava ”Naiset joita ajattelen öisin” ilmestyi jo vuosi sitten, mutta sitä ei kannata unohtaa. Se on inspiroiva teos pelottomista naisista, jotka toteuttivat unelmiaan, vaikka korsetti olisi melontaa viidakkojoella haitannutkin.

Muista myös Heather Morrisin tositapahtumiin perustuva ”Auschwitzin tatuoija”. Lale Sokolov ei jäänyt pelkäksi uhriksi, vaan hän oli kahden maailman välissä luoviva kielitaitoinen selviytyjä, joka ei kaihtanut keinottelua ja keplottelua SS-miestenkään kanssa.

Luettavaa siis riittää! Minun on seuraavaksi päätettävä, luenko ensin Olli Jalosen odotetun ”Merenpeitto”-jatko-osan ”Taivaanpalloon” vai Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan uuden ”Muistoruohon”. Ihana pulma!


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Liittyvät tuotteet

  • Tiranas hjärta
    Statovci Pajtim
    2690
  • Taivaanpallo
    Jalonen Olli
    990