Kirjallisuutta punnitsemassa

30.10.18

Kirjallisuutta punnitsemassa

Kirjallisuutta punnitsemassa

Suunnilleen kaikki vuoden kirjat ovat nyt ilmestyneet ja niitä mittaillaan ja punnitaan parhaillaan messuilla, tapahtumissa, haastatteluissa ja kritiikeissä.

Vaikka kirjallisuutta on tunnetusti vaikeaa arvottaa, kirjoja yritetään laittaa myös jonkinlaiseen järjestykseen erilaisten palkintojen ja huomionosoitusten avulla. Lukijana arvostan sitä, että pätevät kirjallisuusihmiset lukevat puolestani eri kirjallisuudenlajien tarjontaa ja antavat suosituksia. En esimerkiksi missään tapauksessa lue kaikkea tänä vuonna suomeksi ilmestyvää scifi-kirjallisuutta, mutta sen sijaan saatan hyvinkin lukea Tähtivaeltaja-palkitun teoksen. Samoin kuin sen esikoisteoksen, joka saa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Kaikkia runoteoksia en kahlaa läpi, mutta Tanssiva karhu -palkinnon saaneen Lassi Hyvärisen ”Tuuli ja kissa” -runoteoksen luin ja ihastuin.

Suomessa jaetaan vuosittain noin 70 kirjallisuuspalkintoa, joista kaunokirjallisuuden Finlandia on epäilemättä merkittävin. Voittaja saa 30 000 euroa verovapaana palkintona, lisämyyntiä romaanilleen, mahtavasti nostetta uralleen ja loppuikänsä tiettyä arvostusta Finlandia-voittajana. Valintalautakunnan tehtävä valita ehdokaskirjat on vastuullinen ja vaikea tänäkin vuonna.

Loistavia romaaneja on pinoittain.

On uusia tulijoita, mutta lisäksi kaikki kärkikirjailijammekin tuntuvat kirjoittaneen romaanin juuri tänä vuonna. Laskin, että peräti parikymmentä jo aiemmin Finlandia-karkeloissa menestynyttä kirjailijaa on julkaissut tänä vuonna romaanin, esimerkiksi Antti Tuuri, Joni Skiftesvik, Juha Seppälä, Maarit Verronen, Marko Kilpi, Markku Pääskynen, Tommi Kinnunen... Niistä suuri osa on varmaankin jälleen varteenotettavia ehdokaskirjoja. Esimerkiksi Juha Itkosen hyvin henkilökohtainen ja paljas ”Ihmettä kaikki”, Riikka PulkkisenLasten planeetta”, joka on paljon syvempi kuin tavallinen erokirja, tai Anja SnellmaninKaikkien toiveiden kylä”, jossa kirjailijan kreetalaisen elämäntavan tuntemus ja oma elämänkokemus kukoistavat. Olli JalosenTaivaanpallo”, Pirjo HassisenParit”, Jari JärvelänKosken kahta puolta”, Jari TervonAamen”. En ala näitä enempää luetella, mutta sanonpahan vaan, että eipä käy kateeksi raatia, joka saa valita korkeintaan kuusi romaania ehdolle.

Olen itse ollut valintalautakunnassa, tosin siitä on jo 15 vuotta, mutta kehtaan vieläkin kehuskella sillä. Finlandia-raatilaisuus on paitsi kunniatehtävä, myös hyvin kiinnostava työ. Kerrankin saa lukea kaikki vuoden kotimaiset romaanit ihan luvan ja velvoitteen kanssa. Voin vakuuttaa, että raatilaiset ottavat tehtävänsä tosissaan ja tutustuvat huolellisesti kaikkiin kisaan lähetettyihin teoksiin. Meidänkin raadissamme keskustelu ja meilailu oli todella innokasta ja inspiroivaa.

Mieheni puolestaan oli aikanaan Tieto-Finlandian valintalautakunnassa. Se avasi minunkin ymmärrystäni. Kun posti toi joka päivä kotiin painavia paketteja, tajusin aivan konkreettisesti, kuinka valtavasti meillä julkaistaan kunnianhimoista, näkemyksellistä ja huolellisesti tehtyä tietokirjallisuutta, josta ei välttämättä kuule mitään.

Kirjailijalle saattaa olla piinallista jäädä ilman ehdokkuutta tai palkintoa, mutta meille lukijoille kirjallisuuspalkinnoista on silkkaa iloa. Niiden avulla meille esitellään kirjallisuutta, joka saattaisi jäädä muuten huomaamatta ja samalla herätetään keskustelua kirjallisuudesta. Sitä ei voi koskaan olla liikaa.

Terhi Hyvärinen Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus.

Related Posts
  1. Leena Kero-Taiminen kertoo, millaista on Finlandia-palkintoraadissa: Leena Kero-Taiminen kertoo, millaista on Finlandia-palkintoraadissa: "Luku-urakan lopussa odotti haikeus."