Kalenterin uusi elämä: Bullet journal on täällä!

23.02.17
Comments

Kalenterin uusi elämä: Bullet journal on täällä!

Vaikka eletään älypuhelinten aikaa, paperiset kalenterit tuntuvat olevan suositumpia kuin koskaan. Niistä ei lopu akku eivätkä ne mene sekaisin, kun matkustaa eri aikavyöhykkeelle. Newyorkilaisen suunnittelijan kehittämä idea uudenlaisesta, käyttäjänsä näköisestä henkilökohtaisesta bullet journalista on rantautunut myös Suomeen, ja se on saanut täällä innostuneen vastaanoton.

Pähkinänkuoressa: Bullet journal on käyttäjänsä itse laatima, ja näin ollen käyttäjänsä näköinen, henkilökohtainen päivyri. Sitä voi käyttää klassisena kalenterina, päiväkirjana, sinne voi kirjata ylös ajatuksiaan, laatia listoja esimerkiksi luetuista kirjoista tai mökkireissun ostoksista (listoihin hurahtaneet huomio!) ja sen voi koristella oman mielen mukaiseksi tai pitää selkeän yksinkertaisena. Vain luovuus on rajana! Mielikin virkistyy, kun kaikki asiat voi kirjoittaa ylös yksiin kansiin eivätkä erilliset lappuset ajelehdi pitkin poikin, ja siihen on mukava palata tulevaisuudessa ja muistella kulunutta vuotta iloineen ja suruineen.

Mitä tarvitsen?

Bullet journalin pidossa alkuun pääsemiseksi tarvitset kyniä ja vihon, joko blankon, viivallisen tai pisteellisen, josta löytyy 31 riviä. Merkitse vihkoon myös sivunumerot. Monet pitävät Moleskinen ja Leuchtturmin vihoista, koska niiden paperi on mukavan ohutta ja kestävää, eivätkä useimmat tussit vuoda sen läpi. Hyviä ja kauniita vihkoja löytyy myös Putingin valikoimista.

Hyviä kyniä ovat esimerkiksi Micronin kuitukärkikynät, joita on saatavana eri levyisinä (kapein kärki, kuvan tammikuu 0,2 mm). Kirjan koristeluun voi käyttää vaikkapa klassisia Stabiloita tai kalligrafiatusseja, joissa on sekä suora että viisto kärki. Sharp & Bluntin lyijykynät saavat takuulla hymyn käyttäjänsä huulille!

Myös iloisenvärisillä teipeillä ja tarroilla voi koristella omaa bujoaan.


Kuinka aloittaa oma bujo?

Laadi ensin avain-sivu, johon merkitset symbolit, joita tulet käyttämään bujossasi. Tässä yksi esimerkki:


Numeroi kalenterisi sivut, jotta löydät merkintäsi myöhemmin.
Tee hakemisto, johon merkitset bujosi sisällön sivunumeroineen.
Vuosinäkymään voi merkitä tulevan vuoden tärkeät asiat pääpiirteittäin, jotka ovat jo tiedossa (esim. lomamatka, häät).
Kuukausinäkymä auttaa hahmottamaan tulevan kuukauden tapahtumia.
Viikkonäkymä auttaa hallitsemaan ajankäyttösi viikkotasolla.

Näiden lisäksi voi bujoon listata vaikka mitä maan ja taivaan väliltä! Internetistä löytyy paljon lisäohjeita siihen, miten laatia oma bullet journal ja myös Youtubessa on videoita aiheesta. Sen ehdoton plussa on monikäyttöisyys ja oman luovuuden puhkeaminen kukkaan, pienenä miinuksena se, että alkuun pääseminen on hieman työlästä, koska kalenteri täytyy, kuten todettua, laatia myös raameiltaan itse. Tämä on kuitenkin lopulta palkitsevaa, koska kalenterista tulee uniikki ja omannäköinen, juuri sinun kalenterisi.