Jo Nesbø – norjalainen kultasormi

21.03.17

Jo Nesbø – norjalainen kultasormi

Jo Nesbø – norjalainen kultasormi

Pohjoismainen dekkari on jo tunnettu käsite kirjamaailmassa. Genren kansainvälisesti menestynein tekijä on norjalainen Jo Nesbø (s. 1960),  jonka 11. Harry Hole -romaani Jano (ruots. Törst) ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2017. Hänen teoksiaan on myyty maailmalla yli 30 miljoonaa ja Suomessakin yli puoli miljoonaa kappaletta.


Jalkapalloilijasta muusikoksi, pörssimeklarista kirjailijaksi

Jo Nesbø varttui tarinoita rakastavassa perheessä ja hänelle luettiin paljon. Seitsemänvuotiaana hän kiinnostui Kärpästen Herran kansikuvasta ja pyysi isäänsä lukemaan tarinaa hänelle ääneen. Isä teki työtä käskettyä, pikku-Jo kuunteli tarkasti ja päätyi lopulta siihen, että olisi itse kirjoittanut paljon jännittävämmän tarinan. Vaikka tarinankerronta tulikin verenperintönä, Nesbøsta piti kuitenkin alun perin tulla ammattijalkapalloilija. Tulevan Tottenham Hotspurs -tähtipelaajan loukkaantuminen vasta 18-vuotiaana laittoi urahaaveet kuitenkin uusiksi eli jotain muuta oli keksittävä. Kolmen vuoden armeijapalveluksen jälkeen Nesbø meni kauppakorkeakouluun ja perusti rockbändin Di Derre, jossa soitti myös hänen pikkuveljensä Knut. Yhtyeen toinen albumi saavutti jo listamenestystä, ja näin Nesbø pääsi elämään kahta hyvin erilaista elämää: päivisin hän tahkosi rahaa pörssimeklarina ja iltaisin vietti rockelämää bändinsä keulakuvana. Lisäksi hän suoritti lisäopintoja alaansa liittyen eli tekemistä riitti.

Loppuunhan siinä palaa. Nesbø otti aikalisän ja lähti puoleksi vuodeksi Australiaan, jonka kuumuudessa hän löysi suonistaan tutun tarinankertojan poltteen. Hänen korvissaan kaikui kuuluisan pohjoismaalaisen kirjailijan Aksel Sandemosen ohje, jonka mukaan vain rakkaus ja murha ovat kirjoittamisen väärtejä ja niin syntyi esikoisdekkari Lepakkomies ja sen myötä rikoskomisario Harry Hole. Välttääkseen jo melko kuuluisan muusikonnimensä paineet Nesbø lähetti kirjan kustantamoihin salanimellä, mutta eipä aikaakaan, kun puhelin jo soi ja toisessa päässä kyseltiin Kim Erik Lokkeria. Lepakkomies voitti ilmestymisvuonnaan (1997) mm. Lasiavain-palkinnon, ja melko pian Nesbø irtisanoutui meklarin työstään ja omistautui kirjoittamiselle.

Menestyksekkään kirjailijanuran varrelle on mahtunut Harry Hole -romaanien lisäksi lastenkirjoja sekä yksittäisiä romaaneja (esim. Isänsä poika, kaksiosainen Verta lumella -sarja sekä Kukkulan kuningas, josta on tehty Suomessakin nähty elokuva Headhunters). Nesbø on myös käsikirjoittanut televisiosarjaa Miehitetty, joka sekin on nähty Suomen tv:ssä.

Harry Hole -sarjan kolmas osa Punarinta (2000) on äänestetty Norjan kaikkien aikojen parhaaksi rikosromaaniksi Norjan yleisradioyhtiön äänestyksessä.


Mikä on Jo Nesbøn suosion salaisuus?

Myytyäni vuosikausia Nesbøn kirjoja halusin jo vihdoin tutustua tähän ihmeelliseen norjalaiskirjailijaan itsekin. Dekkarihyllyllä majailevat Harry Hole -sarjan tiiliskivipokkarit eivät kuitenkaan innostaneet, joten tartuin silloiseen uutuuteen, lukijaystävällisempään (= ohuempaan) Verta lumella -romaaniin ja kliseisesti sanottuna olin myyty. Ja ah onnea, kun siitä ilmestyi pian myös toinen osa! Näistä innostuneena rohkenin jo tarttua Lepakkomieheen, mutta kas, en päässytkään puoltaväliä pidemmälle. Sain sitten monesta suusta kuulla, että tämä avausosa on HH-sarjan huonoin ja että lukeminen kannattaisi aloittaa suoraan toisesta osasta, Torakoista. Ja näinhän se oli. Makukysymys toki, mutta tämä on hyvä pitää mielessä. Romaanit kannattaa periaatteessa lukea julkaisujärjestyksessä, mutta kyytiin pääsee milloin tahansa eli jos näet esimerkiksi yksinäisen Punarinnan livertelevän kirjakaupan hyllyssä, tartu siihen lempeästi ja johdata se kassalle.

