Kaikkien aikojen kirjakevät

19.01.18
Comments

Kaikkien aikojen kirjakevät

Kaikkien aikojen kirjakevät

Olen huvitellut viime päivinä lukemalla kustantajien kevään julkaisuluetteloita. Olen ollut mielestäni kriittinen ja valikoiva, mutta silti lukulistalleni on ilmestynyt jo viitisenkymmentä pakollista uutuutta. Mitä ihmettä?

Muistan hyvin ajan, jolloin keväisin piti lukea edellisen syksyn kirjoja tai väliinjääneitä klassikoita, koska uutuuksia ei kerta kaikkiaan ilmestynyt, tai ne olivat kevyttä käännöshömppää. Kirjailijat pitivät julkaisemista keväällä luusereiden hommana, suorastaan kirjallisena itsemurhana. Eivät enää.

Finlandia-palkittuja pidetään kirjailijoiden eliittinä, joiden uraa lukijat seuraavat tarkasti. Himoitulla Finlandialla aateloiduista ainakin Olli Jalonen ja Johanna Sinisalo julkaisevat pian uudet romaanit, Mikko Rimminen runoja, Markku Envall esseitä, Jukka Viikilä tarinoita. Se, että varteenotettavat kirjailijat julkaisevat nyt myös keväisin, on lukijan onni. Kaikki kiinnostava ei pakkaudu syksyyn, teokset erottuvat paremmin, talvi- ja pääsiäislomalla on aikaa lukea uutuuksia kevätauringossa. Yhä useammin kirjat hankitaan itselle, ei pelkästään isänpäivä- tai joululahjaksi.

Perataanpa kirjakatalogeja lisää. Suosittu Minna Lindgren kirjoittaa jälleen epäsovinnaisesta vanhuksesta, tosin ei enää Ehtoolehdosta. Sally Salmisen kansainvälinen bestseller Katriina vuodelta 1936 saa Juha Hurmeen uuden suomennoksen. Vaikuttavan läpimurron Taivaslauluesikoisellaan tehnyt Pauliina Rauhala julkaisee odotetun toisen romaanin. Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttila ovat yhdistäneet kirjalliset lahjansa ja julkaisevat trillerin kirjailijanimellä Markus Falk.

Kevään kirjoissa on nyt useita naisten elämäkertoja, joita syksyllä kaipailtiin. Esimerkiksi Marlene Dietrich, Satu Hassi, Alma Söderhjelm, Virpi Miettinen ja Joseph Goebbelsin sihteeri saavat omat teoksensa. Tulee elämäkertoja toki kiinnostavista miehistäkin, esimerkiksi Rauli Badding Somerjoesta.

Poimintoja voisi tehdä vaikka kuinka paljon. Pierre Lemaitre, Amos Oz, Stephen King, Håkan Nesser… Tietopuolelta on tulossa esimerkiksi teos punaupseereista, kummallisista kuninkaallisista perheistä, aikamatkakuvia, kuolinsiivous....

Viime vuonna moni kirjailija pöyhi Suomen itsenäisyystaivalta. Kirjailijat löysivät yllättäviä, hauskoja, arvokkaita ja ennenkokemattomia näkökulmia suomalaisuuteen. Monesti ”Suomi 100” -teoksia luettuani suoristin hieman ryhtiäni. Onpa ylvästä olla juuri suomalainen. Osa pientä kansaa, joka kaikesta koetusta huolimatta on selviytynyt - joskin joskus vain rämpimällä.

Samaa raikkautta ja pelottomuutta odotan kirjallisuudelta tänä vuonna, kun koko yhteiskunnassamme -ja samalla kirjallisuudessa- tärkeimpänä puheenaiheena on muistovuosi 1918 ja käsittämätön sisällissota.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet
ja kotimainen kirjallisuus