Jännitystä kesälaitumelle

26.06.19
Akateeminen Kirjakauppa
Comments

Jännitystä kesälaitumelle

Jännitystä kesälaitumelle

Kesällä on aikaa lukea monipuolisesti. Pidempää ja lyhyempää, hyvin sulavaa sekä tarkempaa pohdiskelua vaativaa. Mutta lomalla ei kannata lukea väkisin. Parempi on nautiskella ja heittää kirja syrjään, jos juuri se ei satu kiinnostamaan. Kyllä maailmassa hyviä kirjoja riittää. Ja välipalat kannattaa ehdottomasti muistaa.

Kesällä kuuluu lukea dekkareita, ja kyllä ne minullekin hyvin maistuvat. Varsinkin psykologinen jännitys kolahtaa.

Mureneeko papin moraali?

Mattias EdvarssoninAivan tavallinen perhe” on herkullinen psykologinen jännäri, joka panee miettimään perustavanlaatuisia moraalikysymyksiä. Kuinka pitkälle olisit valmis suojelemaan murhasta epäiltyä 19-vuotiasta lastasi tietämättä, mitä hän on tehnyt, vai onko mitään?

Tytön isä on pappi ja äiti juristi eli molemmat pohtivat työkseen kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta, oikeasta ja väärästä, syyllisyydestä ja syyttömyydestä. Ammattien perusteella heidän voisi olettaa olevan itse nuhteettomia kansalaisia. Mutta kuinka pitkälle periaatteitaan voi venyttää ja ovatko muut syyttömiä, jos yksi on syyllinen? Teos houkuttelee kiinnostavaan mietiskelyyn.

Kun elämä suistuu raiteilta

Asko SahlberginHaudallasi, Adriana” ei ole tyypillinen rikosromaani. Tasaista elämää elävä antikvariaatin omistaja Daniel ottaa piharakennukseensa vuokralaiseksi kauniin nuoren romanialaisen Adrianan.

Daniel alkaa pian kohdata prostituutiota, huumekauppaa ja monenlaista rikollisuutta ensin verhojen lomassa lymyten. Myöhemmin Daniel ei jää katselemaan sivusta ja ruumiitakin tulee. Romaanin alaotsikkona on [sairauskertomus] ja kuten sanottua, ei mikään tavallinen dekkari.

Muistisairas profiloija

Camilla GrebenLemmikki” valittiin ilmestyessään Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi. Se kertoo Ormbergin eristyneestä tuppukylästä, joka ei ole paikka vaan asenne. Juoni on paikoin mielikuvituksellinen, mutta toisaalta sen avulla Grebe kasvattaa jännitystä valtaviin mittoihin loppua kohden.

Teoksessa on kiinnostava turvapaikanhakija-teema. Minusta hyytävintä on silti se, että rikosta tutkivalla profiloija Hannella alkaa ilmetä nopeasti etenevä muistisairaus. Sairauttaan peittelevä Hanne joutuu kirjoittamaan kaiken vihkoon, jotta ylipäänsä muistaisi ihmiset ympärillään. Aivan karmaisevaa ja erittäin uskottavasti kuvattuna.

Välipalana luettaviksi

Nuorempana olisin ahmaissut innolla bestselleristi Camilla Läckbergin ”Kultahäkin”, joka on sekoitus petetyn naisen kostoa, reipasta seksiä, väkivaltaa, luksuselämää ja huippubrändejä.

Nyttemmin kaavamainen suloinen kosto -teema ei minua enää puhuttele, ja Läckbergin velka Sidney Sheldonille ja Fay Weldonin naispaholaiselle tuntuu liian suurelta. Mutta jos olet vastikään kokenut pettymyksen ihmissuhteessa, hykertelet varmasti ”Kultahäkin” parissa.

Adam KaynKohta voi vähän kirpaista. Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat” on aika hauska. Siinä lukijan eteen läjäytetään pöljät potilaat, töppäilevät lääkärit, ällöttävät taudit ja inhat hoitotoimet. Joitakin asioita et olisi edes halunnut tietää, toiset naurattavat. Nuorten lääkäreiden surkeat työolot julkisissa sairaaloissa käyvät selviksi. Tosin kaikki tämä koskee Britanniaa.

Mökille mukaan

Johanna VenhonEnsimmäinen nainen” on ensinnäkin kaunis kirja. Satu Kontisen suunnittelema kansi on todella onnistunut. Sylvi Kekkosen kuvitteellisen päiväkirjan sisältökin lienee aika näköinen.

Lukijana uskon Venhon luomaan kuvaan särmikkäästä presidentinrouvasta, joka miettii elämänsä ratkaisuja vahvan hallitsijan puolisona ja kahden pojan äitinä. Vaihtoehdot lienevät oikeastikin olleet lopulta melko vähissä.

Teos on täydellistä mökkilukemista. Katerman mökillään–ilman ensimmäisen naisen velvollisuuksia –Sylvi Kekkonenkin syntyjä syviä mietiskeli.


Terhi Hyvärinen

Kirjoittaja on kirjallisuuden maisteri ja kulttuuritoimittaja, jonka intohimona ovat kauden uutuudet ja kotimainen kirjallisuus

Liittyvät tuotteet

 • Lemmikki
  Grebe Camilla
  2990
 • Haudallasi, Adriana
  Sahlberg Asko
  2990
 • Lemmikki
  Grebe Camilla
  1090