Mikä sitten tekee Jo Nesbøsta niin suositun kirjailijan? Tarinoissa on hyväksi dekkariksi kaikki kohdallaan. Niiden monisäikeinen päähenkilö Harry Hole tarjoaa lukijalle samastumispintaa muodossa tai toisessa, ja etenkin pohjoismaiseen mielenlaatuun hän uppoaa kuin veitsi voihin. Hän on karski mutta haavoittuva, ristiriitainen mutta uskottava. Inhimillinen. Ei välttämättä maailman omaperäisin sankari, mutta lukijan on helppo kiintyä häneen.

Nesbø maalaa kirjojensa maailman tarkasti ja realistisesti puuduttamatta kuitenkaan lukijaa. Huolellinen taustatyö näkyy, ja esimerkiksi Bangkokiin sijoittuvan Torakat Nesbø kirjoittikin nimenomaan tässä enkelten kaupungissa. Hän on saanut tunnustusta siitä, että hän on laajentanut rikosromaanin käsitettä inhimillisen ymmärtämyksensä kyvyllään, joka pääsee oikeuksiinsa taitavan kerronnan myötä. Lukujen loppujen cliffhangerit ja lukijan taitava harhaanjohtaminen edustavat perinteistä salapoliisiromaanin tyyliä. Nesbø on sielultaan tarinankertoja, joten näkyvä yhteiskuntakriittisyys ei ole leimallista hänen kirjoissaan. Automaattisesti ne eivät toki toisiaan pois sulje, mutta nimenomaan juonenkehittelyssä ja tarinankuljetuksessa Nesbø on virtuoosi.

Jos et ole vielä lukenut yhtään Nesbøta, niin olen vähän kateellinen sinulle. Jos genre nimittäin vähänkään kolahtaa, niin voin taata, että hienoja lukukokemuksia on edessä!

"Harryn sielu on pimeä paikka, ja matka sinne raskas kokemus. Mutta hänen tarinansa takia unettomat yöt kannattavat." - Jo Nesbø

 

Harry Hole –sarjan kirjat (kääntäjä: Outi Menna):

Lepakkomies (Flaggermusmannen, 1997)

Johnny Kniga

Ensimmäinen Harry Hole –romaani. Rikostutkija Harry Hole on lähetetty Austaliaan tutkimaan nuoren norjalaisnaisen murhaa. Työparikseen hän saa persoonallisen aboriginaali Andrew Kensingtonin, josta tuntuu kehittyvän Holelle myös ystävä. Kun ratkaisu vaikuttaisi olevan käden ulottuvilla, paljastuu, ettei mikään ole aivan sitä miltä näyttää.
_____________________________________

Torakat (Kakerlakkene, 1998)

Johnny Kniga

Norjan Thaimaan-suurlähettiläs löytyy murhattuna bangkokilaisesta bordellista. Oslossa halutaan välttää skandaali ja paikalle lähetetään Harry Hole. Jahdatessaan säälimätöntä murhaajaa Hole ajautuu Bangkokin syrjäkujien oopiumluoliin, bordelleihin, vedonlyöntipaikkoihin, strippibaareihin ja ottaa kosketusta pedofiilirinkeihin - hengenvaarallisesti.
_____________________________________

Punarinta (Rødstrupe, 2000)

Johnny Kniga

Bill Clinton saapuu Osloon. Harry Hole on turvallisuustehtävissä ja juuri, kun saattue lähestyy, hän huomaa aseistetun miehen kielletyllä alueella.
_____________________________________

Suruton (Sorgenfri, 2002)

Johnny Kniga

Aikaa on 25 sekuntia, mutta pankinjohtajalta kuluu 31 sekuntia. Ryöstäjä ampuu panttivangin. Voiko pahuus olla niin yksinkertaista? Apulaispoliisipäällikkö Harry Hole saa avukseen vastavalmistuneen naispoliisin Beate Lønnin.
_____________________________________

Veritimantit (Marekors, 2003)

Johnny Kniga

Harry Hole on ryypännyt itselleen potkut poliisista, mutta kaikkien onneksi päällikkö on lomalla, ero vahvistamatta ja Hole pääsee tutkimaan sarjamurhaa. On kesä, loma-aika. Murhatun nuoren naisen silmäluomen alta löytyy 5-sakarainen veritimantti.
_____________________________________

Pelastaja (Frelseren, 2005)

Johnny Kniga

Ei edes pelastusarmeijalaisten elämä ole nuhteetonta. Sen saa Harry Hole oppia jahdatessaan nimetöntä palkkamurhaajaa. Eikä auta sekään, vaikka palkkamurhaajalle keksii nimen. Miehen kasvoja ei kykene edes tunnistamaan. Ainoa tuntomerkki tuntuu olevan punainen huivi.
_____________________________________

Lumiukko (Snømannen, 2007)

Johnny Kniga

Kun ensilumi sataa Osloon, Birte Becker katoaa. Beckerin perheen talon pihalla on lumiukko, joka tuijottaa suoraan keittiön ikkunaan. Lumiukolle ilmestyy Birte-rouvan kaulahuivi. Harry Hole on saanut oudon kirjeen, jonka on allekirjoittanut Lumiukko. Lumiukoksi ruvetaan kutsumaan miestä, jota etsitään.
_____________________________________

Panssarisydän (Panserhjerte, 2009)

Johnny Kniga

Kasvojen vammat on aiheutettu sisältä päin. Rikoksien tekijäksi epäillään sarjamurhaajaa. Oslon poliisin ainoa sarjamurhaajiin erikoistunut tutkija on paennut painajaisiaan Hongkongin oopiumluoliin. Saapuessaan kotimaahansa tutkija joutuu tullissa täydelliseen ruumiintarkastukseen epäiltynä huumeiden salakuljetuksesta. Tämä mies on Harry Hole. Pian ihmisiä alkaa kuolla lisää. On selvitettävä, mikä yhdistää julmien murhien uhreja.
_____________________________________

Aave (Gjenferd, 2011)

Johnny Kniga

Kesä. Gusto-niminen poika makaa oslolaisen asuntonsa lattialla. Hän vuotaa verta ja tekee kuolemaa. Saadakseen jonkinlaisen tolkun elämään, joka nyt on näin surkeasti päättymässä, hän alkaa kertoa tarinaansa. Ulkona kajahtelevat kirkon kellot.Syksy. Harry Hole palaa Osloon oltuaan kolme vuotta ulkomailla. Hän haluaa tutkia Guston murhaa.
_____________________________________

Poliisi (Politi, 2013)

Johnny Kniga

Poliisi löytyy murhattuna vanhalta rikospaikalta. Hän on osallistunut tutkintaan. Vanha rikos on selvittämättä. Sama toistuu. Murhattu poliisi, selvittämätön rikos, vanha rikospaikka, yhtäläisyydet murhatavassa. Mikään ei voi olla sattumaa. Poliisilta puuttuvat johtolangat, julkisuuden paineita sen sijaan riittää. Etsitään sarjamurhaajaa, ja samalla paras tutkijakin puuttuu. Erään oslolaisen sairaalan kellaritiloissa pidetään vaikeasti haavoittunutta miestä koomassa. Mies, jonka henkilöllisyys on vain muutamien valittujen tiedossa, on tarkoin vartioitu ja monella tapaa hengenvaarassa eikä hän vietä hetkeäkään ilman poliisivartiointia.
_____________________________________

Jano (Tørsten, 2017)

Johnny Kniga

Oslossa liikkuu jälleen sarjamurhaaja. Vaikuttaa siltä, että murhaajalla on jano. Että hänellä on vampyyrin tavat. Katrine Brattin johtaman ryhmän tehtävä on vaikea, niin vaikea, että lopulta on soitettava eräälle poliisikorkeakoulun opettajalle, Harry Holelle. Legendaarinen poliisi on vastahakoinen, mutta lopulta kiusaus vie aina voiton: Harry palaa rikospaikalle.


Pia, Turun Akateeminen

Related Posts
 1. Cozy Crime — jännityskirjallisuuden lämminhenkisin lajityyppi! Cozy Crime — jännityskirjallisuuden lämminhenkisin lajityyppi! Jännityskirjallisuus on Suomessa tänä päivänä erittäin suosittua. Matti Yrjänä Joensuun ja Mauri Sariolan jalanjäljillä ovat jatkaneet lukuisat taitavat tekijät, joista m

Liittyvät tuotteet

 • Torakat
  Nesbø Jo
  990
 • Veritimantit
  Nesbø Jo
  1090
 • Lumiukko
  Nesbø Jo
  1090
 • Suruton
  Nesbø Jo
  990